Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De vrouwelijke inspirator van talloze kunstenaars

(voor Pierre Louÿs (1870 - 1925))

Je bent geboren als Pierre Félix Louis op 10 december 1870 in Gent. Je verhuisde naar Frankrijk, waar je de rest van jouw leven bleef. Jij studeerde aan de École Alsacienne in Parijs. Je had een hechte vriendschap met de homoseksuele schrijver André Gide, die één klas hoger zat. Oscar Wilde, die in 1895 in Algiers André Gide ontmoette, dacht dat hij Gide had ingewijd in de homoseksualiteit, maar dat had Gide allang zelf ontdekt. Ze bleven in Parijs met elkaar bevriend. Jij was vanaf 1890 ook met Oscar Wilde bevriend en met de componist Claude Debussy, die jou sterk beïnvloed heeft.

Jij was overigens heteroseksueel, maar je vertoefde wel veel in de homoseksuele kringen. Op jouw 18-de kreeg je een fascinatie voor de Parnasse en het Symbolisme. Je begon tevens met het schrijven van erotische teksten. In 1891 was je de mede-oprichter van het literaire blad 'La Conque'. In 1891 debuteerde je met de erotische dichtbundel 'Astarte', die eerder in 'La Conque' verscheen. Astarte wordt als godin o.a. vergeleken met Ishtar, Atargatis, Baäl Hadad, Sekhmet, Isis, Anat, Kali en Inanna. In 'Astarte' was al jouw kenmerkende verfijning en elegantie zichtbaar. In 1891 hielp jij Wilde met de oorspronkelijke, Franstalige uitvoering van zijn tragedie 'Salomé'.

In 1894 verscheen jouw erotische dichtbundel 'Les Chansons de Bilitis', 143 prozagedichten, met als thema de biseksualiteit. Jij verzon de lesbische dichteres Bilitis, die een tijdgenote van Sappho zou zijn geweest. De verzen zouden zogenaamd op de muren van haar graftombe zijn ontdekt en uit het Oudgrieks vertaald. De verzen gaan over de lesbische liefde tussen de courtisane Bilitis en ene Mnasidika. Enkele recensenten dachten dat Bilitis echt had bestaan. Je werd pas later als de ware auteur onthuld. Debussy heeft in 1897 drie van deze verzen op muziek gezet en Charles Koechlin vijf. Joseph Kosma maakte er een operette van en David Hamilton zelfs een film, met Patti D'Arbanville en Mona Kristensen, destijds Hamilton's vrouw.

Je wist zeer liefdevol en verfijnd de lesbische seksualiteit te beschrijven. Één van de eerste, lesbische, Amerikaanse organisaties noemde zich de 'Daughters of Bilitis'. In 1896 verscheen jouw debuutroman 'Aphrodite, moeurs antiques', over de courtisane Chrysis en de beeldhouwer Demetrios. Het werd bejubeld door François Coppée. In 1898 verscheen jouw roman 'La Femme et le Pantin', waar Riccardo Zandonai de opera 'Conchita' van maakte. Deze roman werd vijf keer verfilmd, met in de hoofdrollen Geraldine Farrar, Conchita Montenegro, Marlene Dietrich, Brigitte Bardot, Ángela Molina en Carole Bouquet.

In 1899 trouwde je met Louise de Heredia. Op 31 december 1909 werd je Chevalier de la Légion d'honneur voor jouw bijdrage aan de Franse literatuur. Je had vele minnaressen, waarvan velen prostituees waren. Jouw minnares, de danseres Claudine Roland, overleed in 1920. Je was ook bevriend met Paul Valéry en Stéphane Mallarmé. Januari 1922 werd je bevorderd tot Officier de la Légion d'honneur. In 1923 trouwde je met Aline Steenackers, de halfzus van Claudine Roland. In 1923 werd jullie dochter Suzanne geboren, die nog leeft. In 1924 werd jullie dochter Claudine geboren, die wellicht ook nog leeft.

Veel erotische kunstenaars hebben jouw schrijfwerken afgebeeld, o.a. George Barbier, Paul-Émile Bécat, die ook 'Les Amies' van Paul Verlaine illustreerde, Beresford Egan en Willy Pogany, die de bekendste illustraties bij 'Les Chansons de Bilitis' maakte.

Zelfs op jouw sterfbed bleef je subtiel erotische verhalen schrijven. Op 6 juni 1925 overleed jij in Parijs. Je werd 54 jaar en je bent op de begraafplaats Montparnasse begraven. Op 8 juni 1925 werd Aline's en jouw derde kind geboren.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 januari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.2 met 4 stemmen 55Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)