Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Iemand die de Russische kunst volop diende

(voor Igor Emmanuilovich Grabar (1871 - 1960))

Je bent geboren op 25 maart 1871 in Boedapest. Je vader Emmanuil Hrabar was een advocaat en een politicus van het Hongaarse parlement. Jouw moeder Olga Hrabar was de dochter van de politicus Adolph Dobryansky. Je broers waren Bela en Vladimir, die wetgeleerde werd.

Je was een jong kind, toen je vader van de regering het land moest verlaten. Je woonde in een landhuis in het dorpje Certizne. In 1880 werd jullie gezin tijdelijk in Rusland herenigd. Olga ging terug naar Hongarije om de pro-Russische propaganda voort te zetten. In 1882 werden zij en haar vader wegens verraad gearresteerd. Zij werd vrijgesproken en ze ging voor de rest van haar leven naar Rusland terug.

Jij zat op de middelbare school in Yegoryevsk, waar je vader andere talen onderwees. In 1881 begon je te tekenen en in 1882 verhuisde je naar Kiev. Je werd naar de kostschool van de journalist Mikhail Katkov gestuurd. Je kwam in contact met de kunstenaars Abram Arkhipov en Vasily Polenov. Krap bij kas maakte je voor geld portretten van je medestudenten.
In 1889 ging je naar de Universiteit van Sint-Petersburg. Je schreef korte verhalen en je maakte illustraties. Je schreef essays over hedendaagse schilders en je ging in de leer bij de schilder/tekenleraar Pavel Chistyakov. Eind 1894 werd je een leerling van Ilya Repin. Je bleef een grote bewonderaar van Repin.

In mei 1896 vertrok je met Dmitri Kardovski naar München. Je studeerde aan een schilderschool, die door de realistische schilder Anton Azbe geleid werd. Je werd al gauw de assistent van Anton. In 1901 voltooide je de opleiding tot architect aan de Munich Polytechnicum.
In 1901-1902 exposeerde je schilderijen op een expositie van het tijdschrift 'Mir iskusstva'. Van 1903 tot 1907 schilderde je jouw beste werken, gekenmerkt door divisionisme en pointillisme en dan met name in jouw sneeuwlandschappen. Je vond Diego Velázquez een meester boven Van Gogh, Cézanne en Gauguin.
Je was een gecompliceerd persoon, hautain en nogal humorloos.

In 1908 verliet je de beweging rondom 'Mir iskusstva'. Je schreef over Russische kunstenaars, steden en architectuur. In 1913 werd je de directeur van de Tretyakov Gallery in Moskou, die je uitbreidde met Russische en Franse, modernistische schilderijen. Je maakte er een Europees museum van. Vanaf 1919 zette jij jezelf in voor het behoud van de muurschilderingen en iconen in de orthodoxe kerken. Jouw restauratie-atelier voor iconen was internationaal bekend en de kunsthistoricus Alfred H. Barr Jr. was er zeer enthousiast over.
Vanaf 1930 ging je, na het overlijden van jouw moeder, weer helemaal voor de eigen schilderkunst.

In 1933 maakte je in één dag 'Portret van Svetlana', maar dit was niet de dochter van Joseph Stalin, zoals velen suggereerden. In 1934 maakte je het prachtige naaktschilderij 'Flora'. In datzelfde jaar maakte je ook 'Portret van O.J. Grabar', jouw dochter in een winterlandschap. In 1935 maakte je een portret van jouw zoon, die leest en schildert. Je maakte ook 'Portret van V.G. Dulova', een harpiste.

In 1937 verscheen jouw autobiografie. In 1941 ontving je de Staatsprijs voor je boek 'Ilya Repin'. Met behulp van Stalin maakte je van het Andronikovklooster het Andrej Roebljov Museum voor Oud-Russische Kunst. Roebljov was een middeleeuwse iconenschilder, die o.a. de beroemde icoon van de Drie-eenheid achilderde. Na het overlijden van Stalin zorgde je voor een eerherstel van de verbannen schilders Aristarch Lentoelov en Pjotr Kontsjalovski.

Je overleed op 16 mei 1960 in Moskou. Je werd 89 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 december 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 2.602Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)