Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De tragische zelfdoding van jouw moedige broer

(voor Mathilde Blind (1841 - 1896))

Je bent geboren als Mathilda Cohen op 21 maart 1841 in Mannheim, Duitsland. Jouw vader was de bankier Jacob Abraham Cohen en jouw moeder was zijn tweede vrouw Friederike Ettlinger. Je was hun oudste kind. Jouw broer was Ferdinand en jouw halfbroers waren Meyer Jacob en Rudolf. Jouw halfzus was Ottilie. Jouw vader overleed in 1848 en in datzelfde jaar hertrouwde jouw moeder met de schrijver/revolutionist Karl Blind, die zij al enkele jaren kende.

In 1852 verhuisde je naar Londen en koos je voor jouw achternaam Blind. Je studeerde aan een damesschool in St. John's Wood, waar je de vriendin van de kinderboekenschrijfster/romanschrijfster Rosa Nouchette Carey werd. Je studeerde aan de Universiteit van Zürich en je kreeg privé-lessen van de bekende filosoof Kuno Fischer, die Friedrich Nietzsche beïnvloed heeft. Door Kuno's verslag van de ideeën van Baruch Spinoza herkende Nietzsche een filosofische verwantschap. De doelloosheid was het kernpunt, wat Nescio ook propagandeerde en wat niet absoluut atheïstisch hoeft te zijn.

In 1866 probeerde jouw broer Ferdinand de conservatieve kanselier Otto von Bismarck te vermoorden, wat mislukte en hij pleegde zelfdoding in de gevangenis. Ferdinand schreef jou, dat hij de egoïstische doelstellingen van sommigen niet kon verkroppen, omdat daarmee vele, jonge mensen het leven verloren. Zoveel kwaad wilde hij acuut lam leggen, al kostte dat zijn leven.

In 1867 verscheen jouw debuutdichtbundel, gewijd aan jouw mentor Giuseppe Mazzini en herinneringen aan Ferdinand. Je ontmoette ook Karl Marx en de politicus/historicus Louis Blanc. De feministische Caroline Ashurst Stansfeld was bevriend met jou, wat de inhoud van jouw poëzie sterk bepaalde. In 1872 maakte Lucy Madox Brown een schitterend krijtportret van jou. Naast dichteres was je biografe, essayiste en literair criticus. Via literaire lezingen kwam je o.a. in contact met Swinburne, Rossetti en de biograaf/dichter Richard Garnett, die levenslang jouw vriend en literatuuradviseur was.

Je publiceerde poëzie en nonfictie in het Oxford-tijdschrift 'Dark Blue'. Je herzag de moderne poëzie en fictie voor het literaire tijdschrift 'The Athenaeum', in 1828 opgericht door de schrijver James Silk Buckingham. Je werkte 15 jaar voor dit tijdschrift. Je schreef: 'Als ik niet in de betoverende wateren van de poëzie kan zwemmen, ben ik als een vis uit het water.'. Jouw bezoek aan Schotland inspireerde jou tot de gedichten 'The Prophecy of St. Oran' en 'The Heather on Fire', waarin de Keltische magie doorklinkt.

In 1883 verscheen de biografie van George Eliot en in 1886 verscheen de biografie van Marie-Jeanne Phlippon Roland, een leidster van de Girondins, die op haar 39-ste door de guillotine is vermoord. Haar laatste woorden waren: 'O, Vrijheid, welke misdaden zijn in jouw naam gepleegd!'. In 1885 verscheen jouw enige roman 'Tarantella'. In 1889 verscheen 'The Ascent of Man', een poëtische, feministische reactie op de evolutietheorie van Charles Darwin, wat jij als jouw magnum opus beschouwde.

Je woonde nabij Ford Madox Brown, die jou portretteerde. Je had een intieme relatie met Ford, van 1875 tot zijn overlijden in 1893. Zijn familie was zeer ontsteld. Je reisde door Italië en Egypte, ook voor jouw kelderende gezondheid. In 1895 verscheen 'Birds of Passage. Songs of the Orient and Occident'. Op 26 november 1896 overleed je in Londen. Je werd 55 jaar en je bent in de Finchley Cemetery begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 juni 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)