Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jouw grootste collectie hangt in een voornaam kasteel

(voor Karl Hubbuch (1891 - 1979))

Je bent geboren op 21 november 1891 in Karlsruhe, in de deelstaat Baden-Württemberg. De stad is op 17 juni 1715 door de markgraaf Karel III Willem van Baden-Durlach gesticht. Van 1908 tot 1912 studeerde je kunst aan de Karlsruhe Academie en werd je bevriend met jouw medestudenten Georg Scholz en Rudolf Schlichter. Georg was een realistische schilder en zijn leraren waren Hans Thoma en Wilhelm Trübner, grote namen. Rudolf was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Neue Sachlichkeit. Thoma en Trübner waren ook zijn leraren. De nazi's vonden zijn kunstwerken ontaard en minderwaardig.

Tot de Eerste Wereldoorlog studeerde je aan het Berlijnse Museum voor Kunst en Handvaardigheid. Jouw leraar was de schilder/etser/lithograaf Emil Orlik, ooit een collega van Paul Klee. Van 1914 tot 1918 diende je in het leger en kreeg je malaria. Na de oorlog hervatte je een studie masteropleiding aan de Karlsruhe Academie. In 1924 kreeg je een functie als assistent lithografie-instructeur aan de Karlsruhe Academie. In 1925 werd je het hoofd van de tekenafdeling. In datzelfde jaar exposeerde je bij de 'Neue Sachlichkeit' in Mannheim en in de Galerie Neumann-Nierendorf in Berlijn, samen met Otto Dix en George Grosz.

In 1927 trouwde je met Hilde Isai, die uit Trier kwam en die in het Bauhaus fotografie studeerde. In de jaren twintig had je haar vaak geschilderd, zoals op 'Zweimal Hilde' uit 1923. In 1928 werd je tot professor benoemd. Jouw tekeningen en afdrukken zijn sterk realistisch en zeer kritisch op de sociale en economische orde. In 1930 publiceerde je samen met Hermann Brand, Erwin Spuler en Anton Weber in Karlsruhe het kritische kunstmagazine 'Zakpo'. Er verschenen twee uitgaven. Anton was getrouwd met de kunstenares Marta Kuhn en beiden waren jouw leerlingen.

Tussen 1935 en 1945 werd je door het nazi-regime beschuldigd van degenerate kunst. Ze verboden jou om kunst te maken. Van september tot december 1939 werkte je in de Staatliche Majolika Manufaktur Karlsruhe. Vanaf 1940 werkte je een jaar als horlogemaker. Na de oorlog is jouw benoeming als professor aan de Academie in Karlsruhe verlengd, van 1947 tot 1957. Je begon jouw werk opnieuw te exposeren, o.a. in de grote, collectieve expositie in de Badischer Kunstverein in Karlsruhe. Je reisde naar Nederland en Italië. Je begon in een expressionistische stijl te schilderen en in de jaren zestig kreeg jouw werk nieuwe aandacht. In 1961 won je de Hans-Thoma-Prijs, de staatsprijs van de staat Baden-Württemberg.

In 1965 werd je een erelid van de Duitse Academie Rome Villa Massimo, in 1914 afgebouwd door de ondernemer/kunstverzamelaar/filantroop Eduard Arnhold, de zoon van een Joodse arts. De huidige directeur is de kunsthistoricus Joachim Blüher. Na 1970 maakte je weinig werken, vanwege jouw gebrekkige gezichtsvermogen.

Op 26 december 1979 overleed je in Karlsruhe. Je werd 88 jaar. In het Gochsheim Kasteel zijn zo'n honderd schilderijen van jou aanwezig, de grootste, overgebleven collectie. In 1679 was dit kasteel in bezit van Frederick Augustus, Hertog van Württemberg-Neuenstadt en zijn echtgenote Gravin Albertine Sophie Esther, het laatste lid van de Tellingen van Eberstein. In Kraichtal is de Professor Hubbuchstraat naar jou vernoemd.

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 november 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)