Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De literaire koningin van het eiland Hiiumaa

(voor Aino Julia Maria Kallas (1878 - 1956))

Je bent geboren op 2 augustus 1878 in Vyborg, Rusland. Jouw vader was Julius L.F. Krohn, een poëzie-geleerde, professor van de Finse literatuur, dichter, psalmschrijver, vertaler en journalist. Hij was hoogleraar van de Universiteit van Helsinki. Jouw oudere broer was Kaarle Krohn, een folklorist, professor en een ontwikkelaar van de geografisch-historische methode van folkloristisch onderzoek. Hij bestudeerde vooral de epische, Finse poëzie.

Jouw hardwerkende moeder was Maria Wilhelmina Lindroos, een dichteres en kinderbladschrijfster, die de tweede vrouw van jouw vader was. Jouw jongere zus was Ottilia Aune Krohn, een schrijfster en religieuze literatuurvertaalster. Naast gedichten schreef je korte verhalen, romans en toneelstukken. Jouw oudere zus was Anni Helmi Krohn, een schrijfster/vertaalster/literair criticus/redactrice. Anni schreef vooral biografieën, maar ook sprookjes en kinderverhalen. Verder was ze in 1946 de stichteres van de Spiritualistische Finse Society. Ze deed aan channeling, helderziendheid en materialisatie. Ze was beïnvloed door de Theosofie.

Jij groeide op in Helsinki, waar je naar de universiteit ging. 's Zomers verbleef je in een herenhuis in de baai van Vyborg. Je herinneringen aan deze tijd heb je in 'Katinka Rabe' beschreven. Op 28 augustus 1888 overleed jouw vader, tijdens een zeiltocht in de baai van Vyborg is hij verdronken. Hij werd 63 jaar.

In 1897 verscheen jouw eerste eerste dichtbundel 'Liederen en balladen'. In 1899 opgevolgd door een bundel korte verhalen. In 1900 trouwde je met de Estse diplomaat/taalkundige Oskar Kallas. Jullie woonden in Sint-Petersburg. In 1903 werd Oskar journalist van de Postimees krant en was hij leraar op de middelbare school in Tartu, waar jullie in 1904 gingen wonen. In 1906 werd hij rector van de meisjesschool in Tartu en in 1909 was hij één van de oprichters van het Estse Nationale Museum. Jullie kregen vijf kinderen; Virve, Laine, Sulev, Lembit en Hillar.

Je schreef een aantal revolutionaire gedichten en in 1913 verscheen de verhalenbundel 'Stad van de uitgaande schepen', geïnspireerd door het symbolisme. Van sociale thema's ging je over in mythische thema's. Van 1916 tot 1919 had je een liefdesrelatie met de Finse schrijver/journalist Eino Leino, die met de vertaalster Freya Schoultz getrouwd was. Hun dochter was Helka. In 1914 trouwde Eino met de harpiste Aino Kajanuksen. Hij overleed in 1926 en hij werd 47 jaar.

Op 6 april 1917 overleed jouw moeder. In 1918 werd Oskar in Londen de ambassadeur van Estland. In 1918 ben je door de Estlandse schilder Konrad Mägi geportretteerd, die in Tartu kunstleraar was. Je woonde ruim twaalf jaar in Londen, terwijl je 's zomers op het eiland Hiiumaa verbleef, in Kassari, een inspirerende werkomgeving. In 1927 verscheen 'Eros the Slayer', wat in 1929 als 'Doodende Liefde' bij de Wereldbibliotheek verscheen, met 'Barbara von Tisenhusen' en 'De predikant van Reigi'. In 1928 verscheen jouw beroemdste roman 'Sudenmorsian', over een weerwolf in de 17-de eeuw op Hiiumaa. Je publiceerde zes delen dagboeken en memoires, een schat aan autobiografische gegevens.

In 1934 ging je naar Estland terug, naar Tallinn. 's Zomers bleef je naar jouw zomerhuis in Kassari gaan en naar Finland. Tijdens de eerste Sovjet-bezetting is Laine door een verdwaalde kogel van het Rode Leger gedood. Na een verhoor door de Russen heeft Sulev zelfdoding gepleegd. Hij wilde zich niet neerleggen bij de eisen van de NKVD, de organisatie voor staatsveiligheid. Op 26 januari 1946 overleed Oskar in Stockholm. In 1944 waren jullie gevlucht voor de Russen. Oskar is in Helsinki begraven. In 1953 overleed Virve. Tenslotte woonde je in Helsinki, waar je op 9 november 1956 overleed. Je werd 78 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 juni 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 1.056Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)