Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Was nou gewoon kunstschilder gebleven! (-)

(voor Frédéric Bazille (1841 - 1870))

Je bent geboren als Jean Frédéric Bazille op 6 december 1841 in Montpellier, Languedoc-Roussillon. Je groeide op in een rijke, protestantse familie. Door het zien van enkele werken van Eugène Delacroix raakte je in de schilderkunst geïnteresseerd. Van jouw familie mocht je wel de schilderkunst bestuderen, als je ook maar de geneeskunde bestudeerde. In 1859 studeerde je geneeskunde en in 1862 verhuisde je naar Parijs om jouw studie daar voort te zetten.

Je werkte in het atelier van de Zwitserse schilder Marc Gabriel Charles Gleyre (1806 - 1874), die de leraar van Monet, Renoir, Sisley en Whistler was. Op jouw 12-de overleden jouw ouders en ging je naar een oom in Lyon, die jou opvoedde. Renoir keerde jou de rug toe, maar misschien om te verbergen, dat hij jou levenslang ondersteunde. Je studeerde tekenkunst in Lyon en in 1825 ging je in Parijs bij Louis Hersent en Richard Parkes Bonington in de leer.

Je werd bevriend met Alfred Stevens, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley en Edouard Manet. Jullie gedeelde passie was het schilderen in de open lucht. Je was gul met jouw rijkdom en je hielp minderbedeelde collega's door hen een ruimte in jouw ateliers te geven en hen van jouw schildermaterialen gebruik te laten maken. Je was 23 jaar toen je vele van jouw bekendste schilderijen maakte, zoals in circa 1864 het meesterlijke schilderij 'De roze jurk', wat nu in Musée d'Orsay hangt. Jouw nicht Thérèse des Heures stond model, gekoppeld aan een zonovergoten landschap.

In 1867/1868 maakte je jouw bekendste schilderij 'Family Reunion', wat nu in Musée d'Orsay hangt. In 1868 maakte je een mooi portret van Paul Verlaine als een troubadour, waarbij je hem mooier maakte dan hij was. Je schilderde vooral landschappen en harmonieuze, elegante taferelen. In 1870 schilderde je het lieftallige, openlijk nudistische werk 'La toilette', waarbij Lise Tréhot ook werd geschilderd, in die tijd de vriendin en het vaste model van Pierre-Auguste Renoir. In 1870 maakte je ook het uiterst bijzondere schilderij 'L'atelier de la rue de La Condamine'. Het toont jou te midden van bevriende kunstenaars in jouw atelier aan de Rue de La Condamine 9, geschilderd in een vroeg-impressionistische stijl.

In jouw atelier aan de Rue de la Condamine woonde je samen met Pierre-Auguste Renoir, die op 3 december 1919 overleed, 50 jaar ouder dan jou. In augustus 1870 heb je jezelf bij een regiment van de Zoeaaf aangesloten, een maand na het begin van de Frans-Pruisische oorlog. De Zouaves was een klasse van lichte infanterie regimenten van het Franse leger, die van 1830 tot 1962 bestonden en meestal in Frans Noord-Afrika dienden, met name Algerije en Tunesië.

Op 28 november 1870 was je met jouw eenheid bij de slag bij Beaune-la-Rolande, waar jullie officier gewond raakte, waarna jij het bevel overnam. Je leidde een aanval tegen de Duitsers, wat mislukte. Je bent door de Duitsers doodgeschoten. Je werd 28 jaar. Een paar dagen later reisde jouw oom naar het slagveld om jouw lichaam op te halen. Ruim een week later ben je in Montpellier begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 april 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 23Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)