Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Achttien doden

Remco Campert

's-Gravenhage, 28 juli 1929


Ouders: dichter Jan Campert en actrice Joekie Broedelet


Het gedicht waarmee Jan Campert kan worden geïdentificeerd, is het LIED DER ACHTTIEN DODEN. Dit poëem is naar aanleiding van de dood van achttien verzetsstrijders geschreven.
Als zoon Remco drie jaar is, verlaat vader Jan het gezin. Sinds dat moment zien vader en zoon elkaar nog slechts zelden en dat terwijl moeder Joekie actrice is en daardoor veel op tournee en dus vaak van huis. Als kind was de jonge Remco met taal al virtuoos als hij moeder Joekie hielp bij het repeteren van teksten. De interesse voor schrijven komt van opa/grootvader van moederskant. Schrijven is een solitair beroep en daarom is het van belang dat een auteur goed alleen kan zijn. Een vaardigheid die Remco Campert zonder enige twijfel bezit.

Tijdens de oorlog komt Remco's vader Jan om in het concentratiekamp Neuengamme. In die periode woonde het gezin Campert in Epe.

Na de oorlog, eerst als tiener en vervolgens als adolescent, werkte Remco Campert voor de schoolkrant, deed hij vertaalwerk en verzon hij reclameteksten. Vervolgens richtte hij het literaire tijdschrift BRAAK op en werd zijn debuutbundel VOGELS VLIEGEN TOCH gepubliceerd. Zijn literaire klassieker HET LEVEN IS VERRUKKULLUK zag het daglicht in 1961, inmiddels 57 jaar geleden...!
Vanaf dit jaar, inmiddels bijna 6 decennia verder in de tijd, vermengen zich poëzie en proza in de hierop volgende jaren. TJEEMPIE verscheen en Remco Campert werd redacteur bij de Bezige Bij. Ondanks op een gegeven moment ontstaan writer's block, is Remco Campert in 1976 genomineerd voor de P.C. Hooftprijs voor Poëzie die hij vervolgens ook heeft gewonnen.

Kroon op zijn werk is de Prijs der Nederlandse Letteren.

Schrijver: Annejan Kuperus, 10 februari 2018


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.0 met 1 stemmen 111Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)