Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Er is een ware kunstschilder springlevend!

Jasper Jeroen Krabbé is geboren in 1970 te Amsterdam.
Hij studeerde cum laude af aan de Gerrit Rietveld Academie en de Cooper Union New York. Dit gebeurde voor de richtingen schilderkunst en grafiek. Jasper is een modernistische kunstschilder/tekenaar (met pen, inkt en kleurpotlood)/aquarellist/frutselaar, die al geruime tijd aan de weg timmert. En niet alleen praktisch uitvoerend, maar ook op geestelijke wijze, gezien zijn grote kennis van de kunsthistorie en zijn gepassioneerde spreken en uitweiden daarover in o.a. televisieprogramma's, net als zijn vader Jeroen, die na Vincent van Gogh inmiddels Pablo Picasso aan het uitspitten is.

Zijn vader is de alom bekende acteur Jeroen Aart Krabbé en zijn moeder is Herma Krabbé. Hij is hun middelste zoon. Zijn oudere broer is de radio- en televisiepresentator Martijn Krabbé en zijn jongere broer is de voice-over/stemacteur Jakob Krabbé.
Zijn opa Maarten Krabbé was een kunstschilder en zijn overgrootvader was de kunstschilder Hendrik Maarten Krabbé, die een leerling van de schilder August Allebé en de graveur Rudolf Stang, die ook de leraar van o.a. Willem Witsen was.

Jaspers oom is de schrijver Tim Krabbé (van 'Het Gouden Ei') en zijn halfoom is de kunstschilder/ontwerper Mirko Krabbé.
Opa Maarten correspondeerde o.a. met Frederik van Eeden, de arts Paul Gachet, die Vincent van Gogh behandelde en die door Vincent is geportretteerd, de volksschrijver Simon Carmiggelt en de kunstenaar Melle Oldeboerrigter. Jaspers schilderijen reflecteren de herinnering aan plaatsen, gebeurtenissen en individuen, die hij heeft opgedaan tijdens zijn reizen naar o.a. Cuba, de Stille Zuidzee en Nieuw-Zeeland.

Jasper begon zijn kunstzinnige loopbaan op straat als de graffiti-kunstenaar Jaz. Hij was lid van het Amsterdamse collectief 'United Street Artists'. In zijn tekeningen maakt hij vaak gebruik van bestaand materiaal, zoals enveloppen, pakpapier en bladzijden uit boeken. Daarbij mengt hij de oorspronkelijke functies met persoonlijke beelden.
Hij had solo-exposities in o.a. Zweden, Brazilië en Amerika. Zijn werk is opgenomen in de collecties van de Nederlandsche Bank, het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum de Fundatie in Zwolle.
In 1984 speelde hij de jonge Willem in de televisieserie 'Willem van Oranje'.

Jasper trouwde met de cosmetisch arts Floor Claus en zij kregen twee dochters. Ze heeft haar praktijk in Amsterdam.
Tussen 2009 en 2011 maakte Jasper veel tekeningen van zijn vrouw en muze Floor. Hij fotografeerde haar ook vele malen. Hij probeerde zijn mysterieuze vrouw meer en meer te genaken. Hij wilde haar ziel vangen. Hij schreef ook gedichten voor haar. Ondertussen maakten ze ook ruzie over sommige portretten, die Floor bijvoorbeeld niet openbaar wilde maken. Op één stond ze heel erg pisnijdig en gebelgd. 'Ze leek op de bijbelse Judith, die iemand het hoofd had afgehakt!', zei Jasper. Blijkbaar vond Floor dat teveel contrasteren met haar imago als schoonheidskoningin. Soms werd ze hartstikke gek van Jaspers obsessieve gedoe. Het heeft ergens zijn stijl beïnvloed, zei Jasper.

Van februari tot mei 2012 hield Jasper zijn expositie 'Closer To You' in de Kunsthal Rotterdam, met ongeveer 230 geschilderde portretten van Floor. Zij had geen problemen met de naaktportretten, omdat het de door Jasper geïnterpreteerde afbeeldingen zijn. De collectie verscheen eveneens in boekvorm. Ze verschenen nog samen in DWDD.
Daarna is Floor een relatie aangegaan met de huisarts Rogier Holtz, de man van de RTL-presentatrice en het fotomodel Evelyn Struik. Evelyn en Rogier hadden twee kinderen. Dat was een enorme dreun/shockervaring voor Jasper. Evelyn en Rogier zijn gescheiden, net als Floor en Jasper.

Jasper, die vol innerlijke schoonheden zit en die ook vol vuur naar buiten weet te brengen, wens ik niet de verblinding van de uiterlijke schoonheid van een vrouw meer toe, maar eerder de inspiratie van een spirituele, diepzinnige en van kunst bezeten vrouw, die ook de schilderkwast of een andere kunstvorm hanteert.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 februari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 4 stemmen 1.290Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)