Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vincent van Gogh gapte jouw beeld en verprutste het

(voor Virginie Élodie Marie Thérèse Breton (1859 - 1935))

Je bent geboren op 26 juli 1859 in Courrières, waar ook de beroemde schilder Jules Breton is geboren, die jouw vader was. Jouw moeder was Elodie de Vigne en jouw opa van vaderszijde Marie-Louis Breton was een rijke landeigenaar. Jouw andere opa was de Belgische schilder Félix De Vigne, een leraar aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in zijn geboortestad Gent. Jouw tante Virginie de Vigne was een schilderes en jouw oom Émile Adélard Breton was een schilder. Opa Jules wist vooral de schoonheid van het platteland weer te geven. Oom Émile kreeg wat lessen van Jules, maar hij was vooral autodidactisch. In 1866 is Émile door Étienne Carjat gefotografeerd, vijf jaar voordat hij Arthur Rimbaud kiekte. Émile was net als zijn vader en zijn oom Bonifatius burgemeester van Courrières. Op jouw 20-ste exposeerde jij op de Parijse Salon.

In 1880 trouwde jij met de landschapsschilder Adrien Louis Demont, die in 1851 in Douai was geboren. Adrien was een leerling van jouw oom Émile, net als o.a. Henri Duhem, die de man van de schilderes Marie Sergeant was. Jij portretteerde Marie. In 1880 liep Vincent van Gogh 85 mijl naar jouw ouderlijk huis om jouw vader te ontmoeten, voor wie hij een grote bewondering had, maar de hoge muur rondom het huis deed hem afschrikken en rechtsomkeert maken. Hij keek als een hoge muur tegen jouw vader op. Ik denk dat hij zijn grote voorbeeld niet onder ogen durfde te komen, omdat hij zijn eigen, gelijkwaardige grootsheid niet besefte, maar hij had dan ook nog elf hoogst belangrijke jaren voor de boeg, waarin zijn gistingswerk zou exploderen. Wat moet Vincent zich op de voettocht terug somber en waardeloos hebben gevoeld, terwijl het tegelijkertijd diep in hem begon te kolken.

Adrien en jij gingen in Montgeron wonen, maar een jaar later in het vissersdorp Wissant aan de Côte d'Opale. In 1891 lieten jullie daar de villa 'Le Typhonium' bouwen, in de neo-Egyptische stijl. Jullie villa was door jouw oom, de Belgische architect Edmund De Vigne ontworpen. Op jouw 24-ste won jij een gouden medaille op de Amsterdamse Internationale Koloniale en Export Exhibition. Eerst schilderde jij portretten en historische taferelen, maar eenmaal in Wissant wonend, schilderde je de vissers en hun gezinnen. In 1894 ontving je het Légion d'honneur, waarvan je in 1914 Officier werd.

In oktober 1889 schilderde Vincent van Gogh in Saint-Rémy zijn versie van jouw meesterlijke schilderij 'Haar man is op zee' uit 1889, die op de Salon van 1889 werd tentoongesteld. Omdat Vincent jouw meesterwerk in zijn wilde stijl zichzelf eigen probeerde te maken, was zijn opzet bij voorbaat al mislukt. Hij stal het ontroerende beeld van jou en dat wreekt zich nu eenmaal. Het beeld kwam niet uit hemzelf voort en dat zie je er duidelijk aan af. Zijn versie is ronduit slordig en teleurstellend. Zijn geschilderde versie bevindt zich in een privé-collectie en daar hoeft het Van Gogh Museum niet rouwig om te zijn. Op 29 juli 1890 overleed Vincent, dus nog geen jaar na zijn beeldplagiaat.

Rond 1900 ben je door Pierre Lanith Petit gefotografeerd, een leerling van André Disdéri, die een concurrent van Nadar was. Van 1895 tot 1901 was je de voorzitster van de 'Unie van vrouwelijke schilders en beeldhouwers'. Samen met de beeldhouwster en pleitbezorgster voor vrouwenrechten Hélène Bertaux wist je in 1897 de École des Beaux-Arts voor vrouwelijke studenten te openen. Op 24 november 1902 overleed oom Émile. Op 5 juli 1906 overleed jouw vader. In 1906 werd Adrien Chevalier in het Légion d'honneur. In 1913 werd je lerares aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Via de kunsthandelaar Samuel Putnam Avery werden jouw schilderijen ook aan Amerikaanse particulieren verkocht, zoals aan de spoorwegmagnaat William Henry Vanderbilt en de Ierse ondernemer Alexander Turney Stewart. In 1888 schilderde John Singer Sargent de vrouw van Vanderbilt, Maria Louisa Kissam.

Op 25 oktober 1928 overleed jouw man Adrien in Wissant. Een jaar daarvoor had hij nog zijn memoires gepubliceerd, over het dagelijkse leven en het artistieke milieu in Noord-Frankrijk. Jullie studenten van de École de Wissant, opgericht door Henri en Marie Duhem, waren o.a. Georges Maroniez, Fernand Stiévenart, getrouwd met de kunstenares Juliette De Reul, Henri Duhem en Félix Planquette. Op 10 januari 1935 overleed jij in Parijs. Je werd 75 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 januari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)