Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hoe een op jou verliefde dokter zijn vrouw vermoordde

(voor Audrey Munson (1891 - 1996))

Je bent geboren als Audrey Marie Munson op 8 juni 1891 in Rochester. Jouw ouders waren Edgar Munson en Katherine Mahaney. Op jouw achtste zijn jouw ouders gescheiden en jij ging met jouw moeder naar Providence. Op jouw 17-de ging je met jouw moeder naar New York, waar je een actrice en een chorus meisje werd. Jouw eerste rol op Broadway was als een lakei in 'The Boy and The Girl' bij de Aerial Garden, van 31 mei tot 19 juni 1909. Je speelde ook in 'The Girl and the Wizard', 'Girlies' en 'La Belle Paree'.

In 1906 werd je door de fotograaf Felix Benedict Herzog op straat ontdekt. Hij bracht jou in contact met de beeldhouwer Isidore Konti. Jij stond model voor zijn beeld 'Three Graces'. Tussen 1906 en 1915 poseerde je voor diverse beeldhouwers en kunstschilders in New York City. De beeldhouwer Alexander Stirling Calder koos jou als model voor de Panama-Pacific International Exposition. Je werd extra beroemd als de Panama-Pacific Girl.

In 1915 debuteerde je in de film 'Inspiration', waarin je een naaktmodel speelde. Deze film is van George Foster Platt en geschreven door Virginia Tyler Hudson. Dit was de eerste keer in de filmhistorie, dat een vrouw geheel naakt poseerde in een Amerikaanse, niet-pornografische film. De beeldhouwer Daniel Chester French speelde ook mee in de film. Deze film is verloren gegaan, ook de heruitgave 'The Perfect Model' uit 1918. In 1916 speelde je in de dramafilm 'Purity' van Rae Berger, waarin je ook naakt poseerde. In 1916 speelde je ook Norma Hansen in 'The Girl o 'Dreams'. 'Purity' werd in 1993 herontdekt in Frankrijk, maar deze film is nooit uitgebracht.

Jouw moeder wilde dat je met Hermann Oelrichs Jr. trouwde, die destijds de rijkste vrijgezel van Amerika was. Diezelfde Duitse Herr Oelrichs had ervoor gezorgd dat jij uit de filmindustrie werd gestoten. Je opperde het plan om naar Engeland te gaan voor de herstart van jouw filmcarrière. Je woonde met jouw moeder in een pension op 164 West 65th Street in Manhattan, wat het eigendom van Dr. Walter Wilkins was, die smoorverliefd op jou was. Hij vermoordde zijn vrouw Julia, zodat hij met jou kon trouwen.

Jouw moeder en jij verlieten New York en jullie weigerden om naar New York terug te keren, maar de Burns Detective Agency in Toronto wist jullie te ondervragen over de relatie met dokter Walter, die gearresteerd werd. Je ontkende dat je een liefdesrelatie met Walter had. Hij werd ter dood veroordeeld en jouw reputatie lag in duigen. Voordat hij naar de electrische stoel zou gaan, heeft Walter zichzelf in zijn cel opgehangen.

Rond 1920 woonde je in Syracuse en was je niet in staat om te werken, laat staan dat jou werk werd aangeboden. Jouw moeder verkocht keukengerei aan de deur en zij ondersteunde jou. In februari 1921 loog de agent-producer Alan Rock, dat hij jou een cheque van 27.500 dollar had gegeven, vanwege de hoofdrol in de film 'Heedless Moths' van Robert Z. Leonard, maar dat was een publiciteitsstunt. Jane Thomas speelde jou, maar de naaktscènes werden door jou gespeeld. Later klaagde je Alan Rock en Perry Plays aan voor 15.000 dollar schadevergoeding, omdat ze niet jou, maar Jane Thomas hebben gepromoot.

Op 27 mei 1922 deed je een poging tot zelfdoding door kwikchloride te drinken. Op 8 juni 1931 beval een rechter jouw moeder om jou te laten opnemen in een psychiatrische inrichting. Je ging naar het St. Lawrence State Hospital for the Insane in Ogdensburg, waar je 65 jaar verbleef. Tientallen jaren ontving je geen bezoekers, tot je vanaf 1984 door jouw half-nicht Darlene Bradley werd bezocht. Op 20 februari 1996 ben je overleden. Je werd 104 jaar en je bent in de New Haven Cemetery begraven en pas in 2016 plaatste jouw familie een eenvoudige grafsteen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 maart 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)