Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Maywood - Late At Night

Maywood was een popduo, dat in 1979 van start ging. Het bestond uit Alie (Aaltje) en Doetie (Doetje) de Vries uit het Friese dorp Uitwellingerga, nabij het Sneekermeer.
Doetie is geboren op 24 februari 1953 in Harlingen. Alie is geboren op 20 december 1954 in Harlingen. Ze begonnen al op jonge leeftijd te zingen en in 1974 waren ze lid van De Karina's, in 1976 van de countrygroep Colt 45 en in 1977 vormden ze The Lady Pop's. In 1979 werden ze Maywood.

Alie gebruikte het pseudoniem Alice May en Doetie het pseudoniem Caren Wood. De reden lijkt me duidelijk. Alie schreef de teksten en zij componeerde de muziek. De producer van Maywood was de ex-drummer en mede-oprichter van Kayak Pim Koopman, die na vier jaar Kayak verliet.
In 1979 was Maywood's eerste hit 'You treated me wrong', wat hun doorbraak was. In 1980 werd hun lied 'Late At Night' nummer één in de Top 40 en de Nationale Hitparade. Ik was zestien, toen ik in een discotheek in Valkenburg me had laten meeslepen door deze roesverwekkende song. Vroeg in de ochtend at ik samen met mijn oudste broer na al het bier een halve kip van het spit.

Maywood werd ook in het buitenland ontdekt. Er verschenen albums in 52 landen. Medio 1980 verscheen hun debuutalbum 'Maywood', met o.a. 'Late At Night', 'Give Me Back My Love' en 'Mother, How Are You Today'.
In 1981 verscheen 'Different Worlds', met naast de titelsong o.a. 'Rio', 'Since I Met You' en 'What a World'. In 1981 ontvingen ze een Zilveren Harp.
In 1982 verscheen 'Colour My Rainbow', met naast de titelsong o.a. 'Get Away', 'Neon Lights & Glitter' en 'Gospel (medley)'.
Ze gaven concerten in Zweden, Finland, Bulgarije, Indonesië en Rusland.

In 1983 verscheen een verzamelalbum en dat is meestal geen goed teken. Rond 1985 kelderde het succes en de singles verkochten nog maar amper.
In 1987 verscheen 'Beside You', met o.a. 'If You Need a Friend', 'Hard Time' en 'Lonely Nights'.
5 mei 1990 zong Maywood 'Ik wil alles met je delen' voor Nederland op het Eurovisie Songfestival, waarmee ze 15-de werden.
In juli 1990 verscheen 'Achter de horizon', met o.a. 'Kom in m'n armen', 'Wat zijn we met de wereld aan het doen?' en 'Ik blijf naar jou verlangen'. In 1994 verscheen nog 'More', met o.a. 'Give Me Something', 'Blue Sundaymorning' en 'Loving You', met voor de zekerheid aangevuld met oude hits. De singles flopten keer op keer, echt nieuw werk bleef uit, en in 1995 ging Maywood uit elkaar.

De dames begonnen allebei een solo-carrière, maar zonder succes. Toen Doetie met de getrouwde politie-agent Henk een relatie kreeg, kregen de zussen ruzie met elkaar, waardoor ze veel in de roddelpers verschenen. Die Henk bemoeide zich volgens Alie veel teveel met Maywood. Via de rechter mocht Alie alleen nog de naam Maywood gebruiken en Doetie niet. Voor elke overtreding moest Doetie 5000 gulden betalen.

Op 20 november 1996 trouwde Alie met de Goudse zakenman Rob van Wijk, die in 'De Rietschans' aan de Hoge Gouwe in Gouda een soort Wall of Fame had, een foto-eregalerij van artiesten. Ik fietste er geregeld langs om een glimp van Alie op te vangen, wat nooit is gebeurd. Op 30 december 2000 is Rob, die aanzienlijk ouder was, in zijn kantoor door een hartstilstand overleden. Alie woont nu in Herveld.

Alie probeerde in 2006 samen met Rose Louwers Maywood nieuw leven in te blazen, maar hun karakters botsten teveel. Doetie werkte vanaf 2007 samen met de kleinkunstenaar Henk Smaling. In 2010 probeerde Alie het met Inge Peters, wat redelijk uit de verf kwam. In 2013 gaven de zussen nog twee concerten in de Ziggo Dome, waarna Henk zich weer met het duo bemoeide en voor Alie de maat vol was. In 2013 kwam het nieuws, dat de zussen weer zouden samen komen bij de Lekker-concerten van Gerard Joling, maar in 2014 kregen ze alweer knallende ruzie met elkaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 mei 2017


Geplaatst in de categorie: muziek

3.5 met 2 stemmen 183Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)