Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Shakira - Hips Don't Lie (met Wyclef Jean)

Je bent geboren als Shakira Isabel Mebarak Ripoll op 2 februari 1977 in Barranquilla, Colombia. Je hebt een Libanese vader en een Colombiaanse moeder. Jouw Arabische voornaam betekent 'dankbaar'. Jouw muziek is zowel Latijns-Amerikaans als Oriëntaals getint. Je hebt acht oudere halfbroers en halfzussen. Toen jij twee was overleed een halfbroer door een door een motoraanrijding. Op jouw achtste schreef je jouw eerste lied 'Jouw donkere bril' (Tus gafas oscuras), geïnspireerd door jouw vader, die na het overlijden van jouw halfbroer vaak donkere brillen droeg om zijn verdriet te verbergen.

Jouw vader is schrijver en juwelier. In 1985 ging zijn zaak failliet, maar het bleef goed met jullie gaan. Je wilde wat terug doen, waardoor je zangeres werd. Je speelde de hoofdrol in de populaire soapserie 'El Oasis'. Op jouw tiende won je een eerste, nationale talentenjacht, waardoor je een album mocht opnemen. Op jouw dertiende tekende je een contract en jouw debuutalbum was 'Magia' (Magie), met allemaal zelfgeschreven nummers. Daarna verscheen het album 'Peligro' (Gevaar) en in 1996 verscheen 'Pies descalzos' (Blote voeten), waarmee je in heel Latijns-Amerika doorbrak.

In 1999 verscheen 'Dónde están los ladrones?' (Waar zijn de dieven?) en je brak ook door in de V.S., Centraal Amerika en Mexico. Het was medegeproduceerd door Emilio Estefan, de man van Gloria. Je ging een half jaar naar Engeland om Engels te leren. In 2000 kreeg je een omstreden relatie met Antonio de la Rúa, de zoon van de president. In 2010 eindigde die relatie en een paar maanden later kreeg je een relatie met de exact tien jaar jongere, Spaanse profvoetballer Gerard Piqué Bernabéu, die voor FC Barcelona speelt. In 2013 en 2015 werden jullie zonen geboren, Milan en Sasha.

Op jouw vierde begon je al met buikdansen en dat is jouw handelsmerk geworden. Je doet het trouwens echt niet om sexy te zijn. Gabriel Garcia Márquez schreef over jou: 'Niemand anders kan zo zingen of dansen zoals zij dat kan, ongeacht leeftijd, met zo een onschuldig aandoende sensualiteit!'. Je hebt veel beroemde fans, o.a. Jennifer Lopez, Eminem en jawel, wijlen paus Johannes Paulus de Tweede, die jou een onderscheiding heeft gegeven.

In 2001 verscheen jouw eerste, Engelstalige album 'Laundry Service', waarmee je wereldwijd doorbrak. Met o.a. het meeslepende, levenslustige 'Whenever, Wherever', het supergevoelige, meesterlijk gezongen 'Underneath Your Clothes', 'The One', 'Ready For The Good Times' en 'Eyes Like Yours'. In 2005 verscheen jouw vijfde, Spaanstalige album 'Fijación Oral, Vol. 1', met de succesvolste hit 'La Tortura'. Later dat jaar verscheen het tweede, Engelstalige album 'Oral Fixation, Vol. 2', met o.a. de vreugdevolle megahit 'Hips Don't Lie', met in de videoclip spectaculaire beelden van jouw buikdanskunst/heupdanskunst, 'Don't Bother', 'Hey You' en 'Something'. Dit album won de Latin Grammy voor het beste album.

In 2009 verscheen 'She Wolf', met naast de titelsong o.a. 'Did it again', 'Gypsy', 'Why Wait' en 'Mon Amour'. In 2010 verscheen jouw grotendeels Spaanstalige album 'Sale el Sol' (De zon komt op). In 2011 kreeg je een ster op de Hollywood Walk of Fame. Op 21 maart 2014 verscheen jouw tiende album 'Shakira', met o.a. 'Empire', 'Dare (La La La)', 'Can't Remember to Forget You', samen met Rihanna, en 'Medicine', samen met Blake Shelton. In mei 2016 verscheen het lied 'Chantaje', wat je samen met Maluma zong. Met jouw stichting Pies Descalzos steun je de straatkinderen in Colombia. Je bent ook goodwill-ambassadrice voor Unicef en je schonk miljoenen dollars voor de wederopbouw na de natuurrampen in Peru en Nicaragua.

Schrijver: Joanan Rutgers, 29 april 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 49Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)