Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Onder de waterspiegel

De aangename najaarszon schitterde op het azuurblauw van de Adriatische Zee. Iedereen, dus niemand uitgezonderd, had een fonkeling in haar of zijn ogen door de schittering van het zonlicht op het azuur. Hoe dichterbij het eiland kwam, hoe groter de afstand tussen de boot en de Ommuurde Stad; zie mijn netgedicht EINDELOOS OMMUURDE TIJD van 17-10-2017.

Onder de waterspiegel zaten, lagen en dansten vrouwen naakt. De aanwezige mannen genoten en de ara's en duiven vlogen, koppie-krauwden en koerden, terwijl de strijd om de macht, heersen in dit paradijs, zich continueerde.

Deze inmiddels bijna 18 jaar oude eeuw kent inmiddels vele vrouwelijke wereldleiders. Recent was ik in Kroatië, Dubrovnik om precies te zijn. Dit land werd van 6/7-2009 t/m 23/12-2011 door Jadranka Kosor, destijds premier van dit enerverende land, geleid. Opwindend in alle opzichten, zowel voor wat betreft cultuur als natuur. Dubrovnik ademt historie, alleen al door haar Oude Stad, gesitueerd aan de azuurblauwe Adriatische Zee. Mary McAleese, President van Ierland van 10/11-1997 tot 10/11-2011 en Angela Merkel bij onze oosterburen. IJsland is bestuurd door Johanna Sigurdardottir. Zij leidde IJsland als Minister-president van 01/02-2009 tot 23 mei 2013. In Helsinki zetelde Taria Halonen als president van Finland. Zij leidde Finland vanaf 1 maart 2000 tot 1 maart 2012.

De stap van vrouwelijke presidenten naar mannelijke kunstenaars hoeft in principe niet heel groot te zijn; hoe vaak is de vrouw inmiddels niet via prachtige beelden en op sublieme schilderijen en daarnaast via de dichtkunst vereeuwigd...? 'Immigrant Mother' van de Kroatische kunstenaar Ivan Mestrovic is hiervan een bijzonder en boeiend uit brons gehouwen voorbeeld. Op een rode granieten basis bevindt dit beeld zich in Cathedral Square Park in Milwaukee, Wisconsin, Verenigde Staten. Ivan Mestrovic leefde van 1883 tot-en-met 1962.

Vlaho Bukovac was een in de 19de en 20ste eeuw actieve kunstschilder die geboren te Cavtat op 4 juli 1855, 67 jaar later, op 23 april 1922 in Praag is overleden. Hij heeft in diverse stijlen gewerkt, waaronder het realisme en het impressionisme. Deze autodidact was globetrotter en leerde kunst-schilderen. Zijn vrouwenportretten zijn wat mij betreft fenomenaal, waarbij 'Aan de oever' mijn persoonlijke voorkeur heeft.

Gundulic' droom uit 1897 is meesterlijk door de verwarring...! Via zijn door Bukovac met de kwast vastgelegde droom komen wij dan uiteindelijk bij de dichter IVAN GUNDULIC uit die leefde en werkte van 1589 tot 1638. Zijn grootste werk, OSMAN behandelt de contrasten tussen christendom en islam, Europa en de Turken, het westen en het oosten en (hetgeen Gundulic zag als) vrijheid en slavernij...! Gundulic' werk herinnert ons als lezer constant aan het 'Rad van Fortuin' en hoe vergankelijk de wereld waarop wij leven, is...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 26 november 2017


Geplaatst in de categorie: individu

4.0 met 2 stemmen 55Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)