Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De bloemrijke bloemenwereld van een bloemenschilderes

(voor Mary Moser (1744 - 1819))

Je bent geboren op 27 oktober 1744 in Londen. Je was één van de meest succesvolle kunstenaressen van de Engelse, 18-de eeuw. Je was ook één van de twee, vrouwelijke stichteressen van de Koninklijke Academie in 1768. De andere was Angelica Kauffman. Je schilderde vele portretten, maar je was vooral beroemd om jouw schilderijen van bloemen.

De kunstschilder George Romney maakte een beeldschoon portret van jou. Hij maakte ook een portret van de actrice/het model Emma Hamilton, de minnares van Lord Horatio Nelson, die op haar 49-ste door dysenterie overleed. Jouw vader was George Michael Moser, geboren op 17 januari 1706 in Schaffhausen, Zwitserland. Hij was een beroemde kunstenaar en emailkunstenaar. Hij was ook koperslager, goudsmid en graveur. Jouw moeder was Maria Guynier.

Jij bent door jouw vader opgeleid. Andere leerlingen waren de dichter/schilder William Blake, getrouwd met Catherine Boucher, en Joseph Moser, de neef van jouw vader, die uiteindelijk voor de literatuur koos. Als kind was je al zeer talentvol en op jouw veertiende won je jouw eerste Society of Arts medaille. Je exposeerde geregeld bloemstukken en af en toe historiewerken bij de Society of Artists of Great Britain.

De Duitse, neoklassieke schilder Johann Zoffany schilderde in 1771-1772 'The Portraits of the Academicians of the Royal Academy', waarbij hij Angelica Kauffman en jou als portretten aan de muur schilderde, omdat vrouwen destijds geen mannelijk naaktmodel mochten schilderen.

In de jaren negentig van de 17-de eeuw werd je ingehuurd door koningin Charlotte van Mecklenburg-Strelitz, de gemalin van koning George de Derde. Ze was een patrones van de kunsten en een amateuristische botanicus. George en zij kregen 15 kinderen. George en Charlotte woonden in Buckingham House, Kew Palace en Windsor Castle. George leed de laatste jaren van zijn leven aan een psychische stoornis en een zware depressie na het overlijden van zijn favoriete dochter, prinses Amalia, die 27 jaar werd. Hij leefde in afzondering in Windsor Castle. Hij huilde dag en nacht.

Jij kreeg de opdracht om een kamer in Frogmore House in Windsor decoratief met bloemen te beschilderen. Dit was het speciale buitenverblijf van koningin Charlotte. Inmiddels is het ook de plek van de drie begraafplaatsen van de Britse, koninklijke familie, waar o.a. koningin Victoria en haar man prins Albert zijn begraven. Albert overleed door een chronische ziekte. Hij werd 42 jaar. Voor jouw schilderklus kreeg je ruim 900 pond, destijds een groot vermogen. Dit was één van jouw laatste, professionele werkzaamheden.

Op 23 oktober 1793 trouwde je met kapitein Hugh Lloyd en schilderde je enkel nog op amateuristische wijze onder jouw trouwnaam. Tot 1802 bleef je exposeren op de Koninklijke Academie. Je had een open relatie met de portretschilder Richard Cosway, die scheidde van zijn vrouw Maria Hadfield, een in Florence geboren kunstenares/componiste/muzikant/specialiste op het gebied van meisjesonderwijs, die 18 jaar jonger was en die door de latere president van Amerika Thomas Jefferson zeer bewonderd werd en korte tijd zijn minnares was.

In 1793 reisde je een half jaar met Richard om schetsen te maken. In zijn aantekenboek schreef Richard hatelijke vergelijkingen tussen Maria en jou. Je was blijkbaar seksueel veel actiever dan Maria. Op 2 mei 1819 overleed je in de Upper Thornhaugh Street in Londen. Je werd 74 jaar en je bent naast jouw man in Kensington Cemetery begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 februari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 378Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)