Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je man verkocht je voor de redding van zijn tijdschrift

(voor Misia Sert (1872 - 1950))

Je bent geboren als Maria Zofia Olga Zenajda Godebska op 30 maart 1872 in Sint-Petersburg. Jouw vader Cyprien Godebska was een Franse beeldhouwer van Pools-Belgische afkomst. Jouw opa was een Poolse schrijver. Je vader was een leerling van François Jouffroy en hij was o.a. bevriend met Franz Liszt, Gioacchino Rossini en Gabriel Fauré. Vanaf 1870 was hij leraar aan de kunstacademie in Sint-Petersburg. In 1872 werd hij ridder in de Leopoldsorde. Jouw moeder Zofia Servais was de dochter van de Belgische cellist/componist Adrien François Servais.

Toen jouw moeder zwanger van jou was, ontdekte ze dat jouw vader in Tsarskoje Selo met een minnares samen leefde. Jouw moeder overleed in het kraambed.
'Misia' is het Poolse verkleinwoord voor de naam 'Maria'. Je groeide op bij je grootouders in Halle (Brussel), waar Adrien een prachtig, Italiaans landhuis had laten bouwen. Daar werden door bekende muzikanten concerten gegeven. Daar is de esthetische betovering begonnen. Je leerde de muzieknoten lezen en je werd een begaafde pianiste. Je vader is meerdere keren hertrouwd en met hem en jouw stiefmoeder woonde je in Parijs. Je miste jouw grootouders.

Jouw vader stuurde jou naar de kloosterkostschool Sacré-Coeur, waar je één dag per week pianoles van Gabriel Fauré kreeg. Op je vijftiende kreeg je ruzie met je stiefmoeder en ging je met geleend geld naar Londen. Na enkele maanden werd je in Parijs pianolerares en woonde je op jezelf.

Op je 21-ste trouwde je met jouw neef Tadeusz Natanson, een Poolse emigrant, politicus en journalist. Vanaf 1889 was hij de hoofdredacteur van het tijdschrift 'La Revue Blanche', waarin nieuw talent en het werk van de post-impressionisten gepubliceerd werd. Jij was de muze en het symbool van dit tijdschrift. Met Tadeusz woonde je aan de Rue St. Florentine, met regelmatige gasten als Marcel Proust, Claude Monet, Pierre Auguste Renoir, Claude Debussy, Stéphane Mallarmé, André Gide, Pablo Picasso en Jean Cocteau.

Tijdens de feesten speelde Henri de Toulouse-Lautrec graag de barman en hij serveerde een kranige cocktail, een drankje van kleurrijke, gelaagde likeuren, dat hij Pousse-Café noemde. Iedereen was onder de indruk van jouw jeugdige charme en als gastvrouw genoot je zichtbaar van jouw artistieke salon. Toulouse-Lautrec maakte reclame-affiches van jou, wat Édouard Vuillard en Pierre Bonnard ook deden. In 1897 maakte Toulouse-Lautrec een schilderij van jou achter de vleugel. De karakter 'Prinses Yourbeletieff' en 'Madame Verdurin' uit 'À la recherche du temps perdu' van Marcel Proust zijn op jou gebaseerd.

Jouw man dreigde failliet te gaan aan 'La Revue Blanche', totdat hij de directeur van de krant 'Le Matin' Alfred Edwards ontmoette, die hem graag een berg geld gaf, mits hij daarbij jou aan hem gaf, want in 1903 was jij al zijn minnares geworden. Tadeusz stemde toe. In 1905 trouwde je met Alfred en woonde je aan de Rue de Rivoli, waar je kunstenaars, schrijvers en muzikanten ontving. Rond 1906 maakte Renoir een imposant portret van jou, met een laag decolleté en een hondje op jouw schoot. Maurice Ravel schreef twee muziekstukken voor jou. Je begeleidde Enrico Caruso op de piano. Alfred was ontrouw en in 1909 verliet je hem.

In 1914 trouwde je met de Spaanse schilder José-Maria Sert, die goed bevriend met Salvador Dali was. Je verzamelde allerlei genieën, die verliefd op jou waren. In jouw salon speelde Erik Satie op de piano. Samen met je man en prinses Isabelle Roussadana Mdivani hadden jullie een ménage à trois. Jij had ook een seksuele relatie met Isabelle.
Je was dik bevriend met Coco Chanel, die je in 1917 voor het eerst bij de komische actrice Cécile Sorel had ontmoet. Net als Coco gebruikte je veel drugs.
Je schonk geld aan de dichter Pierre Reverdy, die met zijn vrouw Henriette in een huisje nabij de benedictijnse abdij van Solesmes ging wonen. Je was bevriend met de oprichter van de Ballets Russes, Sergei Diaghilev, die jij op 19 augustus 1929 op zijn sterfbed hebt bijgestaan. Je betaalde zijn begrafenis op het eiland San Michele.

Op 15 oktober 1950 overleed je in Parijs. Je werd 78 jaar en je bent begraven in Samoreau, in het eenvoudige graf van je zus Marie Anne, die een jaar eerder overleed.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=CSrO6VVp9Hk

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 december 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 4 stemmen 564Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)