Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De vrouw van jouw leven stierf tragisch

(voor James Tissot (1836 - 1902))

Je bent geboren als Jacques Joseph Tissot op 15 oktober 1836 in Nantes. Je was een kunstschilder en graficus. Rond 1856 begon je een kunststudie aan de École des Beaux-Arts in Parijs, die o.a. in 1648 op initiatief van de Zonnekoning Lodewijk XIV van Frankrijk is opgericht. Je kreeg les van de meesterlijke Jean-Auguste-Dominique Ingres (1780 - 1867), een leerling van Jacques-Louis David (1748 - 1825), die veel 19-de eeuwse schilders heeft beïnvloed. Je kreeg ook les van de schilder Jean-Hippolyte Flandrin (1809 - 1864), een leerling van Ingres, die door de prerafaëlieten was beïnvloed.

Flandrin was ook de leermeester van de Vlaamse schilder Karel Verlat, die in 1850 door zijn rijke bloedverwant Albert Marnef financieel werd gesteund om vier jaar lang zijn kunststudies voort te zetten. Albert was eigenaar van het kasteel van Wespelaar en van de voormalige Brouwerij Artois in Leuven, vooral bekend door de pils Stella Artois. De naam Artois bestaat sinds 1717, toen Sébastien Artois de oude, Leuvense brouwerij 'Den Hoorn' kocht, die al in 1366 bestond.

Je was bevriend met Edgar Degas en James Abbott McNeill Whistler. Degas maakte later een portret van jou. In 1859 exposeerde je voor het eerst in de Salon de Paris. Enkele schilderijen van jou zijn duidelijk beïnvloed door het werk van de Belgische schilder Hendrik Leys (1815 - 1869), die een leerling van Mattheus Ignatius van Bree en Ferdinand de Braekeleer was. Ferdinand trouwde in 1827 met de oudere zus van Hendrik Leys. Op de Wereldtentoonstelling van 1855 in Parijs kreeg Leys voor zijn historische schilderij 'De Dertigdagenmis voor Berthal de Haze' een gouden medaille. In 1865 kreeg hij de titel baron. In 1841 trouwde Leys in Antwerpen met Adelaide van Haeren, met wie hij twee dochters en een zoon kreeg. Adelaïde werd 48 jaar.

Midden jaren zestig begon je vrouwen te schilderen. Net als Alfred Stevens en Claude Monet begon je schilderijen met Japanse motieven te maken, zoals met objecten en kleding. In 1870-1871 vocht je in de Frans-Duitse oorlog en in 1871 verdedigde je de Commune van Parijs. In mei 1871 ging je naar Londen, waar je eerder in de Royal Academy had geëxposeerd. Daar kreeg je een goede reputatie als schilder van elegant geklede dames. In die tijd veranderde je jouw voornaam in James. In de jaren zeventig schilderde je talrijke genre-schilderijen en portretten van de rijkste mensen.

Door de invloed van James McNeill Whistler en Alphonse Legros (1837 - 1911), die met Gustave Courbet bevriend was, ging je ook etsen maken. Verder tekende je karikaturen voor het tijdschrift 'Vanity Fair'. In 1874 vroeg Edgar Degas jou om mee te doen aan de eerste expositie van de impressionisten, maar dat weigerde je. Desondanks bleef je nauw verbonden met hem. In 1874 kreeg je bezoek van Berthe Morisot en ging je met Edouard Manet naar Venetië. In 1875-1876 ontmoette je de Ierse Kathleen Ireen Ashburnham Newton, die jouw maîtresse, muze en het belangrijkste model was. In maart 1876 werd Kathleen's tweede kind geboren, zoon Cecil, en jij was de vader. Kathleen ging bij jou in St John's Wood wonen. Ze was gescheiden van kapitein Palliser, met wie ze samen dochter Muriel Violet Mary had gekregen.

Kathleen kreeg tuberculose en haar gezondheid ging hard achteruit. Op de portretten van haar zie je duidelijk haar intense verdriet. Op 9 november 1882 heeft Kathleen met een overdosis laudanum haar leven beëindigd. Ze werd 28 jaar. Je hebt vier dagen bij haar kist gezeten. Ze is in St Mary's Cemetery in Kensal Green begraven. Haar kinderen werden door tante Polly opgevangen. Tijdens een seance zag je een verschijning van Kathleen, waardoor je een grote aanhanger van het spiritualisme werd. Je werd o.a. sterk door het medium William Eglinton beïnvloed. Je ging naar Parijs en je verkocht jouw huis aan jouw vriend Lawrence Alma-Tadema. Je reisde diverse keren naar het Midden-Oosten.

Op 8 augustus 1902 overleed je in Château de Buillon, een voormalige abdij, in Doubs, wat je van jouw vader had geërfd. Je werd 65 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 april 2018


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 2 stemmen 723Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)