Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De tere naaktheid van vrouwen eerbiedig vastgelegd

(voor Leo Putz (1869 - 1940))

Je bent geboren als Franz Seraphin Charles Putz op 18 juni 1869 in Merano, Italië. Jouw vader Karl Putz was de burgemeester van Merano.
Vanaf je zestiende studeerde je aan de Academie voor Schone Kunsten in München. Je kreeg les van de historieschilder Gabriel von Hackl. Gabriel was van 1878 tot 1919 hoogleraar aan de Münchner Kunstakademie.

Jouw vader was overtuigd van jouw talent en hij stuurde jou naar de Académie Julian in Parijs. Na jouw militaire dienst ging je terug naar München en kreeg je les van Paul Hoecker.
In 1897 opende jij jouw eerste atelier en werd je lid van de Munich Secession. Je werkte voor het kunsttijdschrift 'Jugend', waar vele Art Nouveau kunstenaars voor werkten. Dit tijdschrift was de bron van de term 'Jugendstil' (Jugend-stijl) en het was in 1896 door de schrijver/uitgever Georg Hirth opgericht. Veel van jouw schilderijen werden gereproduceerd op de titelpagina van 'Jugend'. Je maakte ook vele posters in Art Nouveau stijl en billboards voor de Moderne Galerie München.

In 1903 gingen veel van jouw schilderwerken naar de Staatsgalerie Dresden en de Neue Pinakothek Königliche. In 1909 werd je ereburger van Beieren en werd je professor. Van 1909 tot 1914 verbleef je 's zomers in Schloss Hartmannsberg nabij Chiemgau om in de open lucht te schilderen. Je had enkele studenten, o.a. de Amerikaanse schilder Edward Cucuel, met wie je bevriend was. In 1913 trouwde Edward met Clara Lotte von Marcard, een vriendin van jouw vrouw Frieda Blell en jou. Frieda was al lange tijd jouw metgezellin en jullie waren in 1913 getrouwd. Frieda was een landschapsschilderes en ze modelleerde veel voor jou. Je had haar al in 1908 geportretteerd.

In Schloss Hartmannsberg maakte jij jouw bekendste werken. Je schilderde opvallend veel mooie, jonge vrouwen en dan het liefste naakt, bijvoorbeeld op 'Naakte vrouwen', 'Twee vrouwen in de boot', 'Naakte vrouwen op een boot', 'De roeiboot', 'In de badkuip', 'Waterscene', 'Kalm bos', 'Thee schenkende vrouw', 'Badende vrouw', 'Pauline', 'Stenen bodem' en 'De kittelige slak'.
In 1922 verhuisde je naar Gauting, waar je een huis bouwde. In 1929 verhuisde je naar Brazilië en in 1931 werd je hoogleraar aan de Escola National de Belas Artes in Rio de Janeiro. De landschapsarchitect/schilder/muzikant Roberto Burle Marx was één van jouw leerlingen.

Je schilderde graag exotische planten en op een ezel reisde je naar afgelegen gebieden. In 1933 ging je naar Duitsland terug. In 1935 exposeerde je in München een aantal van jouw Zuid-Amerikaanse schilderijen.
Je was een tegenstander van het nationaal-socialisme en de nazi's stigmatiseerden jouw expressionistische werken tot 'ontaarde kunst'. In 1937 werd jou officieel verboden om nog in Duitsland te werken. De rest van jouw leven schilderde je kastelen, dorpen en schone landschappen.

Op 21 juli 1940 overleed je na een operatie in Merano. Je werd 71 jaar en je bent in Gauting begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 december 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 4 stemmen 857Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)