Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vanaf jouw 36-ste meed je Ierland voorgoed

(voor William Orpen (1878 - 1931))

Je bent geboren als William Newenham Montague Orpen op 27 november 1878 in Stillorgan in County Dublin, Ierland. Je was de zoon van Arthur Herbert Orpen, een advocaat, en Anna Caulfield.
Je studeerde aan de Metropolitan School in Dublin en daarna aan de Slade School of Fine Art in Londen, waar je de leerling van Alphonse Legros. Je was ook de leerling van Henry Tonks.

Op de Slade School raakte je bevriend met de kunstschilder Augustus Edwin John. De oudere zus van Augustus, Gwendolen Mary, studeerde ook aan de Slade School en ze ging vier maanden bij Whistler in de leer. Ze stond model voor Auguste Rodin en ze was zijn minnares.
Augustus portretteerde o.a. Thomas Edward Lawrence, W.B. Yeats, G.B. Shaw en Dylan Thomas.

In 1899 won je een prijs voor jouw allegorische schilderij 'Play Scene from Hamlet'. In 1902 opende je samen met Augustus John een atelier in Chelsea. Door de aanbevelingen van John Singer Sargent werd je één van de meest gevraagde portretschilders van Londen.
Daarnaast maakte je ook experimentele zelfportretten, meestal met een dramatische uitstraling. Je schilderde ook veel werken met impressionistische stijlelementen. Je reisde geregeld naar Ierland om daar te werken. Jouw schilderijen uit die periode worden gerekend tot de Ierse Renaissance, een culturele opleving in jouw geboorteland van begin 20-ste eeuw.

In 1912 overleed jouw moeder. Na de Paasopstand van 24 tot en met 30 april 1916 heb je Ierland nooit meer bezocht, omdat je die opstand als landverraad beschouwde, maar de leider, de dichter/schrijver Patrick Henry Pearse was integer. Patrick werd geheel onterecht op 3 mei 1916 geëxecuteerd, samen met o.a. de socialist James Connolly en zijn broer William. Patrick werd 36 jaar.

In de Eerste Wereldoorlog was je een officiële oorlogsschilder en in 1917 schilderde je de verschrikkelijke slagvelden langs het westelijk front. Maar je schilderde ook veel portretten van politici en legerofficieren.

In 1919 was je aanwezig bij de ondertekening van de Vrede van Versailles, waarvan je een megaschilderij maakte, dat nu in het Imperial War Museum in Londen hangt. Je was diep getroffen door jouw oorlogservaringen en je bleef dan ook oorlogsschilderijen maken. Jouw schilderij 'To the Unknown British Soldier in France' wekte een klein schandaal op, omdat je een doodskist met de Engelse vlag erop liet flankeren door twee halfnaakte soldaten. Tenslotte schilderde je deze soldaten over en werden ze door het Imperial War Museum waardig bevonden.

In 1921 schilderde je het indrukwekkende schilderij 'Le Chef de l'Hôtel Chatham, Paris'.

In 1926 overleed jouw vader.

Je schilderde meer dan 600 portretten.
Op 29 september 1931 ben je na enkele perioden van geheugenverlies in Londen overleden. Je werd 52 jaar en je bent in de Putney Vale Cemetery begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 juni 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 33Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)