Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jij wist familiaire vreugde door te geven

(voor Suzanne Eisendieck (1906 - 1998))

Je bent geboren op 14 november 1906 in Danzig, Holzraum Platz 2B. Dat is nu het Poolse Gdansk, de belangrijkste zeehaven van Polen. De stad werd in 980 door Hertog Mieszko I van Polen gebouwd als vesting. Hij was de schepper van de Poolse staat en de vader van de eerste koning van Polen Boleslaw I de Moedige. Jouw Duitse ouders waren Karl Eisendieck en Anna Klegus. Op jouw twaalfde werd je één van de jongste leerlingen van de kunstschilder Fritz August Pfuhle. Pfuhle (1878 - 1969, 11 december, Hamburg) was een Duitse schilder en universitair docent. Hij was een leerling van de Art Nouveau-schilder/graficus/typograaf Otto Eckmann, die op 11 juni 1902 in Badenweiler overleed. Hij werd 36 jaar.

Op jouw 21-ste ging je drie jaar aan de Universität der Künste Berlin studeren. Dit is de grootste kunstuniversiteit van Europa, in 1869 door de Hongaarse dirigent/violist/componist Joseph Joachim opgericht, de naaste medewerker van de componist/pianist Johannes Brahms. Jij was een leerling van de hoofddocent Maximilian Klewer (1891 - 1963), tekenaar/schilder/illustrator. Je was ook een leerling van Konrad Boese en Arthur Kampf, die lid van de NSDAP was en die door Hitler op de zogenaamde Gottbegnadeten-lijst werd gezet, samen met drie andere schilders; Hermann Gradl, Willy Kriegel en Werner Peiner.

In Berlijn nam je deel aan een expositie met ruim 1400 kunstwerken en van de negen verkochte werken waren er drie van jou. Door dit succes kon je kon je naar Parijs gaan, waar je op een kleine zolder nabij de Place St. Michel ging wonen. Aldaar begon je volop te schilderen. Je had voortdurend geldgebrek, totdat ene Madame Zack zes schilderijen van jou kocht, die ze presenteerde in haar galerie op het Place Saint Germain des Près. Daar werden ze enorm bewonderd en kreeg je jouw eerste solo-expositie in de Leicester Galleries in Londen, wat het begin van een groot succes was en het einde van zware ontberingen.

Jouw schilderkunst is beïnvloed door de Franse impressionisten. Jouw schilderijen zijn vooral in particuliere collecties in Amerika te vinden, wat erg sneu is, om niet te zeggen misdadig. Jij maakte veel snelle krijt- en pentekeningen, omdat er veel vraag naar nieuwe kunstwerken was. Je schilderde met olieverf en soms met pastelkrijt. Jouw beste vriend was de schilder Dietz (Dietrich Hermann) Edzard, die ruim 12 jaar ouder was. In 1938 zijn Dietz en jij getrouwd en jullie woonden in een groot appartement op de linkeroever van Parijs. Jullie werk leek zoveel op elkaar, dat het soms moeilijk te onderscheiden was. Jij maakte vrolijke schilderijen, die veel geluk uitstralen. Je schilderde het liefste moeders met kinderen.

Op 15 februari 1945 werd jullie dochter Christine Edzard geboren, die vaak model voor jullie stond. Ze is filmregisseuse, scenarioschrijfster en kostuumontwerpster geworden. Ze is getrouwd met de filmproducent Richard B. Goodwin, o.a. van 'A Passage to India' met Judy Davis en 'Seven Years in Tibet' met Brad Pitt. In 1947 werd jullie dochter Angélica Edzard-Károlyi, die met Georges Károlyi trouwde. Ze werd de directrice van de culturele programma's van de Joseph Károlyi Foundation in Hongarije. Op 8 januari 1963 is Dietz in Parijs overleden. Hij is begraven op Père Lachaise. Op 15 juni 1998 overleed jij in Parijs. Je werd 91 jaar en je bent op Père Lachaise begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 december 2017


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 31Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)