Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Soundgarden - Outshined

(voor Chris Cornell (1964 - 2017))

Je bent geboren als Christopher John Boyle op 20 juli 1964 in Seattle. Je hebt twee oudere broers en drie jongere zussen. Jouw vader Ed Boyle is een apotheker van Ierse afkomst en jouw moeder Karen Cornell is een accountant van Joodse afkomst. Op jouw zevende ging je op pianoles en luisterde je al naar Lynyrd Skynyrd, Alice Cooper en The Beatles. Je begon al gauw te drummen en tussen jouw negende en elfde jaar leed je aan een ernstige depressie. Je kwam nauwelijks buiten en in de kelder luisterde je naar The Beatles, die mijlenver afstonden van jouw depressie.

Dankzij de muziek wist je jouw eenzaamheid en verlegenheid te doorbreken. Op jouw 14-de zijn jouw ouders gescheiden. Net als de andere kinderen nam je de achternaam van jouw moeder aan. Op jouw 15-de moest je van de highschool en werd je kelner en later sous-chef. Jouw eerste band was The Jones Street Band en jullie speelden covers van Rush, AC/DC, de Sex Pistols en de Ramones. In 1982 werd je drummer van de Shemps en later de zanger. Jullie speelden nummers van The Doors, Jimi Hendrix, Otis Redding en Buddy Holly. Je werd een kamergenoot van de basgitarist Hiro Yamamoto.

In 1984 werd de band Soundgarden opgericht, samen met Hiro en de gitarist Kim Thayil. Omdat jij de zanger was, kwam er een nieuwe drummer bij, eerst Scott Sundquist, maar al gauw permanent Matt Cameron. Je nam zanglessen en als tenor had je een stembereik van vier octaven. Soundgarden was één van de grondleggers van grunge. Jullie wisten punkrock te combineren met heavy metal. Op 31 oktober 1984 verscheen het debuutalbum 'Ultramega OK', met o.a. 'Beyond the Wheel', 'Mood for Trouble', 'Smokestack Lightning', 'Nazi Driver' en 'Incessant Mace'.

In 1989 verscheen 'Louder Than Love', met o.a. 'Hands All Over', 'Ugly Truth', 'Gun', 'Power Trip', 'Loud Love', 'No Wrong No Right', 'Uncovered' en 'Big Dumb Sex'. In 1991 verscheen 'Badmotorfinger', met o.a. het door merg en been gaande 'Outshined', het psychedelische 'Jesus Christ Pose', 'Searching with My Good Eye Closed', 'Holy Water' en 'New Damage'. In 1994 verscheen 'Superunknown', waarmee jullie wereldwijd doorbraken. Met naast de titelsong o.a. 'Black Hole Sun', 'Spoonman', 'My Wave', het meesterlijke 'Fell on Black Days', waarop jouw stem klinkt als die van Kurt Cobain, 'Limo Wreck', 'The Day I Tried to Live', '4th of July' en 'Like Suicide', wat gaat over een kraai, die dodelijk gewond in jouw slaapkamer vloog en die jij de genadeklap hebt gegeven.

Op 21 nei 1996 verscheen jullie laatste album 'Down on the Upside', met o.a. 'Blow Up the Outside World', 'Burden in My Hand', 'Tighter & Tighter', 'No Attention', 'Overfloated' en 'Dusty'. Na de wereldtournee, in april 1997, werd Soundgarden opgeheven vanwege muzikale meningsverschillen tussen de bandleden. Je ging solo verder en in 1999 verscheen jouw album 'Euphoria Morning', met o.a. 'Can't Change Me' en 'Wave Goodbye', wat je voor Jeff Buckly had geschreven, die op 29 mei 1997 was verdronken in de Wolf River Marina. Hij had een manische depressie en hij werd 30 jaar.

Samen met Tim Commerford, Tom Morello en Brad Wilk vormde je Audioslave. Op 5 april 2002 overleed jouw goede vriend Layne Staley, de zanger van Alice in Chains, door een overdosis cocaïne en heroïne (speedball). Je zat twee maanden in een ontwenningskliniek en je scheidde in 2004 van jouw vrouw Susan Silver, met wie je een dochter hebt. Je hertrouwde met de Grieks-Amerikaanse publiciste Vicky Karayiannis, met wie je twee kinderen hebt gekregen. In 2007 verliet je Audioslave. De solo-albums 'Carry On' en 'Scream' volgden, maar vielen tegen. Het kruit was reeds verschoten. De beste songs waren al gemaakt. Je ging zelfs op de commerciële, oppervlakkige toer. Van 2010 tot 2017 werd Soundgarden herenigd. In 2012 verscheen het allerlaatste album 'King Animal'.

Je woonde in Los Angeles en je was dol op het schrijfwerk van Sylvia Plath, dus zul je ook 'De glazen stolp' gelezen hebben, waarin ze op intense wijze haar suïcidepogingen heeft beschreven. Op 17 mei 2017 gaf je 's avonds een concert met Soundgarden in The Fox Theater in Detroit. Dit is gefilmd en staat inmiddels op internet. Je zong ook 'Outshined'. In de nacht van 17 op 18 mei 2017 heb je een einde aan jouw waanzinnig artistieke leven gemaakt door jezelf in jouw hotelkamer op te hangen. Je werd 52 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 mei 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)