Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een heftige romance in kasteel Trie-la-Ville

(voor Alain-Fornier (1886 - 1914))

Je bent geboren als Henri-Alban Fournier op 3 oktober 1886 in La Chapelle-d'Angillon. Jouw vader Augustin Fournier was een jonge leraar in Marçais. Jouw moeder Marie-Albanië Barthe was een lerares. Jouw jongere zus heette Isabella. Het grootste deel van jouw jeugd woonde je in Épineuil-le-Fleuriel, waar je in jouw roman 'Le Grand Meaulnes' over hebt geschreven. In het centrum ligt kasteel Cornançay. Jouw ouders waren leraren in Épineuil-le-Fleuriel, wat je in jouw boek St. Agatha noemt. Je zat zeven jaar in de klas van jouw vader.

Op jouw twaalfde ging je naar Parijs, waar je aan het Lycée Voltaire op 101 Avenue de la République studeerde, waar je vele prijzen won. Je wilde graag een zeeman worden en dus ging je naar Brest om je op de zee-universiteit voor te bereiden, maar na 15 maanden heb je het opgegeven, omdat het te ruw voor jou was. Je ging naar de middelbare school in Bourges. Net als de schrijvers Charles Péguy en Jean Giraudoux studeerde je aan het Lycée Lakanal in Sceaux en het Lycée Louis-le-Grand in Parijs. Je bereidde je voor op het toelatingsexamen van de École normale supérieure.

In juni 1905 ontmoette je op een schilderijenexpositie in het Grand Palais de aantrekkelijke Yvonne Quièvrecourt, maar het bleek een onmogelijke liefde. In 1906 trouwde ze met de scheepsarts Amedee Pike. In jouw brieven heb je daarna acht jaar lang over haar gesproken. Het karakter van Yvonne de Calais in 'Le Grand Meaulnes' is op haar gebaseerd. In juli 1907 mislukte jouw mondelinge examen aan de École normale supérieure en van oktober 1907 tot september 1909 zat je in militaire dienst, eerst in Vincennes, daarna in Vanves en Laval en tenslotte als luitenant bij het 88ste Infanterie Regiment in Mirande.

Op het Lycée Lakanal ontmoette je de schrijver Jacques Riviera, die voorgoed een goede vriend bleef. Op 24 augustus 1909 trouwde Jacques met jouw zus Isabella, met wie hij samen twee kinderen kreeg, Jacqueline en Alain. Vanaf 1919 was Jacques de directeur van het literaire tijdschrift 'La Nouvelle Revue Française'.

In 1910, na jouw diensttijd, werd je een literair redacteur bij het Paris-Journal. Je ging gedichten, essays en verhalen publiceren, wat succesvol bleek. Je ontmoette o.a. de schilder Maurice Denis, André Gide, Paul Claudel, de dichter/schrijver Andre Suares en de theatercriticus Jacques Copeau. Je was dik bevriend met Charles Péguy en de schrijfster Marguerite Audoux, die jouw geestelijke moeder was, bekend van haar autobiografische roman 'Marie-Claire', waaraan de naam van het damesblad is ontleend.

In november 1913 verscheen jouw enige roman 'Le Grand Meaulnes' bij Éditions Émile-Paul, Frêres, 14, Rue de L'Abbeye. In de Honderd Beste Boeken van de Twintigste Eeuw staat jouw roman op nummer negen. Op 5 mei 1912 werd je secretaris van Claude Casimir-Perier, de zoon van een president, die met de actrice Pauline Benda getrouwd was. Je had een tijd een affaire met Pauline, die in kasteel Trie-la-Ville woonde. Ze overleed pas in 1985, 108 jaar oud. Haar boek 'Sous de nouveaux soleils' beschrijft haar turbulente, vurige affaire met jou. Ze was ook bevriend met Charles Péguy en Jean Cocteau. In het park bij haar kasteel begon je aan jouw onvoltooide, tweede roman 'Colombe Blanchet'.

In Rochefort-sur-Mer ontmoette je opnieuw Yvonne Quièvrecourt, nu de moeder van twee kinderen. Je was boos op haar en je wilde haar nooit meer zien. Op 22 september 1914 werd je nabij Saint-Remy-la-Calonne als officier door de Duitsers gedood. Je werd 27 jaar en je bent in de necropolis van Saint-Remy-la-Calonne begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 maart 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.2 met 4 stemmen 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)