Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wat is er nu op 10 King Street in Londen?

(voor Susan Isabel Dacre (1844 - 1933))

Je bent geboren in 1844 in Leamington, Warwickshire, vernoemd naar de rivier Leam, die door de stad stroomt. In 1814 werden de Royal Pump Rooms and Baths geopend, een zeer populair kuuroord voor rijke en beroemde mensen. Leamington is de geboortestad van de middengewicht bokser Randolph Turpin, die in 1951 wereldkampioen werd. In 1958 verloor hij zijn wereldtitel en op 17 mei 1966 heeft hij zichzelf in zijn Gwen's Transport Café in Leamington Spa doodgeschoten. Hij was failliet verklaard. Hij werd 37 jaar en hij liet een vrouw en vier dochters na. Op Market Square in Warwick staat een prachtig standbeeld van hem.

De actrice Sophie Turner woont in Leamington. Zij speelt Sansa Stark in de fantasy tv-serie 'Game of Thrones'. Leamington is o.a. een zusterstad van Heemstede. Jij werd opgeleid in een kloosterschool in Salford, Greater Manchester, waar oorspronkelijk de Keltische stam Brigantes woonde. Karl Marx en Friedrich Engels verbleven een tijd in Salford om de slechte situatie van de arbeiders te bestuderen. Salford is de geboorteplaats van de schrijver Walter Greenwood, vooral bekend van 'Love on the Dole', over de armoede van de arbeidersklasse.

Salford is ook de geboortestad van de toneelschrijfster Shelagh Delaney, vooral bekend om haar debuutwerk 'A Taste of Honey', waarbij de originele hoofdrol door Avis Bunnage werd gespeeld. De muzikanten van de rockband Joy Division, Bernard Sumner en Peter Hook, komen ook uit Salford. De zanger van The Smiths, Steven Patrick Morrissey, woonde in Salford.

Van 1858 tot 1868 woonde je in Parijs, waar je studeerde en waar je als gouvernante werkte. In de winter van 1869 verbleef je in Italië om daarna naar Parijs terug te keren. In 1871 studeerde je kunst in de Manchester School of Art. In 1872 kreeg je opbouwende kritiek van Sir Frederic Leighton, die op het weelderige eiland Capri bivakkeerde. In 1875 won je de Queen's Prize. Van 1877 tot 1880 studeerde je aan de Académie Julian, net als jouw Russische collega Marie Bashkirtseff, die op 31 oktober 1884 op 25-jarige leeftijd overleed en in Cimetière de Passy begraven is, waar o.a. ook Claude Debussy, Édouart Manet, Renée Vivien, Gabriel Faure en Berthe Morisot begraven zijn.

In 1881 exposeerde je met een vrouwenportret op de Salon van Parijs. Jouw portretkunst werd in Engeland, Frankrijk en Italië volop bewonderd. In 1883 deelde je met de schilderes Mary Florence Monkhouse een atelier op 10 King Street in Londen. In 1897 werd je lid van de Manchester Academy of Fine Arts en werd Monkhouse tot commissaris benoemd. Je exposeerde op de Koninklijke Tentoonstelling van het Jubileum in Old Trafford, waarbij je de hulp van Ford Madox Brown kreeg. Naast jouw schilderkunstcarrière was je een bekende feministe en suffragette. Jouw portret van de feministische redactrice/suffragette Lydia Ernestine Becker is één van jouw bekendste werken. Je overleed in 1933 en je werd 89 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 apr. 2017


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

5,0 met 2 stemmen 572Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)