Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Mary J. Blige, U2 - One

Mary Jane Blige is geboren op 11 januari 1971 in New York. Ze is een soulzangeres, die in 1992 doorbrak met haar song 'You Remind Me' van haar debuutalbum 'What's the 411?'. In 1999 verscheen haar grote hit 'As', wat door Stevie Wonder is geschreven. Het is een duet met George Michael, verschenen op zijn verzamelalbum 'Ladies & Gentlemen'. Haar bijnaam is Brook Lynn, The Queen of Hip Hop Soul. Op 28 november 1994 verscheen haar album 'My Life', wat met haar debuutalbum tot de klassiekers binnen het hiphop-soulgenre behoort. In 2003 trouwde ze met Kendu Isaacs.

U2 is een Ierse rockband met als zanger Paul David Henson, beter bekend onder zijn pseudoniem Bono. Hij is geboren op 10 mei 1960 in Dublin en hij is getrouwd met Alison Stewart, met wie hij vier kinderen heeft. Ze wonen in Killiney Hill in Zuid-Dublin. De (bas)gitarist/pianist/soms zanger is David Howell Evans, beter bekend onder zijn pseudoniem The Edge. Hij is geboren op 8 augustus 1961 in Barking. Hij was getrouwd met Aislinn O'Sullivan, met wie hij drie dochters kreeg; Hollee, Arran en Blue Angel. Hij hertrouwde met de danseres Morleigh Steinberg en met haar kreeg hij nog een dochter. De basgitarist is Adam Charles Clayton, geboren op 13 maart 1960 in Oxford. De drummer is Larry Mullen jr. en hij is geboren op 31 oktober 1961 in Artane, Dublin. Zijn vrouw is Ann Acheson en ze kregen samen drie kinderen; Aaron Elvis, Ava en Ezra. Het gezin woont in Howth.

Het was een jeugdvriendin van mij, die mij een cassette van het tweede album van U2 'October' gaf. Mede doordat ik het van haar had gekregen, heb ik het vele keren beluisterd. Vooral het nummer 'Tomorrow' ontroerde mij enorm. Bono geeft zich daarin 100% en vooral de zin 'Won't you come back tomorrow?' ging mij door merg en been. Op de andere zijde stonden liedjes van Herman van Veen, waarvan ik het lied 'Joop' het meest ontroerend, tragisch en krachtdadig vond. Dat was in de periode, dat ik eveneens veel naar de doemmuziek van Joy Division luisterde. Verder ben ik chronologisch aardig de weg kwijt. Op het album 'The Unforgettable Fire' staat mijn lievelingsnummer van U2 'Bad', wat altijd opnieuw mijn ziel weet te raken. Bovendien is de muzikale opbouw hoogst geniaal en meeslepend.

Ik ben nog steeds verduveld blij om het geweldige feit, dat ik er destijds bij was, toen U2 met The Joshua Tree Tour in de Kuip in Rotterdam optrad. Natuurlijk met de megahits 'I Still Haven't Found What I'm Looking For', 'With Or Without You' en 'Where The Streets Have No Names'. Ik was nog nooit zo fantastisch uit mijn bol gegaan. Ik herinner me nog goed de verse sinaasappelsap na het concert en het gedenkshirt wat ik kocht en jarenlang heb gedragen.

Met het album 'Achtung Baby' had ik aanvankelijk wat moeite, maar het nummer 'One' was en is natuurlijk steengoed qua tekst en muziek. U2 ging meer experimenteren met geluidseffecten, wat ik minder en verwarrend vond. Er kwamen harde tonen en lijnen in voor, die ik nogal afstotelijk vond. Ik kreeg de indruk dat U2 nummer één qua moderniteit wilde zijn en het voelde voor mij als een ongeïnspireerde wedrace. Bono ging zich steeds meer verkleden als een alien en superrijke rockster, wat me ook stoorde. Toch blijft het nummer 'One' als onaantastbaar daar buiten staan en is het geschreven n.a.v. de scheiding van The Edge met zijn eerste vrouw. Die tekst alleen al is een Nobelprijs voor de Literatuur waard. Als Bob Dylan die prijs heeft kunnen krijgen, dan Bono toch zeker ook.

Inmiddels is het legendarische nummer 'One' opnieuw uitgevoerd met de fantastische zangeres Mary J. Blige, die Bono inderdaad evenaart op vocaal gebied. Tesamen met de videoclip, die erbij is gemaakt, vind ik het één van de mooiste heruitvoeringen van een volkomen pakkende song. Het is psychologisch, spiritueel en filosofisch gezien van een buitengewoon hoge klasse. Ik durf zelfs te stellen dat Mary net even meer dan Bono de song eer aan doet en superbe cachet geeft. Ik denk dat Bono mij dat niet kwalijk zal nemen, want ik weet, dat hij dat ergens zelf ook vindt. Even op U-Tube kijken en luisteren en je zult het vast met mij eens zijn.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 juli 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 49Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)