Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een leraar Noors van je collega James Joyce

(voor Olaf Bull (1883 - 1933))

Je bent geboren als Olaf Jacob Martin Luther Breda Bull op 10 november 1883 in Kristiania, nu Oslo. Jouw vader was de schrijver Jacob Breda Bull en jouw moeder was Maria Augusta Berglöf, de tweede vrouw van jouw vader. Zijn eerste vrouw Gunvor Sophie Rytter Saws overleed op haar 39-ste. Jouw opa Matthias Bull was een predikant en jouw oma was Henriette Magrethe Breda. De film `De Bruid van Glomdal` van Carl Theodor Dreyer uit 1926 is gebaseerd op de verhalen van jouw vader.

Op jouw 13-de woonde je een tijd in de gemeente Hurum, waar jouw vader als schrijver werkte. De zanger Morten Harket van A-ha woont in Hurum, in het dorp Saetre. In 1899 ging je naar het gymnasium en publiceerde je jouw gedichten in de schoolkranten. Na het gymnasium woonde je met jouw familie in Rome. In 1903 ging je naar Kristiania om aan de universiteit te studeren. Je studeerde klassieke en moderne literatuur, filosofie, geschiedenis, politiek, kunst en wetenschap. Je stond bekend als de `Oslo-dichter`, maar je woonde lange tijd in Frankrijk en Italië.

Je was vele jaren een journalist voor Posten en Dagbladet. In 1909 verscheen jouw poëzieverzameling ´Digte´, waarmee je de belangrijkste dichter van Noorwegen werd. In ´Digte´ schreef je over de storm en jubel van het voorjaar. Je schreef over liefde, verdriet en dood en je gebruikte sterke en emotionele beeltenissen. Je toonde het melancholische gevoel van de algehele voorbijgang. Desondanks vond je kunst en schoonheid zeer belangrijk. Ten diepste was je angstig en depressief. Net als jouw vader was je een zenuwpatiënt en daarbij was je een notoire alcoholist.

Je had een hekel aan autoriteiten en je was een buitenstaander in de samenleving, terwijl jouw poëzie wel degelijk aantoonde dat jouw ziel veel naar aansluiting verlangde. Vooral jouw schrijfwerk over klassieke motieven toonden dat aan. Ondanks jouw grote productiviteit publiceerde je vrij weinig. Jouw klassieke vormgevingen onthulden toch jouw innerlijke, onrustige temperament. Deze spanning maakte jouw werk tot iets van neoromantisch en later zelfs tot iets van modernistisch. Jouw stijl is melancholisch, melodieus en muzikaal.

Op 7 januari 1927 is de zoon van jouw vrouw Suzanne en jou geboren, Jan Bull, een schrijver/dichter en theater-instructeur. Je was de dichter van de lente met jouw liefde en fascinatie voor het altijd weer opnieuw ontwakende en groeiende leven. Gevoel, intelligentie, fantasie en zintuigen werken steeds samen in jouw werk. Het wezen van de ervaring is de intimiteit. Je bent zes keer genomineerd voor de Nobelprijs voor Literatuur. Je werd beïnvloed door de Franse symbolisten en de Franse filosoof Henri Bergson, die in 1927 de Nobelprijs voor Literatuur kreeg. Je werd de 'Keats van Noorwegen' genoemd.

Terwijl James Joyce aan 'Finnegans Wake' werkte, huurde hij vijf leraren Noors, waarvan jij de eerste was. Joyce wilde Noorse werken in de originele taal lezen, zoals 'Noorse verhalen van goden en helden' van de historicus Peter Andreas Munch. Net als Joyce bezocht je vaak de Parijse boekwinkel 'Shakespeare and Company' van Sylvia Beach, waar jullie elkaar hebben ontmoet. In jouw brieven naar jouw familie vroeg je vaak om financiële bijstand, maar je noemde nooit de naam James Joyce, omdat je wel wist, dat jouw familie nooit zou geloven dat jij de taalleraar van deze wereldberoemde schrijver was. Joyce had een hoge pet van jou op.

Je overleed op 29 juni 1933 in Oslo en je werd 49 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 september 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 57Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
16 september 2017
Fascinerend verhaal over een intrigerend leven in een turbulente tijd, beste Joanan. Het maakt me benieuwd naar de gedichten van deze mysterieuze man. Ik zal ze opzoeken.
Wat is er toch met 'Breda' vraag ik me af. De naam van een Nederlandse stad, van een fabrikant van gammele treinstellen en van een sensitieve Noorse dichter..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)