Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Röyksopp - What Else Is There?

Röyksopp is een Noors, muzikaal duo, dat elektronische muziek maakt. Het duo bestaat uit Torbjorn Brundtland en Svein Berge. Ze zijn actief sinds 1998. Röyksopp betekent letterlijk stuifzwam, een type paddenstoel, die een rokerige wolk uitstoot, als je hem aanraakt of betrapt. Als kind heb ik dat in een bos te Gasselte vele malen meegemaakt. Tevens kan de bandbenaming duiden op de paddenstoelwolk na een atoombomontploffing, wat de aarde hopelijk nooit meer zal meemaken.

Torbjorn en Svein groeiden beiden op in Tromso, Noord-Noorwegen. In het begin van de jaren negentig begonnen ze met het opnemen van downbeat elektronische muziek. In 1999 verscheen hun debuutsingle 'So Easy' bij het kleine label Tellé Records. Daarna verscheen de single 'Eple'. In 2000 tekenden ze een contract met Wall of Sound en op 31 december 2001 verscheen hun zeer succesvolle debuutalbum 'Melody A.M.', met o.a. 'Sparks', 'A Higher Place', 'Röyksopp's Night Out' en 'She's So'.

Door diverse, grafisch experimentele muziekvideo's steeg 'Melody A.M.' in populariteit. De video bij het nummer 'Remind Me' won in 2002 de prijs voor beste muziekvideo van MTV Europe. Op 12 juli 2005 verscheen het tweede, meer popachtige album 'The Understanding', met o.a. 'What Else Is There?', wat gezongen wordt door Karin Dreijer Andersson en waar een bijzonder artistieke videoclip bij is gemaakt. Overigens is het door diverse DJ's geremixed en uitgerekt.

Karin Dreijer Andersson is geboren op 7 april 1975 in Nacka, Zweden. Haar vader speelde accordeon, gitaar en piano. Haar moeder was zangeres. Karin was de zangeres/gitariste van de Göteborgse band Honey Is Cool. Karin vormt samen met haar broer Olof Dreijer het elektronische duo The Knife, die drie albums heeft uitgebracht; 'The Knife', 'Deep Cuts' en 'Silent Shout'. Karin is getrouwd met Kent Peter Kristian Andersson en ze kregen samen twee kinderen.

Verdere nummers op 'The Understanding' zijn o.a. 'Only This Moment', '49 Percent', 'Alpha Male', 'Someone Like Me' en 'Beautiful Day Without You'. In 2006 verscheen het live-album 'Röyksopp's Night Out' en in 2007 verscheen het album 'Junior', met o.a. de hit 'The Girl and the Robot', waarop de Zweedse zangeres Ribin Miriam Carlsson meezingt. Andere medewerkers aan dit album zijn Lykke Li, Karin Dreijer Andersson en Anneli Drecker.

Op 13 september 2010 verscheen het album 'Senior', met o.a. 'Tricky Two', 'The Alcoholic', 'The Drug', 'The Fear' en 'Forsaken Cowboy'. 'Senior' is de schaduwkant van 'Junior'. Eind 2012 verscheen het weergaloze, hoogst geniale, superintrigerende nummer 'Running to the Sea', in samenwerking met de fantastische, Noorse zangeres Susanne Sundfor. In 2013 verscheen dit iconische nummer wereldwijd. Verder maakte Röyksopp samen met Susanne Sundfor een cover van 'Ice Machine' van Depeche Mode.

In 2014 werkte Röyksopp opnieuw samen met Robyn, wat resulteerde in de EP 'Do It Again', die op 24 mei 2014 verscheen. Op 10 november 2014 verscheen het album 'The Inevitable End', met o.a. het onvolprezen 'Running to the Sea', 'Compulsion', 'Thank You', 'You Know I Have to Go', 'I Had This Thing', 'Here She Comes Again' en 'Save Me'. De leden van Röyksopp verkondigen, dat dit hun laatste album is. Ze stoppen niet met muziek maken, maar ze zullen nooit meer een nieuw album uitbrengen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 mei 2017


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 1 stemmen 68Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)