Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het geschilderde Facebook van een keurige vrouwengek

(voor Fernand Toussaint (1873 - 1956))

Je bent geboren in 1873 in Brussel en jouw ouders stimuleerden jou van jongs af om jouw artistieke talenten te ontwikkelen.
Op jouw vijftiende ging je naar de Brusselse Academie voor Schone Kunsten, waar de portretschilder/directeur Jean-François Portaels jouw leermeester was. Portaels had veel gereisd en hij schilderde voornamelijk oriëntaalse vrouwen.

Op jouw achttiende ging je naar Parijs, waar je jouw studies afrondde. Je schilderde vooral portretten van mooie vrouwen in elegante kledij. Je was bevriend met de schilder Alfred Stevens, die vijftig jaar ouder was en jou beïnvloedde.

Alfred werd aangemoedigd door de prinsessen Mathilde Bonaparte en Pauline von Metternich. Hij schilderde graag beeldschone vrouwen in schitterende jurken en kimono's. Jij ontdekte het werk van Nicolas Lancret en Maurice Quentin Latour en je schilderde net als Alfred het liefste mooie vrouwen. Je was ook een aquarellist, tekenaar en lithograaf. Je adoreerde de Engelse schilders als George Romney en Thomas Lawrence. Je was ook een uitstekende bloemenschilder en je schilderde enkele naakten met een vage techniek. In België genoot je van de stilte in de natuur en schilderde je landschappen en zeegezichten.

Op 8 februari 1895 overleed Portaels.
In 1896 maakte je een affiche voor een populair Belgisch koffiemerk 'Café Jacqmotte'.
Mario Monchi noemde jou 'de onbetwiste meester van de gratie en de charme van de vrouw'.

Augustus 1906 overleed Alfred Stevens, die in Père-Lachaise begraven is.

Je deed als een echte gentleman aan de majesteitelijke verheerlijking van de schoonheid van de vrouw. Je werkte meestal in opdracht van de upper-class en de adellijke families. De geportretteerde vrouwen dragen moderne kleren en ze kijken zuiver en dromerig en ze lokken niets uit.

In 1929 presenteerde je op de Salon des Artistes Français een portret van een elegante dame, waar je een gouden medaille voor kreeg. Op sommige van jouw schilderijen toon je extra objecten, zoals een paraplu, een snuifdoos en kleurrijke linten op de salontafels om de vrouwelijkheid aan te dikken.
Je was lid van de kunstgroep Le Sillon en je exposeerde op de tentoonstellingen van La Libre Esthétique.

Je maakte ook commerciële posters voor de jaarlijkse beurzen, modemerken en kunsttijdschriften. Dit werd vaak gekenmerkt door een sierlijke Art Nouveau-stijl. Je bent één van de belangrijkste post-impressionistische Belgische schilders van de 20-ste eeuw.

Je overleed in 1956 in Elsene. Je werd 83 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 26 februari 2017


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

4.0 met 2 stemmen 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)