Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jimmy Somerville - Don't Leave Me This Way

Je bent geboren als James William Somerville op 22 juni 1961 in Glasgow. In 1983 was je de mede-oprichter van de syntpopgroep Bronski Beat, samen met Steve Bronski en Larry Steinbachek. Alle leden van de band waren openlijk homoseksueel en de songs gingen over homoseksuele thema's en politieke vraagstukken.

Jullie deelden een appartement met drie slaapkamers in het Lancaster House in Brixton. In 1984 stond jullie megahit 'Smalltown Boy' in Nederland op nummer één en andere hits volgden. De leden van Frankie Goes to Hollywood (met hun tophits 'The Power of Love' en 'When Two Tribes Go to War') en Erasure kwamen net als jullie openlijk voor hun homoseksualiteit uit.

Rond 1980 verhuisde je naar de gayvriendelijke stad Londen en je werd lid van de London Gay Teenage Group. In 1985 verliet jij Bronski Beat en vormde je met de klassiek geschoolde pianist Richard Coles The Communards. Richard is in 1962 in Northampton geboren en naast muzikant en journalist werd hij een priester van de Anglicaanse staatskerk van Engeland. Hij is homoseksueel en zijn partner is de dominee David Oldham.

In 1983 verscheen Richard met jou in de homoseksuele documentaire-film 'Framed Youth: The Revenge of the Teenage Perverts'.
In 1986 verscheen de megahit 'Don't Leave Me This Way', oorspronkelijk van Kenneth Gamble, Leon A. Huff en met name Cary Grant Gilbert, die ook 'Me and Mrs. Jones' schreef.

'Don't Leave Me This Way' zong je niet alleen, maar met de fantastische zangeres Sarah Jane Morris, in 1959 in Southampton geboren. Van 1982 tot 1984 was ze de zangeres van The Republic en later van de brassband The Happy End.
In 1986 verscheen het album 'Communards', geproduceerd door Mike Thorne, die ook het album 'The Age of Consent' van Bronski Beat produceerde.
In 1987 verscheen het album 'Red'.

In 1977 had Thelma Houston een internationale discohit met 'Don't Leave Me This Way', dat een lijflied voor de aids-slachtoffers werd.

Je bent vooral bekend door jouw indrukwekkende, vrolijk makende en betoverende falsetstem. Je deed ook de achtergrondzang op 'Suspicious Minds' van de Fine Young Cannibals. In 1988 gingen The Communards uit elkaar en begon je een solocarrière.

In 1989 verscheen jouw solo-debuutalbum 'Read My Lips' bij London Records, met naast de titelsong o.a. 'You Make Me Feel', 'Heaven Here On Earth (With Your Love)' en 'Don't Know What to Do (Without Your Love)'.
Je coverde ook 'To Love Somebody' van The Bee Gees.

In 1995 verscheen jouw tweede solo-album 'Dare to Love', met naast de titelsong o.a. 'By Your Side', 'Cry' en 'A Dream Gone Wrong'.
In 1999 verscheen 'Manage the Damage', in 2004 'Home again', in 2009 'Suddenly Last Summer' en in 2015 'Homage', met o.a. 'Strong Enough', 'Travesty' en 'Learned to Talk'.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=US0siTh5BeU

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 maart 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 2 stemmen 97Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)