Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De wijze nar uit Lutjegast

(voor Arjen Henrik Lubach)

Je bent geboren op 22 oktober 1979 in een ziekenhuis in de stad Groningen. Tot jouw 15-de groeide je op in Lutjegast. Dat betekende eindeloze weilanden met grazende koeien en met de laarzen in de sompige kleigrond stappen, wat zo'n uniek zuiggeluid geeft. Jouw ouders waren beiden jurist en ze kwamen van buiten de provincie Groningen. Je hebt twee broers en jullie woonden buiten de dorpskern van Lutjegast. Jouw ouders spraken geen Gronings, waardoor jij jezelf een buitenstaander voelde. De beroemde zeevaarder Abel Tasman is in Lutjegast geboren, net als de zangeres Klaasje Meijer, die sinds 2015 lid van K3 is.

Als kind was jij een gecompliceerde binnenblijver. Je werd gepest om jouw anders-zijn, maar desondanks had je een leuke jeugd. Je ging naar de basisschool 'School met de Bijbel', omdat jouw ouders gelovig waren. Er werd dagelijks gebeden en uit de bijbel gelezen. Iedere zondag gingen jullie minstens één keer naar de kerk. Het geloof heeft jouw geestesleven zeer negatief beïnvloed, het vrije kind in jezelf ernstig beschadigd. Je was elf jaar, toen jouw moeder de diagnose borstkanker kreeg. Je was twaalf jaar, toen jouw moeder overleed. Je had een uitstekende band met haar en haar overlijden maakte een zeer grote indruk op jou. Dit enorme verlies versnelde jouw geloofstwijfel.

Jij studeerde aan het Willem Lodewijk Gymnasium aan de Oosterstraat 11 in Groningen, waar mijn vader ook heeft gestudeerd. Na drie jaar ging je naar het Maartenscollege in Haren, een van oorsprong katholieke school uit 1946, met een nevenvestiging in Groningen. De acteur Daan Schuurmans en de dichter Driek van Wissen zaten ook op deze school. Op deze school ontmoette je jouw eerste, grote liefde, die jou later tot vele personages in jouw schrijfwerk inspireerde. Je studeerde Spaans aan de Rijksuniversiteit Groningen. Door het loslaten van het geloof vond je het leven zinloos en kwam je in een existentiële crisis. Je stopte met jouw studie en je was enkele maanden taxichauffeur in Groningen en een tijd havenmeester op Vlieland.

Daarna ging je filosofie studeren en omstreeks het tweede jaar, waarin je ook Zweeds studeerde, ontmoette je Janine Abbring, die aan de Windesheim in Zwolle journalistiek had gestudeerd en 3 jaar bij de kunstredactie van het Groningse Dagblad werkte. Met haar maakte Arjen een reis naar Denemarken, waar ze samen hun eerste hit 'Jelle' schreven, waarmee ze de Friese zanger Syb van der Ploeg op de hak namen. Janine is op de middelbare school gepest en ze woonde in Roden, Warffum, Westeremden en Loosdrecht. Ze is momenteel de eindredactrice van 'Zondag met Lubach' (Oude liefde roest niet) en in 2017 presenteerde ze 'Zomergasten', wat ze in 2018 ook gaat doen.

Jij bent een rasechte republikein en over jouw opgedrongen geloofsperiode zeg je: 'De grootste brainwash ever, pertinente onzin!' Door het geloof kreeg je een groot schuldgevoel over zondig leven. Eenmaal van het geloof verlost voelde jij een enorme, rustgevende bevrijding. Je bent dan ook zeer kritisch tegen alle uitwassen vanuit het geloof. Je streed voor de legalisering van softdrugs, die jij gezien jouw geniale scherpzinnigheid zelf geregeld hebt gebruikt. Immers volop in Groningen te verkrijgen. Vanuit verre landen, maar ook vanuit het Groningse platteland. Je komt zaak over als een sfinx, een oester en iemand met een dikke huid, waar je bewust voor gekozen hebt, om je intens fragiele en verdrietige, traumatische inborst te beschermen.

Je bent geïnspireerd door Seth Meyers, Stephen Colbert en vooral door John Oliver. In augustus 2006 verscheen jouw debuutroman 'Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend'. In april 2008 verscheen jouw roman 'Bastaardsuiker'. In maart 2011 verscheen de roman 'Magnus' en in 2013 de thriller-roman 'IV', waarin je de erfrechten van koning Willem-Alexander betwijfelt en waarna je de Farao der Nederlanden wil zijn, wat je op 22 maart2015 in 'Zondag met Lubach' onderstreepte, door de Nederlandse monarchie te bespotten en door jezelf Farao der Nederlanden te noemen, in een bijpassend kostuum. In 2010 deed je mee met 'Wie is de Mol?', waar Janine in 2012 aan meedeed. Eén van haar ruggenwervels werd verbrijzeld en er werd een rib verwijderd, waar een vervangende wervel van werd gemaakt.

Op 9 november 2014 werd de eerste uitzending van 'Zondag met Lubach' uitgezonden, een satirische talkshow. In 2015 werd je uitgeroepen tot Republikein van het Jaar. Je hebt een liefdesrelatie met de schrijfster/columniste Martine de Jong, met wie jij in 2010 de website Recensiekoning oprichtte. In 2015 verscheen haar eerste roman 'De mannen van Raan' bij uitgeverij Podium, waar jij ook twee boeken hebt laten uitgeven. In 2017 won jij, samen met jouw medewerkers, de Gouden Televizierring voor 'Zondag met Lubach'. Jouw moeder kan terecht trots op jou zijn.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 4 stemmen 112Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)