Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een laffe autobom als antwoord

Op 16 oktober 2017 is 's middags de beroemde journaliste Daphne Caruana Galizia met een autobom vermoord. Die bom zat onder haar auto gemonteerd en nabij het dorp Bidnija op Malta ontplofte dit gruwelijke geval, waardoor haar auto vlam vatte en vele meters door de lucht geslingerd werd. De 53-jarige topjournaliste was op slag overleden en door de brandwonden nauwelijks nog herkenbaar.

Bij autobommen denk ik meteen aan maffia-praktijken en daarmee zal ik niet ver bezijden de waarheid zitten, vermoed ik. De intelligente en qua kennis uitblinkende Daphne begon haar journalistieke loopbaan in 1987 als columniste van 'The Sunday Times of Malta' en als redactrice voor 'The Malta Independent' en 'Taste & Flair Magazine'.
Als blogger was ze zeer geliefd bij talloze mensen wereldwijd en met name op Malta. Haar weblog 'Running Commentary' werd dagelijks door 400.000 mensen gelezen. Omdat ze bedreigingen had gekregen, had ze aangifte bij de politie gedaan. Blijkbaar zag die onvoldoende aanleiding om haar extra bescherming te bieden.

De integere en rechtvaardige Daphne onderzocht de laatste tijd met name de corruptie op Malta. Wellicht kregen sommige onderwereldfiguren het daar Spaans benauwd van. Ook buiten Malta onthulde ze de corruptie en de fraude in de politiek en in de zakenwerelden. Ze was zeker niet bang aangelegd, want ze beschuldigde ook de gemalin van premier Joseph Muscat, die bedrijven in belastingparadijzen heeft. Deze Michelle Muscat is de eigenares van het bedrijf Egrant in Panama, dat door Daphne in de Panama Papers is vermeld. Verder sjoemelde Michelle met een Zuid-Amerikaanse bank.

Premier Joseph noemt de moord op Daphne 'een barbaarse aanslag op de vrije pers', maar ik vraag me ernstig af in hoeverre hij dit werkelijk meent. De immorele en misdadige politici en zakenlieden waren juist haar terechte doelwit. We weten allemaal dat de onderwereld met de bovenwereld is verweven en dat de witte-boorden-misdadigers niet verschillen van de duistere onderwereldtypes. De schijnheiligheid van de zichzelf verrijkende politici en zakenlui is niet langer een ondoordringbare maskerade, gezien de vele corruptieschandalen op zogenaamd hoog niveau. Er gebeuren daar criminele zaken, waar we nog lang niet alles van weten. Het stikt er van de Tony Montano's en Al Capone's.

Frans Timmermans twitterde: 'Shocked and outraged by murder of journalist Daphne Caruana Galizia. If journalists are silenced, our freedom is lost!'.

Frans heeft het - zoals vaak - goed begrepen, want waar het vrije woord wordt vermoord, resteert tirannie, intimidatie en misdadigheid. De meedogenloze grootgelddieven voelen zich bedreigd door de Daphne's, die naar waarheidsbevindingen zoeken en scheve zaken aan het licht brengen. Gewetenloze misdadigers, die met valse trucs grootgeld vergaren, zijn dus zelfs bereid om een goudeerlijke onderzoeksjournaliste te (laten) vermoorden, opdat ze hun gestolen rijkdom maar kunnen behouden. Met open vizier vechten en een dialoog aangaan, weigeren ze bij voorbaat, omdat ze dat niet durven en niet kunnen. Daarvoor staan ze al gauw te zwak en dat weten ze. Dus gaan ze over tot extreem geweld, wat hun 'vijanden' voorgoed monddood maakt. Denken ze, want Daphne is verreweg in de meerderheid als het om aanstekelijkheid gaat.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.7 met 3 stemmen 47Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)