Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De wijdsheid van de zee bleef trekken

(voor Eugène Louis Boudin (1824 - 1898))

Je bent geboren op 12 juli 1824 in Honfleur, een havenstad aan de Normandische kust. Je kwam uit een zeevaartfamilie. Op jouw tiende voer je met jouw vader op een stoomboot tussen Le Havre en Honfleur. In 1835 verhuisde je naar Le Havre, waar jouw vader een winkel met kantoorartikelen en fotolijsten begon. Jij werkte in deze winkel en later in jouw eigen, kleine winkel. Net als jouw vader had je de zeevaart verlaten, al bleef je wel een fervente zeiler.

Je was goudeerlijk, toegankelijk en openhartig. In jouw winkel voorzag je de schilderijen van een schone lijst en kwam je in contact met lokale schilders. In jouw winkel exposeerde je de schilderijen van Constant Troyon, die landschappen en dieren schilderde, en Jean-François Millet, die o.a. Van Gogh, Monet en Seurat inspireerde. Verder ontmoette je Jean-Baptiste Isabey en Thomas Couture. Deze schilders, exclusief Millet, hebben jou aangemoedigd om eveneens een schilder te worden.

Op jouw 22-ste verliet je het handelsleven en werd je een full-time landschapsschilder, die als één van de eersten buiten schilderde. Je was een maritieme schilder en een expert in het schilderen van alles wat over de zee en langs de kust gaat. Jean-Baptiste-Camille Corot noemde jou de 'Koning van de Hemelen'. Je ging naar Parijs, waar je de Louvre-schilderijen kopieerde. Je reisde door Vlaanderen, waar je de Vlaamse meesters bestudeerde. In 1850 kon je via een beurs in Parijs wonen en werken, al vertoefde je vaak in Normandië, vooral in Deauville en Trouville-sur-Mer. In 1855 was je veelal in Bretagne.

De 17e eeuwse, Hollandse meesters hebben jou zeer beïnvloed. Je ontmoette de Nederlandse schilder Johan Barthold Jongkind, geboren in Lattrop, die door Charles Baudelaire en Émile Zola werd gewaardeerd, maar een zware depressie en alcoholisme werden zijn ondergang. Deze Johan adviseerde jou om buiten te schilderen. Je werkte samen met Troyon en Isabey en in 1859 ontmoette je Gustave Courbet, die jou bij Baudelaire bekend maakte. In 1859 debuteerde je bij de Franse Salon en schreef Baudelaire een lovende recensie over jouw werk.

In 1857/1858 ontmoette je de 18-jarige Claude Monet en wist je hem te overtuigen om zijn karikatuurtekeningen op te geven en een landschapsschilder in de buitenlucht te worden. Claude en jij waren levenslange vrienden. Zijn flauwe tinten en lichtvallen op het water waren een gevolg van jouw stimulatie. Claude heeft jouw vroege invloed op hem ruiterlijk geëerd. Door jouw welvarende reputatie kon je België, Nederland en Zuid-Frankrijk bezoeken.

Tussen 1875 en 1890 bezocht je vaak de Belgische en Nederlandse stranden, die je graag schilderde. Je bezocht o.a. Dordrecht, Rotterdam en Scheveningen. Van 1892 tot 1895 reisde je geregeld naar Venetië. Je exposeerde nog vaak in de Parijse Salons en tenslotte keerde je terug naar jouw huis in Deauville, waar je op 8 augustus 1898 op 74-jarige leeftijd overleed.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 september 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 197Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)