Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tragische insectensterfte

In Zembla en DWDD werd er al aandacht aan besteed, maar het is echt waar, drie-kwart van het aantal insecten is in zo'n 25 jaar uitgestorven. Dat heeft een grootschalig Duits onderzoek aangetoond. Nu was ons al langer bekend, dat de bijenpopulatie ernstig teruggedrongen is, wat op zich nog steeds een verschrikkelijke zaak is. In DWDD deed onze knuffel-Marokkaan Ali B. nog al schamper over de ernstige achteruitgang van de insecten, maar hij beseft niet hoe dit alle leven op aarde beschadigt. Hij ging er even luchtig vanuit, dat de meeste mensen insecten geen serieus issue vinden en wieweet is dat ook zo, maar dan moeten die mensen drastisch geïnformeerd worden. Verder denk ik hierbij aan de buitensporige vleesindustrie, waar gelukkig ook meer bewustwording in wordt gekweekt. Denk aan het diervriendelijke keurmerk en het biologische vlees, waar veel mensen steeds meer rekening mee houden. Maar denk ook aan de vegetarische producten, die steeds meer in trek zijn, wat een goede zaak is, want daardoor zijn mensen ook minder agressief. Verder, en daar werk ik naartoe, zijn er al veel voedselbedrijven, die insecten kweken, als alternatief voor vlees. Johannes de Doper leefde ook met name op sprinkhanen. Het is dus al eeuwenoud. Ze schijnen zelfs lekker knapperig te zijn, maar het is wel even wennen, maar dat is alles. Een flinke dot salsasaus doet wonderen.

Ik bedoel maar te zeggen, dat de insectenschaarste ook onze voedselvoorraad bedreigt. Het betere alternatief, zeg maar. De insectenexpert Wim Veraghtert zegt: 'Insecten staan onderaan de voedselketen, dus als er minder insecten zijn, dan heeft dat effect op alle dieren en planten!'. Het is vooral de hoeveelheid insecten, die verdwijnt. Vooral het aantal vliegen, muggen en rupsen gaan achteruit, wat belangrijke voedselbronnen voor spinnen en vogels zijn. De patrijs, de kievit en de veldleeuwerik komen minder voort, omdat ze vooral insecten eten. Honingbijen en wilde bijen gaan, zoals ik al zei, ook flink achteruit, waardoor de bestuiving van gewassen gevaar loopt. De boeren gebruiken moorddadige machines en vooral pesticiden, die de insecten doden. De boeren handelen niet in insecten en dus zien ze er de waarde niet van in. Het mogen dan natuurmensen zijn, ze hebben ook vaak een beperkte perceptie. Ze werken keihard, maar het zijn natuurlijk niet afgestudeerde biologen. Dat wordt ook niet van hen verwacht, maar met die giftige pesticiden zijn ze wel verantwoordelijk voor massamoorden onder de insecten. Het stikstofgehalte is veel te hoog door de bemesting van de akkers. In het holisme leer je dat alles met alles samenhangt en daar mogen de boeren wel eens meer bewust van worden.

Maar de boeren zijn niet de enige boosdoeners, want de giftige uitlaatgassen van al die oudbakken auto's van onnadenkende automobulisten en de fabrieksuitlaatgassen van onnadenkende fabrieksarbeiders vergiftigen de natuur dag in dag uit. Al die stikstofgassen verstikken de gezonde natuur. Door de massale hoeveelheid kan de natuur niet meer op adem komen. Via de regen en de wind komt die gore stikstof in de bodem terecht, wat de planten opnemen en met name de bloemen gaan daardoor dood. Minder bloemen betekent minder insecten. Verder is er sprake van een heilloze versnippering van het natuurlandschap. Denk maar aan al die verstikkende asfaltwegen voor de heilige koeien van de mobielverslaafde luiaards. Godzijdank komt de electrische auto steeds meer op. Net als de op zonne-energie rijdende auto's. De beschermde natuurgebieden zijn klein en ze liggen erg verspreid. Sommige insecten kunnen niet zo ver vliegen en dus blijven ze in hun eigen gebied. Zo kunnen ze niet paren met andere populaties. Dat geeft inteelt, waardoor de insecten vaker ziekten krijgen en zichzelf moeilijker kunnen aanpassen aan de veranderende natuur. Ons land heeft de meeste, bedreigde dagvlindersoorten van heel Europa. Bovendien is wereldwijd gezien ons land één van de landen, die het meest door luchtvervuiling worden geteisterd. Het is code rood inzake de milieuvervuiling. In dit licht gezien beschouw ik opeens 'Die Verwandlung' van Franz Kafka als geniaal profetisch.

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 oktober 2017


Geplaatst in de categorie: rampen

4.0 met 3 stemmen 137Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
22 oktober 2017
Heel goed dat je aandacht vraagt voor dit onderwerp.

Je aanname dat mensen minder agressief zijn als ze minder vlees gebruiken, klopt evenwel niet. Dat was nu juist de valse uitslag van die valse wetenschapper - Diederik Stapel - die de uitslagen van zijn onderzoek zwaar had gemanipuleerd. Minder vlees eten is om vele redenen een goed idee, maar met agressie heeft het niet te maken.

Insecten eten zal de insecten niet helpen, en staat ook niet op mijn verlanglijstje. Dan liever chili zonder carne.

Tip voor wie een insectvriendelijk gazon in de tuin wil, zie:
www.cruydthoeck.nl/winkel/bloemenmengsel-m5-nectar-onder-het-maaimes/p423
(spaties uit de link halen)

De link leidt naar het bloemrijk graslandmengsel 'Nectar onder het maaimes'. Dit vrolijke grasmengsel is een ondersteuning van op insecten gericht, ecologisch beheer en is ontwikkeld in samenwerking met de Gemeente Groningen(!).

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)