Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Absoluut een geniale componist, ondanks de nazi's

(voor Richard Wagner (1813 - 1883))

Je bent geboren op 22 mei 1813 in Leipzig. Jouw vader Karl Friedrich Wilhelm Wagner was klerk bij de politie en hij overleed toen jij vijf maanden was. Jouw moeder was Johanna Rosine Patz en samen met haar verhuisde je naar Dresden. Op 28 augustus 1814 hertrouwde jouw moeder met de portretschilder/toneelspeler Ludwig Geyer, die jou vaak naar toneeluitvoeringen heeft meegenomen, wat van beslissende invloed voor jou is geweest. Op jouw achtste is Ludwig op zijn 42-ste overleden. Volgens Friedrich Nietzsche was Ludwig jouw biologische vader en van Joodse afkomst. Op zijn sterfbed speelde je twee pianostukken voor hem.

Daarna ging je naar Leipzig, waar in 1830 een door jouw geschreven ouverture in het lokale theater werd uitgevoerd, door Heinrich Dorn. Het noodlot van vaderloosheid was een belangrijk thema voor jouw helden. Denk aan Tristan, Siegmund en Sieglinde, Siegfried en Parsifal. Aanvankelijk wilde je toneelschrijver worden, maar in 1831 ging je aan de Universiteit van Leipzig muziek studeren. Je was sterk beïnvloed door de muziek van Ludwig van Beethoven, wiens stijl je graag navolgde. In 1833 werd je koormeester van het theater van Würzburg en je voltooide jouw eerste opera 'Die Hochzeit', met duidelijke invloed van Carl Maria von Weber (1786 - 1826), door tuberculose overleden. Carl's meesterwerk was zijn opera 'Der Freischütz', met een grotesk gebruik van meerdere lagen harmonieën, wat jij graag overnam.

Je werkte in Maagdenburg en Koningsbergen en in 1836 trouwde je met Minna Planer. In 1837 verhuisden jullie naar Riga, de hoofdstad van Letland, waar jij de dirigent van de opera werd. Minna had een korte, tragische relatie met een legerofficier en jij had een relatie met de Duitse schrijfster Agnes Mathilde Wesendonck (1828 - 1902), die ook jouw muze was. Ze was sinds 1848 met de zijdehandelaar Otto Wesendonck getrouwd. Je leerde haar in Zürich kennen. Otto was jouw mecenas, Minna en jij woonden vlakbij de villa van Otto en Marhilde, die zij in 1857 hadden laten bouwen. Vijf gedichten van Mathilde heb jij op muziek gezet.

In 1858 had Minna een liefdesbrief van jou aan Mathilde onderschept, waardoor jouw relatie met Mathilde werd verbroken en jouw huwelijk met Minna eveneens strandde. In 1862 ging je naar Biebrich, waar je aan de opera 'Die Meistersinger von Nürnberg' werkte. De Isolde-figuur in jouw opera 'Tristan en Isolde' uit 1865 is gebaseerd op Mathilde. In de zomer van 1864 kreeg je een liefdesrelatie met Cosima Francesca Gaetana Liszt, een dochter van de componist/pianist Franz Liszt, die 24 jaar jonger was. In augustus 1865 werd jullie dochter Isolde geboren. In 1867 werd jullie dochter Eva geboren.

Op 6 juni 1869 werd jullie zoon Siegfried geboren, die later componist/dirigent werd. Siegfried trouwde met Winfred Hastings, die nauw met het nazisme betrokken was en zelfs in 1975 Hitler nog steeds bewonderde. Na de scheiding met de componist Hans von Bülow, met wie Cosima twee dochters kreeg, hertrouwde zij in augustus 1869 met jou.

Je was bevriend met de anarchisten, zoals de Rus Michail Bakoenin. Je verbleef twaalf jaar in Zwitserland, waar veel van jouw belangrijke werken zijn ontstaan. Tussen 1853 en 1874 schreef je jouw magnum opus 'Der Ring des Nibelungen', gebaseerd op het Middelhoogduitse heldenepos 'Nibelungenlied' uit de 13-de eeuw en de Oudnoorse Völsunga-saga, met een uiterst pessimistisch toekomstbeeld, waar ik niets van geloof, ook omdat macht verreweg ondergeschikt aan de liefde is. Tenslotte ging je in Bayreuth wonen, waar je met behulp van koning Ludwig II van Beieren een operagebouw kon laten bouwen.

Op 13 februari 1883 ben je in het Palazzo Vendramin-Calergi aan het Canal Grande in Venetië door een hartaanval overleden. Na een heftige ruzie met Cosima. Je werd 69 jaar en je bent op een door jezelf uitgekozen plek in de tuin achter het Haus Wahnfried in Bayreuth begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 maart 2018


Geplaatst in de categorie: idool

3.3 met 3 stemmen 36Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
18 maart 2018
Knap om zo gecomprimeerd in vogelvlucht over het leven van dit selbstgemachte Genie te scheren. En dat over Richard die nooit op een kwartiertje meer keek als hij zijn struisvogelei kwijt moest! Misschien dat het sommige lezers aanzet om eens te luisteren naar de overweldigende klankorgieën en de Teutoonse onderwerelden van deze überromantische Orpheus..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)