Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jouw zelfverdrinking was een symbolische verzetsdaad

(voor Roger Milliot (1927 - 1968))

Je bent geboren op 5 april 1927 in Le Creusot. De schrijver/dichter Christion Bobin en de schrijfster Catherine Lépront zijn ook in Le Creusot geboren. In jouw jonge jaren was je onbeleefd en opstandig. Dat veranderde toen je op jouw achttiende in militaire dienst ging. Tegen jouw zin in werd je als soldaat naar de oorlog in Indo-China gestuurd. Je kwam terug met lichamelijke en psychische verwondingen, waardoor je gehandicapt was en dat jouw gezondheid voor de rest van jouw leven gevaar liep.

Je zwierf jarenlang rond in diverse regio's van Frankrijk, totdat je jezelf ging vestigen in Montauban, in het departement Tarn-et-Garonne. Deze stad is in 1144 gesticht door Graaf Alfons Jordaan van Toulouse, die in 1148 in Caesarea overleed. Hij is waarschijnlijk in opdracht vergiftigd door Graaf Raymond de Tweede van Tripoli, die ook aanspraak maakte op het graafschap Toulouse. Alfons werd 45 jaar. Raymond werd in 1152 door de Assassijnen vermoord. Hij werd 37 jaar.

De schilder Jean Auguste Dominique Ingres is in Montauban geboren. Je probeerde rond te komen als binnenhuisarchitect en je gaf tekenles. Verder deed je aan beeldende kunst en een groot deel van jouw aquarellen hangen nu in het Ingres Museum in Montauban. Bovendien schreef je gedichten, al zijn die pas postuum verschenen. Twee van jouw vrienden verzamelden de losse vellen met poëzie en onder leiding van jouw vriend en biograaf Félix-Marcel Castan is de unieke poëziebundel 'Qui?' samengesteld. De eerste publicatie was in 1968 bij Jean Subervie. In 1973 verscheen de volledige en definitieve uitgave bij Mostra del Larzac éditions. De bundel beslaat ruim 100 pagina's.

Je raakte in de vergetelheid, totdat Castan jou op mooie wijze herdacht in zijn boek 'Poètes maudits d'aujourd'hui'. Verder wijdde Robert Sabatier enkele regels aan jou in zijn boek 'l'Histoire de la poésie du 20ème siècle'. Jouw poëzie getuigt van een intrinsieke, wurgende pijn. Je pluist wetenschappelijk en psychologisch uiterst kundig jouw hachelijke situatie uit. Met een unieke scherpzinnigheid weet je de existentiële moeilijkheden te benoemen, niet met sprookjesachtige mystiek, maar helder wetenschappelijk. Volgens jou 'wil God onwetendheid', maar daarmee bedoel je de destructieve, vage, geprojecteerde, zelfgekneedde goden van de conventionele kerkrichtingen.

Waarlijk verlichte godzoekers noemen zichzelf immers niet voor niks wetenden, omdat zij één zijn geworden met Ik ben/Ik weet. Jouw poëzie is ook een dankbare ode voor de schoonheid van de vrouw, maar je eiste teveel van de helende toverkracht van de vrouw. Je had zwaardepressieve tijden en je leefde van een voortijdig militair pensioen, ondanks jouw pogingen om zelf jouw kost te verdienen. Ondanks jouw karaktervolle zelfdiscipline, wist je jouw suïcidale depressie niet te weerleggen. Je vond dat je een doelloos leven leidde, maar die mening was gekleurd door jouw zwarte brilleglazen.

Op 23 maart 1968 sprong je van een brug in de Seine en verdronk je. Dat was tegenover la Chambre des deputés, het symbool van Frankrijk. Jouw suïcide was duidelijk een aanklacht en een statement jegens de systemen, die jou ooit naar Indo-China stuurden. Jouw PTSS vanwege Indo-China verstikte jou. Je werd 41 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 april 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 2 stemmen 56Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)