Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een vermeende femme fatale, die haar hart volgde

(voor Lucrezia Borgia (1480 - 1519))

Je bent geboren op 18 april 1480 in Subiaco, waar rond 500 St. Benedictus van Nursia zijn eerste klooster stichtte, de huidige abdij van Subiaco. De actrice Gina Lollobrigida is er ook geboren.
Je vader was de kardinaal Rodrigo Borgia, die later paus Alexander VI werd. Jouw moeder was Vannozza dei Cattanei, één van de maîtresses van jouw vader. Je broers waren Cesare, Gioffre en Giovanni. Je werd opgevoed door een nicht van jouw vader, Adriana da Mila. Je groeide op in één van de paleizen van de familie in Rome, waar je ook naar school ging. Je was slank, je had blauwgroene ogen en lang, goudkleurig haar tot over jouw knieën.

In 1491 werden er trouwplannen met Don Cherubino Joan de Centelles en jou gemaakt, maar dat werd na twee maanden geschrapt. Als paus regelde jouw vader een huwelijk met Giovanni Sforza, graaf van Catignola. Juni 1493 trouwde je met hem. Je vader wilde hem laten vermoorden, omdat hij niet meer nuttig was. Je broer Cesare waarschuwde hem en hij vluchtte uit Rome. In maart 1497 zijn jullie gescheiden.

Je begon een relatie met je vaders kamerheer Pedro Calderon en in juni 1497 zat je in het klooster van San Sisto. In 1498 werden de vermoorde lichamen van Pedro en de werkmeid Pantasilea in de Tiber gevonden.
Juli 1498 trouwde je met Alfonso van Aragon, hertog van Bisceglie en Prins van Salerno. Dit gebeurde achter de gesloten deuren van het Vaticaan.

In 1497 werd jouw broer Giovanni vermoord en in de Tiber teruggevonden. Hij werd 21 jaar.
Je moeder had ook een relatie met kardinaal Giuliano della Rovere, de latere paus Julius II. Ze was getrouwd met Domenico d'Arignano, een hoge Piet van de roomse kerk, maar hij overleed voor jouw geboorte.

Je was dol op Alfonso en na een miskraam kregen jullie op 1 november 1499 een zoon, Rodrigo. Op 18 augustus 1500 werd Alfonso door de Vaticaanse huurling Micheletto Corella en een groep gewapende mannen gewurgd, terwijl hij al door huurmoordenaars in zijn hoofd was gestoken. Hij werd 19 jaar.

Je vader regelde een derde huwelijk en wel met Alfonso I d'Este, hertog van Ferrara, met wie je begin 1502 in Ferrara trouwde. Zijn eerdere vrouw was Anna Maria Sforza, die op haar 21-ste in haar kraambed was overleden. Alfonse en jij kregen acht kinderen. Je was een respectabele hertogin, ook na het overlijden van je vader augustus 1503 en de ineenstorting van de macht van de Borgia-dynastie. Alfonso en jij waren beiden niet trouw aan elkaar. Jij had een langdurige relatie met jouw schoonbroer Francesco II Gonzaga, heerser van Mantua. Hij was getrouwd met Isabelle d'Este, met wie hij acht kinderen kreeg. Je hebt haar veel emotioneel leed aangedaan.

Je was tevens de minnares van de dichter/geleerde/kardinaal Pietro Bembo. In oktober 1816 was Lord Byron in de Biblioteca Ambrosiana in Milaan, waar hij de liefdesbrieven van Pietro en jou las. Hij vond het de mooiste liefdesbrieven in de wereld. Hij stal een haarlok van jou, die daar getoond werd. 'De mooiste en schoonste denkbaar', zei hij.
Je had ook een relatie met de Franse militair Pierre Terrail, seigneur de Bayard. In Charleville-Mézières staat sinds 2008 een standbeeld van deze ridder, in Sainte-Anne-d'Auray stond er al één.

In augustus 1512 overleed jouw zoon Rodrigo door een ziekte in Bari. Hij werd 12 jaar. Na een herdenking rouwde je een maand in het klooster van Sint Bernardino. November 1518 overleed jouw moeder. Maart 1519 overleed Francesco II Gonzaga door syfilis, opgelopen bij prostituees. Hij werd 52 jaar.
Juni 1519 kreeg je jouw tiende en laatste kind, Isabella Maria. Na de geboorte werd je ernstig ziek. Na een ogenschijnlijk herstel van twee dagen werd je weer ziek en op 24 juni 1519 ben je overleden.
Je werd 39 jaar en je bent in het klooster van Corpus Domini in Ferrara begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 december 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 345Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)