Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De vrouw, die Napoleon Bonaparte mateloos irriteerde

(voor Madame de Staël (1766 - 1817))

Je bent geboren als Anne-Louise Germaine Necker op 22 april 1766 in Parijs. Jouw vader was de steenrijke bankier Jacques Necker, die drie keer de minister van Financiën was. Jouw moeder was Suzanne Curchod, de dochter van een predikant. Beide ouders kwamen uit Zwitserland. Via jouw moeder leerde je de ideeën van Jean-Jacques Rousseau kennen en in haar salon ontmoette je o.a. Denis Diderot, Jean le Rond d'Alembert, Georges-Louis Leclerc de Buffon, Jean-François Marmontel, Friedrich Melchior Grimm en Jacques-Henri Bernardin de Saint-Pierre.

Jouw ouders waren vrijzinnige calvinisten. Je was als kind enigszins verwaarloosd en verwilderd door het sociale leven van jouw ouders. Op jouw dertiende raakte jij overspannen. In 1781 nam jouw vader ontslag als minister en verhuisde je mee naar het gehuurde kasteel de Beaulieu aan het Meer van Genève. Je reisde rond in Zuid-Frankrijk en in 1785 ging je terug naar de Parijse omgeving. In 1786 liet jij anoniem 'Sophie ou les Sentiments secrets' uitgeven, een lyrisch drama.

In 1786 trouwde jij met de 17 jaar oudere Eric-Magnus, baron van Staël-Holstein, de Zweedse ambassadeur in Parijs. Er was weinig affectie tussen jullie, maar hij kreeg het nodige geld en jij kreeg meer aanzien. Jij had intellectueel de overhand. Op tactische wijze nam jij de salon van jouw moeder over. Je kreeg nieuwe minnaars, zoals de diplomaten Charles-Maurice de Talleyrand en Louis Marie de Narbonne-Lara, die ook minister van Oorlog was. Met Louis Marie kreeg je twee zoons. Tussen 1787 en 1797 kreeg jij vier kinderen, waarvan alleen het eerste kind ook van jouw man was.

In 1788 publiceerde je een hommage voor Jean-Jacques Rousseau. In 1790 verscheen jouw tragedie 'Jeanne Grey', over koningin Jane Grey, die slechts 9 dagen koningin was en dat totaal tegen haar zin. Jane's man Guilford werd publiekelijk op Tower Hill onthoofd en een uur later werd Jane op Tower Green onthoofd. Ze was zestien jaar en ze weigerde om gedwongen rooms-katholiek te worden. Haar vader werd elf dagen later onthoofd. Dit gebeurde allemaal op gezag van koningin Mary Tudor, oftewel Bloody Mary, de rivaliserende nicht van Jane.

In 1790 verhuisden jouw ouders voorgoed naar Coppet Castle, terwijl jij in Parijs bleef. De dag voor de Septembermoorden van 2 tot 6 september 1792 ontvluchtte je samen met de schrijver Jean Lambert Tallien Parijs. Tallien deed niet lang daarna een aanval op Robespierre. In Coppet kreeg je een succesvolle salon en in 1793 woonde je een tijd in Surrey. In 1794 overleed jouw moeder. Je bezocht de schrijfster/componiste Belle van Zuylen in haar familiehuis Le Pontet in Colombier. In Lausanne ontmoette je de schrijver Benjamin Constant, met wie je een turbulente liefdesrelatie kreeg.

Na de val van Robespierre en de zijnen ging je met Benjamin naar Parijs, waar je in 1795 een salon aan de Rue de Bac opende. In oktober 1795 moest je vluchten en daarna begon je een salon in Hôtel de Salm. Door de prostitutie, die daar plaats vond, heeft de politie dat paleis gesloten. In 1804 gaf Napoleon het aan de familie De Salm terug. In 1797 keerde jouw man terug naar Zweden en waren jullie officieel gescheiden. In 1797 werd jouw vierde kind Albertine geboren en Benjamin was de vader. Je was bijzonder invloedrijk en je kwam in een heftig conflict met Napoleon Bonaparte. Je werd uit Parijs verbannen, waardoor je naar Duitsland ging, waar je Goethe, Schiller, Wieland en Von Schlegel ontmoette.

In 1802 verscheen jouw roman 'Delphine' en in 1804 overleed jouw vader. Nadat je Napoleon opnieuw tartte, werd je uit heel Frankrijk verbannen. In 1807 verscheen jouw roman 'Corinne ou l'Italie', grotendeels autobiografisch, want je had door Italië gereisd. Je woonde in Coppet, maar je reisde veel. In 1812 werd jouw vijfde kind Louis-Alphonse geboren. De vader was de officier Giovanni Rocca, 23 jaar jonger dan jou. Je trouwde met hem en in Sint-Petersburg ontmoette je Aleksandr Poesjkin. In 1813 overleed jouw zoon Albert tijdens een duel na een ruzie over een gokspel.

In de zomer van 1815 werd jouw salon in Coppet Castle o.a. door de hoogst imposante dichter/wildeman Lord Byron bezocht, die jou 'een overdonderende persoonlijkheid' noemde. Op 14 juli 1817 overleed jij in Parijs, terwijl jij verlamd op je bed lag. Je werd 51 jaar. Rocca overleed een half jaar later door tuberculose.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 februari 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 38Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)