Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hoe verging het jouw baby, die je in een klooster achterliet?

(voor Romaine Brooks (1874 - 1970))

Je bent geboren als Beatrice Romaine Goddard op 1 mei 1874 in Rome. Je was de jongste van drie kinderen van de rijke Ella Waterman Goddard en Major Henry Goddard. Kort na jouw geboorte verliet jouw vader zijn gezin. Je had een ongelukkige jeugd, die een schaduw over jouw verdere leven wierp. Jouw moeder was geestelijk labiel en ze heeft jou emotioneel mishandeld, terwijl jij voor jouw geesteszieke broer zorgde.

Je leefde vooral in New York, waar je voor jouw broer St. Mar zorgde, vooral als hij weer iemand had aangevallen. Jouw moeder dumpte jou bij een arme familie en ze verdween, zonder ooit nog geld te betalen. Je was bang om naar haar terug te moeten. Na het pleeggezin ging je naar jouw opa, die jou naar een school in Burlington stuurde. Later ging je naar een kloosterschool. Op jouw 19-de ging je naar Parijs. Je nam zanglessen en je zong een tijd in een cabaret. In 1887 was je zwanger en de baby liet je met een babyverzorgster in een klooster achter.

In Rome studeerde je kunst en werd je door een medestudent seksueel geïntimideerd en met een mes gestoken. Je vluchtte naar Capri, waar je een atelier huurde. Je studeerde korte tijd kunst in Parijs en je leed enkele maanden hongersnood. In 1901 overleed St. Mar. Je ging naar jouw verdrietige moeder, die in 1902 door diabetes overleed. Op jouw 28-ste erfden jouw zus en jij het grote landgoed van jullie opa.

Op 13 juni 1903 trouwde je met John Ellingham Brooks, een mislukte pianist/vertaler met grote geldproblemen. John was homoseksueel en jij wilde hem verzorgen. Toen je herenkledij wilde dragen, kregen jullie ruzie en na een jaar verliet je hem en ging je naar Londen. John woonde tot zijn overlijden in 1929 op Capri, waar hij een tijd met de schrijver E.F. Benson samenwoonde. In 1904 had je een atelier in St. Ives en in 1905 vond je jouw tonale palet, wat je de rest van jouw carrière gebruikte.

Je verhuisde naar Parijs, waar je portretten van rijke vrouwen schilderde, inclusief van jouw minnares prinses Edmond de Polignac. In 1910 was jouw eerste solo-expositie in Galerij Durand-Ruel, met twee naaktstudies, wat destijds provocerend was voor een vrouw. Het schilderij 'Witte Azalea's' toont een naakte, liggende vrouw, maar karig naïef geschilderd, als een wazige foto. Je kreeg enorm veel waardering, maar al dat succes ervoer je als een slachtoffer. De dichter Robert de Montesquieu noemde jou 'de dievegge van zielen'.

Je was vaak te gast in de salon van de schilderes Alice Pike Barney, waar je o.a. Ezra Pound, Anna de Noailles, Ida Rubinstein en Gabriele d'Annunzio ontmoette. Gabriele werd jouw levenslange vriend. Je schilderde met name portretten, beïnvloed door het estheticisme van Whistler en het symbolisme. Je werd het meest beroemd door jouw portretten van vrouwen in androgyne, mannelijke kleren, meestal rokkostuums. Op die manier maakte je ook zelfportretten. Je was openlijk lesbisch en van 1911 tot 1914 had je een relatie met de Russische ballerina/actrice Ida Rubinstein, die smoorverliefd op jou was.

In 1915 kreeg je een relatie met de schrijfster Natalie Clifford Barney, wat tot in de jaren zestig duurde. In feite was het een driehoeksverhouding met Lily de Gramont erbij, met wie je al negen jaar een relatie had. Daarnaast had Natalie o.a. een relatie met hertogin Elisabeth de Clermont-Tonnerre, die tot 1954 duurde, toen Elisabeth overleed. Elisabeth was een goede vriendin van Marcel Proust.

In jouw laatste levensjaar was je paranoïde en liet je de brieven van Natalie onbeantwoord. Wanneer Natalie bij jou aanbelde, weigerde je haar binnen te laten. Op 7 december 1970 ben je in Nice overleden. Je werd 96 jaar en je bent in de Passy Cemetery in Parijs begraven, waar twee jaar later Natalie ook is begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 augustus 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 50Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)