Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jouw poeslieve, pittoreske taferelen overtroffen de cynici

(voor Helen Allingham (1848 - 1926))

Je bent geboren op 26 september 1848 in Swadlincote, Engeland.
Jouw vader Alexander Henry Paterson was een plattelandsdokter en jouw moeder was Mary Chance Herford. Jij was de oudste van zeven kinderen.
Je was één jaar toen jullie naar Altrincham verhuisden. In 1862 overleden jouw vader en jouw 3-jarige zusje Isabel door difterie. Jullie verhuisden naar Birmingham, waar familie van jouw vader woonde.
Als jong meisje toonde je al een talent voor kunst. Jouw jongere zus Caroline werd ook een serieuze schilderes.

Je werd geïnspireerd door jouw oma Sarah Smith Herford en jouw tante Laura Herford, die beiden bekende kunstschilderessen waren. Laura was een leerlinge van Eliza Bridell Fox en in 1860 was ze de eerste vrouw, die naar de Koninklijke Academie ging.
Je woonde een tijd bij haar in Regent's Park in Londen, waar ze les gaf aan o.a. Barbara Bodichon en Anna Mary Howitt.

Jij studeerde drie jaar aan de Birmingham School of Design en vanaf 1867 ging je naar de National Art Training School in Londen, die een aparte afdeling voor vrouwen had. De school heet nu het Royal College of Art.
Je werkte aanvankelijk als illustratrice, maar je koos tenslotte voor een carrière in de kunst. Je schilderde voor kinderboeken, volwassen boeken en tijdschriften, zoals het geïllustreerde weekblad 'The Graphic', dat in 1869 door de krantenoprichter William Luson Thomas is gestart, een vriend van Charles Dickens. Vincent van Gogh en Sir Hubert von Herkomer bewonderden 'The Graphic' en Van Gogh was vooral door jouw illustraties geraakt.

In 1874 maakte je in opdracht twaalf illustraties bij de roman 'Far from the Madding Crowd' van Thomas Hardy, die in 'The Cornhill Magazine' werden geplaatst.
Tijdens jouw avondlessen aan de Slade School of Fine Art ontmoette je de kinderboekenillustratrice en schrijfster Kate Greenaway, die jouw levenslange vriendin werd, totdat ze eind 1901 overleed aan borstkanker.

Op 22 augustus 1874 trouwde je met William Allingham, die 24 jaar ouder was. Hij was een Ierse dichter en redacteur van 'Fraser's Magazine'.
In 1875 werd jullie zoon Gerald geboren en in 1877 jullie dochter Eva Margaret.

Op 5 februari 1881 overleed Carlyle en verhuisden jullie naar Witley, waar de schrijfster George Eliot de laatste vier jaar van haar leven woonde. In 1882 werd jullie zoon Henry William geboren.
Tijdens jouw verblijf in Witley schilderde je de prachtige boerderijen en huisjes van Surrey en Sussex. Je schilderde ook in Middlesex, Kent, het Isle of Wight, de West County en Venetië.
In 1888 verhuisden jullie naar Hampstead omwille van William's tanende gezondheid. Op 18 november 1889 overleed William. Hij werd 65 jaar. Zijn as is in de St. Anne's Church in Ballyshannon begraven.

In 1890 was jij de eerste vrouw, die lid werd van de Royal Watercolour Society, toen Sir John Gilbert er de president was. Het is in 1804 door William Frederick Wells opgericht.

Op 28 september 1926 ben je in Haslemere overleden. Je werd 78 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 maart 2017


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

4.0 met 2 stemmen 37Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)