Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Eindelijk koninklijk eerherstel voor Oscar Wilde!

Mijn kersverse Facebookvriendin Noëlle de Wit verraste me in korte tijd voor de tweede keer op zeer aangename wijze. Deze keer stuurde ze me een kranten-artikel uit The Irish Post van 1 februari 2017, getiteld 'Legendary Irishman Oscar Wilde among thousands of gay men pardoned by new Turing's Law', geschreven door Aidan Lonergan. Ik barstte spontaan in tranen uit, tranen van blijdschap en opluchting. Noëlle weet dat ik mij lange tijd op allerlei manieren voor heb ingezet en dat ik o.a. een brief naar koningin Elizabeth heb gestuurd, dezelfde koningin, die nu de mij zo dierbare schrijver Oscar Wilde gratie heeft verleend, sterker nog, een officieel pardon heeft geschonken. En niet alleen aan Oscar Wilde, maar tevens aan 75.000 andere homoseksuelen, waarvan er nog 16.000 in leven zijn. Premier Theresa May stelt, dat de wet nu belangrijk en rechtvaardig de fouten van het verleden herstelt. Ik heb een enorme zin om koningin Elizabeth een zeer stevige hug te geven! Even een reconstructie van de feiten:

Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde is geboren op 16 oktober 1854 in Dublin. Vier dagen voor de geboorte van Jean Nicholas Arthur Rimbaud in Charleville. In 1876 overleed Oscar's vader William. Op 29 mei 1884 is Oscar met de beeldschone, artistieke en hoogst integere Constance Mary Lloyd getrouwd, die op 2 januari 1858 in Londen is geboren. Constance en Oscar waren beiden bevriend met de dichter/schrijver Pierre Louÿs. Constance schreef twee kinderboeken en ze was een redactrice van een blad voor rationele dameskledij en voor het blad 'The Woman's World', waarvan Oscar redacteur was, schreef ze een artikel over moderne kinderkleding. Op 5 juni 1885 werd hun zoon Cyril geboren en op 5 november 1886 werd hun tweede zoon Vyvyan geboren.

In 1891 ontmoette Oscar Lord Alfred Bruce Douglas, geboren op 22 oktober 1870 in Powick. Zij werden al snel elkanders minnaars. De vader van Lord Alfred was John Sholto Douglas, de 9-e markies van Queensberry, een atheïst en een bokser. Deze John Sholto ontdekte de homoseksuele relatie van Oscar en Alfred. John Sholto beledigde Oscar via een visitekaartje door hem van sodomie te betichten. Oscar ging naar de rechtbank om John Sholto van smaad te beschuldigen. Tenslotte werd Oscar in 1895 voor zijn homoseksuele daden tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij zou met ruim twaalf jongemannen seksueel contact gehad hebben. Constance wilde meteen van hem scheiden en ze veranderde haar achternaam in Holland.

Oscar zat eerst in een Londense gevangenis, maar later werd hij naar de gevangenis in Reading gebracht, die minder zwaar zou zijn. In deze gevangenis ging zijn gezondheid snel bergafwaarts en hij was getuige van een ophanging van iemand, die zijn vrouw had vermoord, waar hij later 'The Ballad of Reading Gaol' over dichtte. In februari 1896 overleed Oscar's moeder, Jane Francesca Elgee. Na zijn vrijlating gaf Constance hem een toelage, maar hij mocht zijn kinderen en haar niet meer ontmoeten, kortom, ten dele een afkoopsom om maar uit de buurt te blijven. Hij mocht ook Lord Alfred niet meer ontmoeten, maar dat vertikte Oscar en samen met Alfred verbleef hij zo'n drie maanden in Napels. Daarna woonden ze nog een tijd apart in Parijs.

Op 7 april 1898 overleed Constance na een tweede operatie aan een ruggengraatsverlamming in Genua. Ze werd 40 jaar. Oscar Wilde overleed op 30 november 1900 in Hotel d'Alsace aan de Rue des Beaux Arts in Parijs, wat nog steeds een chic hotel is. Bij de voordeur prijkt een plaquette voor Oscar. Hij overleed door een hersenvliesontsteking, versneld door zijn drankzucht. Hij werd 46 jaar en hij is op Père-Lachaise begraven. Er werd terecht een majestueus, hoogst artistiek grafmonument geplaatst, wat ik ooit intens heb aangeraakt en gekust. Het is een sphinx, gemaakt door Jacob Epstein. Lord Alfred overleed op 20 maart 1945 in Lancing.

Het Britse Ministerie van Justitie heeft de strafbladen geschrapt, van mannen en vrouwen, die vroeger zijn veroordeeld voor homo- en biseksualiteit. Volgens mij is dit hoogst heugelijke nieuws nog lang niet voldoende doorgedrongen tot met name de homoseksuele gemeenschap in Nederland. Omdat het zo'n lange en zware strijd is geweest, wat Oscar al voorspelde, zijn de gemoederen wat murw geslagen, maar het is de hoogste tijd om wakker te schrikken en lange tafels te versieren met de meest exclusieve lekkernijen en dranken om samen volop feest te vieren!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 februari 2017


Geplaatst in de categorie: feest

4.3 met 3 stemmen 2.200



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)