Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Dé Joodse filosoof, die door Hitler gehaat werd

(voor Ludwig Wittgenstein (1889 - 1951))

Je bent geboren als Ludwig Josef Johann Wittgenstein op 26 april 1889 in Wenen. Je was van Joodse afkomst. Jouw vader was Karl Otto Clemens Wittgenstein, een Oostenrijkse industrieel, die aan het hoofd stond van één van de rijkste families van Oostenrijk, toen nog de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie. Alleen de Rothschild familie was aanzienlijk rijker, afstammend van de Duits-Joodse bankier Mayer Amschel Rothschild (1744 - 1802). Jouw moeder was Leopoldine Maria Josefa Kalmus, een tante van de Nobelprijswinnaar Friedrich Hayek. Er is een verre connectie met de beroemde, Hongaarse violist/dirigent/componist Joseph Joachim (1831 - 1907), een naaste medewerker van Johannes Brahms. Jouw vader was een hardvochtige perfectionist zonder enige vorm van empathie.

Je had niet de vereiste vooropleiding voor het Weense gymnasium, vanwege jouw ontoerekenbare privéles aan huis, waardoor jouw vader jou naar een Realschule in Linz stuurde, waar Adolf Hitler ook op zat, zij het een klas lager. Op die school had Hitler een enorme hekel aan jou, omdat je simpelweg veel rijker was en geestelijk overheersend. Hitler haatte jouw natuurlijke suprematie. De componist Johannes Brahms herkende een diepe depressie in het gezin Wittgenstein. De schrijver Anthony John Gottlieb bevestigde dit. Hij leeft overigens nog en hij is een ex van de literaire criticus/romancier/biografe Miranda Seymour.

Je werd opgeleid tot werktuigbouwkundig ingenieur en je onderzocht en verbeterde een tijd het ontwerp van vliegtuigen. Door jouw ingenieursstudie kwam je in contact met wiskundige problematiek, waardoor je Gottlob Frege ontmoette, een wiskundige/logicus/filosoof, die één van de grondleggers van de moderne, wiskundige logica en de analytische filosofie is. Hij wordt beschouwd als de meest invloedrijke logicus sinds Aristoteles. Giuseppe Peano, Georg Cantor, Edmund Husserl, Bertrand Russell en Alfred North Whitehead waren ook door Gottlob Frege beïnvloed. In 1913 erfde je een groot fortuin van jouw vader.

Je kwam later in contact met Bertrand Russell, filosoof aan de Universiteit van Cambridge, gesticht in 1209, met als beroemde alumni o.a. John Milton, Isaac Newton, Charles Darwin en Stephen Hawking. In de Eerste Wereldoorlog vocht je als vrijwilliger en maakte je literaire, filosofische aantekeningen. Je las vooral het werk van Lev Tolstoj. In 1922 verscheen jouw debuutwerk 'Tractatus Logico - Philosophicus', het enige werk, wat tijdens jouw leven is verschenen. Jij vat dit werk samen in de zin 'Wat gezegd kan worden, kan duidelijk worden gezegd; en van dat waarover niet kan worden gesproken, moet men zwijgen'. Je weigerde bronnen te noemen, omdat dat wat jij stelt, volgens jou, onomstotelijk waar is. Je erkende Frege en Russell wel als belangrijke invloeden.

Vanaf 1929 doceerde je aan de Universiteit van Cambridge. In de Tweede Wereldoorlog werkte je als ambulancebroeder en in een medisch onderzoekslaboratorium. Na de oorlog keerde je naar Cambridge terug, maar in 1947 gaf je jouw leerstoel op. Op 29 april 1951 overleed je in Cambridge door kanker. Je werd 62 jaar. In 1953 verscheen postuum jouw werk 'Filosofisch Onderzoek', wat één van de belangrijkste werken van de 20-ste eeuw is.

Je bent één van de grootste filosofen van de 20-ste eeuw en jouw oudere broer was de pianist/componist Paul Wittgenstein (1887 - 1961), die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm verloor. Drie van jouw broers pleegden zelfdoding. Jij overwoog ook zelfdoding. Je was biseksueel en je had o.a. een relatie met David Hume Pinsent, Francis Skinner en Ben Richards. David was een afstammeling van de filosoof/historicus/econoom David Hume (1711 - 1776). David overleed op 8 mei 1918 door een vliegongeluk in Farnborough. Frances was 23 jaar jonger dan jij en hij overleed in 1941 door polio. Hij werd 29 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 maart 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 52Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)