Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Helemaal niet gek voor een gedoemde dichter

(voor Aloysius Bertrand (1807 - 1841))

Je bent geboren als Louis Jacques Napoléon Bertrand op 20 april 1807 in Ceva, Piemonte, op de rechteroever van de Tanaro-rivier. Ceva hoorde vroeger bij Frankrijk. De schrijver Gains Plinius Secundus prees de schapenkaas uit Ceva. Je was een Franse, romantische dichter, toneelschrijver en journalist. Je bent met name beroemd in de Franse literatuur, omdat jij het prozagedicht hebt geïntroduceerd. Verder word je beschouwd als een voorloper van de symbolistische beweging.

Jouw meesterwerk is de verzameling van prozagedichten 'Gaspard de la Nuit - Fantaisies à la manière de Rembrandt et de Callot', wat postuum in 1842 werd gepubliceerd. De bron was een manuscript uit 1836, wat jouw vriend David d'Angers in zijn bezit had, die in feite Pierre-Jean David heette en een beeldhouwer was. Hij was een leerling van de schilder Jacques-Louis David, die met Maximilien Robespierre bevriend was. In 1908 maakte Maurice Ravel een pianosuite van drie van jouw prozagedichten uit 'Gaspard de la Nuit'. De première was op 9 januari 1909 en de pianist was Ricardo Viñes y Roda.

Je was de zoon van Georges Bertrand en Laurine-Marie (Laure) Davico. Jouw vader was geboren op 22 juli 1768 in Sorcy-Saint-Martin. Hij kwam uit een familie van soldaten. Als luitenant bij de gendarmerie trouwde hij op 3 juni 1806 in Ceva, tijdens zijn verblijf in het departement Montenotte, met zijn tweede vrouw Laure Davico, die op 2 augustus 1782 geboren was. Op 17 juli 1808 werd jouw jongere broer Jean Balthazar geboren. Op 15 maart 1812 werd jouw vader een gendarmerie-kapitein in Spoleto, Perugia, waar de politicus/econoom/historicus Pierre Louis Roederer burgemeester was.

In april 1816 werd Roederer burgemeester van La Ferté-sous-Jouarre, waar de illustrator Émile-Antoine Bayard geboren is, die vooral bekend is van zijn tekeningen van Cosette in 'Les Misérables' van Victor Hugo. Op 23 december 1812 werd jouw zus Isabella-Caroline geboren. Op 3 september 1814 werd jouw vader naar Mont-de-Marsan overgeplaatst, waar de schitterende, 14e-eeuwse Donjon Lacataye staat, in opdracht van Gaston Febús, graaf van Foix, gebouwd. Gaston was met Agnès van Navarra getrouwd, die wegens een ongelukkig huwelijk een seksuele relatie met de dichter/componist Guillaume de Maachaut had.

Jouw vader was een kennis van de prefect van het departement Landes, Charles Jean Harel. Eind augustus 1815 ging jouw vader met pensioen. Jullie verhuisden naar Dijon, waar op 19 maart 1816 jouw broer Charles Frédéric werd geboren, die later journalist werd. In Dijon kreeg je een blijvende interesse voor deze Bourgondische hoofdstad. Je schreef historische en actuele artikelen over Dijon in de lokale krant, die ook door Victor Hugo en de literair criticus Charles Augustin Sainte-Beuve werden gelezen en bewonderd.

Je woonde een korte tijd in Parijs, waar je weinig succes had, waarna je naar jouw geliefde Dijon terug keerde om opnieuw voor de lokale kranten te gaan schrijven. Op 29 april 1841 overleed je in Parijs door tuberculose. Je werd 34 jaar. Jouw boekwerk 'Gaspard de la Nuit' werd door Charles Baudelaire en Stéphane Mallarmé herontdekt. Het is een echte klassieker onder de poëtische literatuur. Je wordt gezien als een poète maudit, een term, die door de dichter Alfred de Vigny werd bedacht via een zinsnede uit zijn roman 'Stello' uit 1832.

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 april 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 49Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)