Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een Schotse meesteres uit de vergetelheid gehaald

(voor Rosa Frances Corder (1853 - 1893))

Je bent geboren op 18 mei 1853 in Londen. Jouw vader Micah Corder was een Londense handelaar. Jouw moeder heette Charlotte Hill.

Je kreeg een opleiding als portretschilderes. Jouw leermeesters waren Felix Stone Moscheles en Frederick Sandys.

Jij exposeerde jouw kunstwerken in de Royal Academy of Arts en de Grosvenor Gallery. In 1875 maakte je een portret van de geleerde geestelijke Edward Bouvery Pusey, die hoogleraar Hebreeuws was. De redactie van zijn verzamelde werken vond jouw portret van hem het meeste gelijkend en dus hebben ze die op de cover van zijn biografie geplaatst. Je had een atelier in Southampton Row en een atelier in Newmarket, waar je renpaarden schilderde. En je maakte portretten van de jockeys, o.a. van Frederick James Archer.

De toneelactrice Ellen Terry vond jou een mooie en aantrekkelijke vrouw. Je had prachtig haar, als een zuivere sluier, een wit, wasachtig gezicht en een uitstekend figuur. Bovendien droeg je excentrieke kleren.
In 1873 werd je de minnares van de kunsthandelaar Charles Augustus Howell, op 10 maart 1840 in Porto geboren. Hij was een bedrieger en een afperser, die jou ertoe aanzette om neptekeningen van Rossetti te maken.

Rond 1877 heeft Whistler een boeiend portret van jouw hele gestalte gemaakt, mooi met jouw geveerde hoed losjes langs jouw rechterbeen. Dit was in opdracht van Charles, terwijl Whistler en jij een affaire hadden. Je had ook een affaire met de kunstenaar Mortimer Menpes, getrouwd met Ann Smith. Sir Max Beerbohm maakte een karikatuur van Charles en jou.
In 1883 werd jullie dochter Beatrice Ellen Howell geboren.

Op 21 april 1890 overleed Charles onder verdachte omstandigheden nabij een pub in Chelsea. Hij had een muntstuk in zijn mond, wat schuld aan laster symboliseert. Hoogstwaarschijnlijk is hij vermoord doordat zijn keel is doorgesneden. Van de officiële, zeer betwiste doodsoorzaak tuberculose klopt dan ook niets. Er werden in zijn huis vele brieven van hooggeplaatste personen gevonden, die hij chanteerde. Swinburne was woedend op hem en hij vond hem 'de meest verachtelijke stakker, die hij ooit tegenkwam!'. Ford Madox Brown vond hem 'Één van de grootste leugenaars ooit, half gek, maar in wezen goedaardig!'. Burne-Jones noemde hem 'verraderlijk, gewetenloos en kwaadaardig!', maar Whistler noemde hem 'geweldig, geniaal en prachtig flamboyant!'. Charles werd 50 jaar.

Op 28 november 1893 ben je overleden. Je werd 40 jaar. Beatrice was op haar tiende al een weeskind.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 maart 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 35Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)