Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door Scott bestolen en van plagiaat beschuldigd

(voor Zelda Fitzgerald (1900 - 1948))

Je bent geboren als Zelda Sayre op 24 juli 1900 in Montgomery, Amerika. Jouw ouders waren Anthony Dickinson Sayre en Minerva Buckner Machen. Jouw afwezige vader was een vooraanstaand jurist bij het Hooggerechtshof van Alabama. Je was de jongste van zes kinderen. Jouw moeder noemde jou in twee van haar verhalen. Jouw familie stamde af van de eerste kolonisten op Long Island. Jouw broer was Anthony en je zussen waren Marjorie, Rosalind en Clothilde.

Als kind deed je aan ballet en genoot je van de natuur. Je rookte en je dronk alcohol. Je zocht aandacht door het dansen van de Charleston en door het dragen van strakke badpakken en naakt zwemmen. Jouw rebellie ging gepaard met jouw vriendschap met de liberale actrice Tallulah Bankhead.

In juli 1918 ontmoette je op een landelijke dansclub in Montgomery de schrijver Francis Scott Key Fitzgerald, op 24 augustus 1896 in Saint Paul geboren. Hij was een vrijwillige soldaat in Camp Sheridan. Hij belde jou dagelijks en hij kondigde zijn beroemdheid aan. Jij was zijn muze, maar hij stal ook vele passages uit jouw dagboeken. Het einde uit 'This Side of Paradise' is letterlijk van jou gestolen.

In 1920 ben je met de smoorverliefde Scott getrouwd en in 1921 werd jullie dochter Frances geboren, maar je was absoluut geen ideale moeder en je schakelde een nanny in. In 1922 werd je opnieuw zwanger en pleegde je abortus. In 1924 kreeg Scott een negatieve reactie op zijn schrijfwerk ' The Vegetable' en belandde hij vervolgens in een zwartgallige depressie. Je ging met hem naar Parijs en de Franse Rivièra, waar hij aan 'The Great Gatsby' werkte. Jullie werden tot de 'Lost Generation' gerekend en jullie huwelijk kwam steeds meer onder een ondragelijke druk te staan.

Jij ging het liefste zwemmen of naar het casino gaan met de Franse piloot Jozuan en je had een grote afkeer van Ernest Hemingway, die jou een 'bezopen borderliner' noemde, de vriend van jouw man. Je beschuldigde Scott er zelfs van dat hij een homoseksuele relatie met Hemingway had en om dat te ontkrachten ging Scott met een hoer naar bed. Scott en jij creëerden constant dramatische toestanden, waarvan jullie ook nog eens hysterische slachtoffers werden. Je verveelde je in Frankrijk en vooral omdat Scott zichzelf afzonderde om te schrijven.

Je kon jouw eigen artisticiteit onvoldoende kwijt en jouw poging om de balletdans weer op te pakken, mislukte, vooral omdat jouw onderdrukker Scott dit niet zag zitten. Eind jaren twintig ging het psychisch steeds slechter met jou en in 1930 werd je in een psychiatrische kliniek in Parijs opgenomen en later in Montreux, waar men de diagnose schizofrenie vaststelde. In 1931 ging je met Scott naar Amerika om jouw stervende vader bij te staan. In 1932 werd je in een psychiatrische kliniek in Baltimore opgenomen, waar je een creatieve opleving kreeg, volop schilderde en de autobiografie 'Save Me the Walz' schreef.

In 1934 verscheen de ontroerende roman 'Tender is the Night' van Scott en hij betichtte jou hoogst onterecht van plagiaat, want het was juist andersom. Hij heeft jou op een walgelijke manier misbruikt, uitgebuit en als een bloedzuiger uitgezogen. Op 21 december 1940 overleed Scott in Hollywood door een hartaanval. Hij werd 44 jaar. Op 10 maart 1948 overleed jij door een brand in het Highlight Mental Hospital in Ashville, waarbij nog acht andere patiënten gedood werden. Je werd 47 jaar en je bent samen met Scott in het roomse kerkhof van het Rockville Union Cemetery begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 maart 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 2 stemmen 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)