Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Na amper drie maanden werd je al weduwe

(voor Anna Léa Merritt (1844 - 1930))

Je bent geboren Anna Léa Massey op 13 september 1844 in Philadelphia.
Jouw ouders waren Joseph Lea en Susanna Massey, een rijk Quaker echtpaar. Je was de oudste van zes dochters. Jouw vader was de eigenaar van katoenproductie en printing-fabrieken. Drie zussen slaagden ook in de visuele en uitvoerende kunsten.
Als jong meisje zat je op politiek progressieve scholen en studeerde je klassiekers, talen, wiskunde en muziek met privé-docenten. In het begin leerde jij jezelf het schilderen, maar later studeerde je de anatomie aan het Women's Medical College in Philadelphia, opgericht in 1850.

In 1865 verhuisde je met het gezin naar Europa om naar een medische behandeling voor jouw zus Julia te zoeken. In Florence kreeg je kunstlessen van Stefano Ussi, een leerling van Enrico Pollastrini, in Dresden kreeg je les van Heinrich Hoffman, in Parijs kreeg je les van de portretschilder Léon Cogniet, de broer van de schilderes Marie Amélie Cogniet, en je kreeg les van de kunstenaar Alphonse Legros.

In 1870 ging je naar Londen om te ontsnappen aan de Frans-Pruisische oorlog. Je woonde in Chelsea. Jouw buurmannen waren o.a. James McNeill Whistler, George Watts en Lord Frederick Leighton.
In 1871 ontmoette je de beroemde schilderijenrestaurateur Henry Merritt, die jouw leermeester werd. In 1877 maakte je een portret van Henry met zijn pijp, dat nu in de Oxford Town Hall hangt. Henry was 22 jaar ouder en op 17 april 1877 ben jij met hem getrouwd. Na jouw huwelijk stopte je met schilderen. Op 10 juli 1877 is Henry overleden. Hij werd 55 jaar en je bent nooit hertrouwd.
Je hervatte jouw schilderkunst. De rest van jouw leven woonde je in Engeland.

Je schilderde portretten, landschappen en religieuze taferelen. Je was een prerafaëlitische schilderes. Je reisde geregeld naar Amerika en je had daar en in Engeland succesvolle exposities. Je kreeg vele prijzen en jouw bekendste schilderij is 'Love Locked Out' uit 1890, ter nagedachtenis aan Henry. Over de sociale druk, die de carrière van een kunstenares kan remmen, zei je: 'Het belangrijkste obstakel voor het succes van een vrouw is dat ze nooit een vrouw kan zijn!'. Toch maakte je vrouwmoedig vele, bloemrijke, vrouwelijke schilderijen, met maling aan de mannelijke dominantie in de beeldende kunst. Je werkte beeldrijk met bloementuinen, weelderige kleuren en esthetische, vrouwelijke vormen.

Je etste ook en je maakte 23 etsen voor een boek van Henry met kunstkritiek en fictie. Je schreef en illustreerde twee boeken over het Engelse dorp Hurstbourne Tarrant, waar je vanaf 1891 woonde. Verder publiceerde je artikelen over muurschilderingen, tuinieren en de belemmeringen voor kunstenaressen.
In 1892 reisde je naar Egypte voor een beter klimaat en om gezondheidsredenen.
In de St. Martin's Church in Chillworth schilderde je de muurschildering 'Watchers of the Straight Gate'.
In 1895 kocht de Pennsylvania Academie voor de Schone Kunsten jouw schilderij 'The Piping Shepherd'. In 1908 schreef je 'An Artist's Garden' en in 1926 schreef je jouw memoires.

7 April 1930 overleed je in Hurstbourne Tarrant. Je werd 85 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 januari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 39Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)