Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je boetseerde schone naakten met jouw kwast

(voor Aristide Maillol (1861 - 1944))

Je bent geboren als Aristide Joseph Bonaventure Maillol op 8 december 1861 in Banyuls-sur-Mer in Zuid-Frankrijk. Je kwam uit een familie van wijnboeren, vissers en smokkelaars. Jouw moedertaal was Catalaans en je sprak Frans met een sterk accent. Vanaf 1881 studeerde je de schilderkunst in Parijs. Aanvankelijk werd je geweigerd aan de École des Beaux-Arts en adviseerden ze jou om eerst een basisopleiding aan de École des Arts-Décoratifs te volgen. Later volgde je lessen bij Jean-Léon Gérôme en in 1885 studeerde je af bij Alexandre Cabanel aan de École des Beaux-Arts.

Alexandre Cabanel was de favoriete schilder van keizer Napoleon III en in 1863 maakte hij zijn beroemde schilderij 'De geboorte van Venus'. Je was beeldhouwer, etser, schilder, tekenaar, medailleur, houtsnijder, lithograaf en tapijtontwerper. Jouw tijdgenoten waren o.a. Paul Gauguin en Pierre Puvis de Chavannes, een symbolistische schilder. Je werd lid van Les Nabis, de kunstenaarsgroep rond Paul Sérusier, Maurice Denis, Pierre Bonnard, Édouard Vuillard, Paul Ranson en Félix Vallotton, die in 1908 zijn beroemde schilderij 'Vrouw met zwarte hoed' maakte. De Hollandse schilder Jan Verkade behoorde ook tot Les Nabis. Hij overleed als monnik in het benedictijnse klooster in Beuron.

Je ging originele wandtapijten ontwerpen, waar je snel beroemd mee werd. Gauguin moedigde jou aan om hiermee verder te gaan. In 1893 begon je een tapijtweverij in jouw huis in Banyuls. Daar werkten de vrouwen uit het dorp, o.a. de zussen Clotilde en Angélique Narcisse. Je gebruikte zelfbereide kleurstoffen. Door geldgebrek en vooral door een oogziekte, die door het weefwerk is ontstaan, moest je de tapijtweverij opgeven. Je ging naar Parijs terug en Clotilde Narcisse volgde jou. Vanaf 1895 studeerde je beeldhouwkunst bij Émile-Antoine Bourdelle, die 15 jaar de assistent van Auguste Rodin was. Rodin bewonderde hem. Je begon met terracotta-beelden. In juli 1896 zijn Clotilde en jij getrouwd. In oktober 1896 werd jullie zoon Lucien geboren, die schilder werd.

Vanaf 1900 werkte je eerst in hout en later in klei en brons. In 1902 maakte je jouw eerste, belangrijke beeldhouwwerk, een zittende vrouw, waar Clotilde voor poseerde. In de eerste jaren poseerde zij veel voor jou, maar later had je vele, andere modellen, tot grote jaloezie van Clotilde. In 1902 organiseerde kunsthandelaar Ambroise Vollard een eerste expositie van jou. Je had een eigen neoclassistische stijl gevonden, die je 40 jaar trouw bleef. Je maakte vooral vrouwelijke naakten, geïnspireerd door de vroegantieke beeldhouwkunst. Je polijste jouw beelden altijd glad. Ze stralen beweeglijkheid, elegantie en zinnelijkheid uit. Rodin bewonderde de puurheid van jouw werk.

Je was een wegbereider voor o.a. Jean Arp, Constantin Brâncusi en Henry Moore. Je maakte ook illustraties voor bibliofiele boeken, zoals in 1939 voor 'Chansons pour elle' van Paul Verlaine. Op jouw 73-ste ontmoette je de 15-jarige, Joodse Dina Vierny (Aibinder), een meisje uit Moldavië. Zij was de laatste jaren van jouw leven jouw model, muze en platonische vriendin. In de Tweede Wereldoorlog gidste Dina antifascistische vluchtelingen door de Pyreneeën. Ze werd gearresteerd, maar via een advocaat wist je haar te bevrijden. In 1943 werd ze door de Gestapo gearresteerd, maar door jouw contact met de nazi-beeldhouwer Arno Breker, de favoriet van Hitler, werd Dina niet gedeporteerd en leefde ze tot 20 januari 2009. Op 27 september 1944 ben je overleden door een verkeersongeluk. Je werd 82 jaar. Jouw kunstwerk 'L'Air' uit 1939 staat in het Kröller-Müller Museum.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 november 2017


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 2 stemmen 57Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)