Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Omdat homoseksualiteit en artisticiteit vaak klikken

(voor Sir Stephen Spender (1909 - 1995))

Je bent geboren als Stephen Harold Spender op 28 februari 1909 in Kensington, Londen. Jouw vader Harold Spender was een journalist. Jouw moeder Violet Hilda Schuster was een dichteres en schilderes van Duits-Joodse afkomst. Je zat op The Hall School in Hampstead, Belsize Park, waar de drummer van Pink Floyd Nick Mason ook op zat. Op jouw 13-de ging je naar de Gresham's School in Holt, Norfolk, in 1555 gesticht door Sir John Gresham, die voor koning Hendrik VIII werkte.

Daarna ging je naar de Charlecote School in de grote badplaats Worthing, waar je ongelukkig was. De schrijvers Oscar Wilde en Harold Pinter woonden en werkten in Worthing, eeuwenlang een oord van makreelvisserij. De plaatsnaam betekent 'dappere, iemand die nobel is'. Weerdinge in Drenthe betekent hetzelfde. Oscar Wilde schreef in Worthing zijn komedie 'The Importance of Being Earnest', geïnspireerd door het werk van de toneelschrijver/dichter/illustrator Sir William Schwenck Gilbert (1836 - 1911).

Nadat jouw moeder overleed, ging je naar de University College School in Hampstead. De acteur Sir Dirk Bogarde was ook een ex-leerling. Je ging naar Nantes en Lausanne en naar de University College in Oxford. Jouw beste vriend en grootste inspirator was de homoseksuele dichter Wystan Hugh Auden (1907 - 1973), o.a. een minnaar van de schrijver Christopher Isherwood (1904 - 1986), die o.a. het toneelstuk 'I Am a Camera' van John Van Druten bepaalde. De popnummers 'I Am a Camera' en 'Into the Lens' verwijzen hiernaar en werden door de progressieve rockband Yes uitgevoerd. Met de prachtig gezongen zin 'And all that Jesus did forever'. Hiermee homoseksualiteit flink uit de taboesfeer halend.

De vroegste versie van Auden's gedichten werd door jou eigenhandig gedrukt. Je verliet Oxford zonder een diploma en in 1929 verhuisde je naar Hamburg. In 1929 begon je ook aan jouw schitterende, semi-autobiografische roman 'The Temple'. Door jouw openhartige, homoseksuele beschrijvingen werd dit boek pas in 1988 in Engeland gepubliceerd. Je had o.a. homoseksuele relaties met de Duitse fotograaf Herbert List en de Duitse geleerde/taalcriticus Ernst Robert Curtius, die jou liet warm lopen voor Rilke, Hölderlin, Schiller en Goethe. Toen de nazi's Engeland bestormden, overwoog je zelfdoding, vanwege jouw afschuw voor het Duitse regime. In jouw jonge jaren had je veel relaties met mannen.

Je was o.a. bevriend met W.B. Yeats, Ted Hughes, Allen Ginsberg, Joseph Brodsky, Dylan Thomas, Jean-Paul Sartre, T.S. Eliot en in het bijzonder Virginia Woolf. In 1934 had je een relatie met de psychiater Muriel Gardiner. In 1935-1936 leefde je met Tony Hyndman samen. In 1936 trouwde je met Agnes Maria Pearn. Van 1936 tot 1939 had je ook een homoseksuele relatie. In 1939 volgde de scheiding met Agnes. In 1941 trouwde je met de concertpianiste Natasha Litvin, op 18 april 1919 in Londen geboren en op 21 oktober 2010 overleden. Ze was van Joodse afkomst. Jullie dochter Lizzie is met de Australische acteur/komiek Barry Humphries getrouwd en jullie zoon Matthew Spender is met de dochter van de Armeens geboren kunstenaar Arshile Gorky getrouwd. Gorky heeft zichzelf op 44-jarige leeftijd in Sherman, Connecticut, opgehangen.

In 1965 werd je benoemd tot de Poet Laureate Consultant in Poetry aan de Library of Congress van Amerika. Je was lid van de Oxford-dichters, die het schrijfwerk van de eerdere generaties totaal afwezen. Jij keerde je tegen het esoterisme van T.S. Eliot en je was de lyrische tegenpool van Auden. Je geloofde dat het communisme de wereld zou redden. Je schreef een lang gedicht over Arthur Rimbaud, ook omdat je geen moeite had om jou het leven van Rimbaud en Paul Verlaine voor te stellen, omdat je net als hen homoseksueel was. Jouw laatste dichtbundel was 'Dolphins'.

Op 16 juli 1995 overleed je door een hartaanval in Westminster. Je werd 86 jaar en je bent op het kerkhof van St. Mary on Paddington Green Church in Londen begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 maart 2018


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 66Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 maart 2018
Naschrift: 'And all that Jesus did forever!' komt uit de song 'Run Through The Light' van het album 'Drama'.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)