Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De regisseur, die roomse heiligen homo-erotiseerde

(voor Derek Jarman (1942 - 1994))

Je bent geboren als Michael Derek Elworthy Jarman op 31 januari 1942 in Northwood, Londen. Je was een Engelse filmregisseur, die beroemd werd om jouw abstracte en zeer expressionistische films. Jouw moeder was Elizabeth Evelyn Puttock en jouw vader was Lancelot Elworthy Jarman. Je vader was een militaire officier, geboren in New Zealand. Je zat op de Canford School in Dorset en vanaf 1960 op het King's College in Londen, waar Virginia Woolf en Thomas Hardy ook studeerden.

Je studeerde ook vier jaar aan de Slade School of Fine Art (1963 - 1967). In de jaren zeventig had je een atelier in Butler's Wharf, Londen. Je was openlijk positief over homoseksualiteit en je streed publiekelijk voor de acceptatie van homoseksuele rechten. Bovendien publiceerde je over jouw persoonlijke strijd met aids.

Je werd eerst bekend als een podiumontwerper. In 1970 werkte je als productie-ontwerper voor de film 'The Devils' van Ken Russell, wat gedeeltelijk is gebaseerd op de roman 'The Devils of Loudun' van Aldous Huxley. In 1976 debuteerde je met de historische thrillerfilm 'Sebastiane', over het leven van Sint Sebastian. De film is gericht op het homoseksuele publiek en het bevat homo-erotische scenes van de soldaten. De spreektaal was geheel in het Latijn. In 1978 verscheen jouw cultusfilm 'Jubileum', met Jenny Runacre in de hoofdrol en met de oerpunkster Pamela Rooke en de zanger Adam Ant, die aan een bipolaire stoornis lijdt en die de zin 'Experience is the name everyone gives to their mistakes' van Oscar Wilde op zijn lichaam heeft getatoeëerd.

In 1979 verscheen jouw film 'The Tempest', met Heathcote Williams in de hoofdrol, die op 1 juli 2017 in Oxford overleed. Er is vooral sprake van veel mannelijke naaktheid. In 1985 verscheen 'The Angelic Conversation', met vooral homo-erotische beelden. Met in de hoofdrollen Paul Reynolds en Philip Williamson. Judi Dench deed de vertelling van de sonnetten van Shakespeare. In 1986 volgde 'Caravaggio', een fictie-vertelling over het leven van de barokke schilder Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571 - 1610), die op zijn 38-ste overleed. Hij was homoseksueel, ondanks zijn seksuele betrekkingen met de courtisane Fillide Melandroni, die hij prachtig portretteerde. Hij is waarschijnlijk vermoord of door loodvergiftiging overleden.

Rond 1595 schilderde jij 'Heilige Franciscus in Extase'. Jouw laatste schilderijen van Johannes de Doper hebben jouw homo-seksuele inborst volop beaamd en in de realiteit ging je met vele mannen naar bed. In 1987 verscheen de arthouse-film 'The Last of England', vernoemd naar een schilderij van Ford Madox Brown, met Tilda Swinton en wijlen Nigel Terry in de hoofdrollen. De film wijst ons op het wrange feit, dat de wereld door hebzucht en onderdrukking wordt geschonden.

In 1989 verscheen 'War Requiem', in 1990 'The Garden' en in 1991 'Edward II', met toegevoegde, homo-seksuele seksscènes. In 1993 verschenen 'Wittgenstein' en 'Blue', jouw laatste testament als filmmaker. Door aids was je al gedeeltelijk blind geworden. Op 19 februari 1994 overleed je in Londen door aids. Je werd 52 jaar en je bent begraven in het kerkhof bij de St. Clements Church in Old Romney, Kent.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 juli 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 2 stemmen 50



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)