Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jouw zelfportret uit 1887 is de kroon op jouw schepping

(voor Anna Bilinska-Bohdanowicz (1857 - 1893))

Je bent geboren in 1857 in Zlotopol, een stadje in Oekraïne. Jouw ouders waren van Poolse afkomst. Jouw vader was een arts met zijn praktijk in Kiev.
Je groeide op in Zlotopol, destijds onderdeel van het Russische Rijk. Jouw eerste tekenleraar was de verbannen Michal Elwiro Andriolli, een schilder van Italiaanse afkomst, die jou van 1869 tot 1871 in Wiatka les gaf. Van 1875 tot 1877 studeerde je aan het conservatorium. Daarna studeerde je muziek en kunst in Warschau, waar je in 1877 een studente van Wojciech Gerson werd, een hoogleraar aan de School of Fine Arts in Warschau, die wordt vereerd om zijn historische schilderijen van patriottische aard. Gerson waardeerde jouw schilderkunst.

Tijdens jouw studie begon je te exposeren op de Zacheta National Gallery of Art in Warschau. In het begin van 1882 begeleidde je jouw chronisch zieke vriendin Klementyna Krassowska op een reis naar München, Salzburg en Noord-Italië. Met Klementyna bezocht je de musea en galeries van de moderne kunst. In München werd je verliefd op de schilderijen van Arnold Böcklin en bezocht je de ateliers van de Poolse schilders Wandalin Strzalecki, Aleksander Swieszewski en Józef Brandt. Je bewonderde de werken van Rembrandt, Rubens en Murill.

Op de Academie van Wenen kopieerde de sculpturen van Michelangelo, Sansovin en Donatello. Daar ontmoette je Wojciech Grabowski, met wie je bevriend raakte. In november 1882 ging je naar Parijs en studeerde je aan de Académie Julian. In 1883 won je de tweede prijs in een wedstrijd op de kunstacademie. In 1884 debuteerde je op de Parijse Salon met het portret van een vrouw. Je was o.a. bevriend met Józef Chelmonski en Wladyslaw Mickiewicz. Je kwam geld tekort en je had slechte levensomstandigheden. Je verdiensten als lerares muziek en tekenen konden dat niet verhelpen. De verkoop van soms een schilderij ook niet.

In 1884 overleed jouw vader en was de erfenis geen rooie cent. Je kreeg veel bijstand van Rodolphe Julian, die jou een betaalde baan gaf. Van 1883 tot 1886 bezocht je Polen diverse keren. In Oekraïne bezocht je de familie Krassowski en Grabowski. In de zomermaanden verbleef je op het platteland nabij Parijs en Lyon.
In het najaar van 1884 overleed Klementyna Krassowska en in juni 1885 overleed jouw verloofde Wojciech Grabowski. In 1885 schilderde Emmeline Deane jou in een rouwjurk en een rouwsluier met een rouwwaaier.

Je belandde in een zware depressie en je ging naar Pourville-les-Bains in Normandië, waar je ook een paar maanden bij jouw vriendin, de schilderes Maria Gazycz. In 1887 maakte je het schilderij 'Zelfportret met schort en borstels', waarop je als een terecht trotse schilderes relaxed zit te stralen.

In 1892 trouwde je met de dokter Antoni Bohdanowicz. In 1892 ging je met Antoni terug naar Warschau. Je was van plan om een kunstacademie voor vrouwen op te richten, waarbij je de praktijken van de Parijse academies wilde nabootsen, maar dit project werd gestopt, toen je een hartkwaal kreeg.
In 1892 maakte je opnieuw een schitterend zelfportret, met jouw rechterhand stoer in de zij geplaatst.

Je overleed op 18 april 1893 in Warschau door hartfalen. Je werd 36 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 jan. 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4,0 met 2 stemmen 36Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)