Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De bofkont, die Paul Verlaine portretteerde

(voor Edmond Aman-Jean (1858 - 1936))

Je bent geboren als Edmond François Aman-Jean op 13 januari 1858 in Chevry-Cossigny, Seine-et-Marne, op het platteland, net buiten Parijs. Jouw vader was de industrieel Edmond Joseph Jean en jouw moeder was Céline Elisabeth Leblanc. Je studeerde aan de École des Beaux-Arts in Parijs, waar Henri Lehmann (1814 - 1882) jouw leraar was, een leerling van Ingres. Hij gaf o.a. ook les aan Georges Seurat, Alexandre Séon en Alphonse Osbert.

Daarna kreeg je les van symbolistische schilder Pierre Puvis de Chavannes (1824 - 1898), een grote bewonderaar van de Italiaanse fresco's uit de 14de en 15de eeuw, die hij poogde te imiteren. In zijn werk verwees hij vaak naar de literatuur. In 1879 deelde je samen met Seurat een atelier. Seurat's portret van jou is hoogst geniaal en uniek en kent geen tweede gelijkenis. Later werd je een belangrijke kunstenaar en was je o.a. de leermeester van de Roemeense schilders Theodor Pallady en Nicolae Tonitza, die één van de belangrijkste pioniers van de moderne, Roemeense kunst was en die schitterende naaktportretten maakte. Zijn landgenoot Stefan Luchian was een belangrijk voorbeeld voor hem. Stefan overleed op zijn 48-ste door multiple sclerose en Nicolae overleed op zijn 53-ste.

Je maakte vooral veel portretten van vrouwen. In 1886 ging je samen met de impressionist Henri-Jean Guillaume Martin en de neo-impressionistische Ernest Laurent naar Italië. Henry-Jean Guillaume was o.a. een leerling van Delacroix en hij was bevriend met Auguste Rodin. Ernest kreeg in Assisi een transformerende, mystieke ervaring, wat hem deed scheiden van de materialistische visie van zijn vroegere vriend en inspirator Georges Seurat, met wie je ooit samenwerkte om diverse muurschilderingen van Puvis de Chavannes te voltooien.

In 1892 schilderde jij een portret van de weergaloze, respectabele dichter Paul Verlaine, tijdens zijn herstel aangaande syfilis in het Hôpital Broussais in het 14de arrondissement van Parijs. Paul schreef een sonnet voor jou en je bleef intens bevriend met hem, tot zijn overlijden op 8 januari 1896 in Parijs, als gevolg van overmatig drugs- en drankgebruik. Hij werd 51 jaar en hij is in de Cimitière des Batignolles begraven. In 1892 trouwde je met Thadée Jacquet, de dochter van een keizerlijke prefect, die ook schilder was. Jullie kregen samen twee kinderen; François en Céline.

Je was één van de eersten, die de romancier Joséphin Péladan erkende als een gewichtige artiest. Jouw leerlingen waren o.a. de portretschilder Charles Sydney Hopkinson, Theodor Pallady en Nicolae Tonitza. In 1923 organiseerde je samen met Auguste Rodin en de schilder/graficus Paul-Albert Besnard de Salon des Tuileries. In 1933 werd je benoemd tot Commandeur in het Legion of Honor.

Op 25 januari 1936 ben je in Parijs overleden. Je werd 78 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 december 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 3 stemmen 26Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)