Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een natuurminnende schilderes in vele reservaten

(voor Mary Agnes Yerkes (1886 - 1989))

Je bent geboren op 9 augustus 1886 in Oak Park, Illinois, een dorp ten westen van Chicago en tevens het dorp waar Ernest Miller Hemingway op 21 juli 1899 is geboren. Jouw ouders waren Charles Sherman Yerkes en Mary Greenlees Yerker. Je was een impressionistische kunstschilderes, fotografe en algemeen kunstenares. Je was bedreven in het werken met olie- en aquarelverf en pastelkrijt. Jouw broers waren Reuben Archibald en Charles en jouw zus was Alice Agnew.

In 1906 studeerde je af aan de Oak Park and River Forest High School, gesticht in 1871, met als bekende alumni o.a. Ernest Hemingway, Kenneth Fearing, Carol Shields en Anna Louise Strong. Na jouw studie werd je een volleerd, lokaal kunstenares. In 1908 overleed jouw geliefde vader. Je maakte ook meubels, tapijten en kleding. De architect John S. Van Bergen, een vroege volgeling van Frank Lloyd Wright, ontwierp het familiehuis na het overlijden van jouw vader. Je studeerde twee jaar kunstgeschiedenis en decoratief ontwerp aan het Rockford College en daarna ging je naar de Chicago Academie van Schone Kunsten en de School van het Art Institute of Chicago.

Je nam deel aan vele exposities, inclusief die van de American Watercolor Society aan het Art Institute of Chicago van 1912 tot 1915. In oktober 1915 had je een solo-expositie, die twee weken duurde. In 1917 trouwde je met de Navy Commander Archibald Nelson Offley en in 1918 werd jullie dochter Mary geboren, die in 1933 overleed door nefritis. Ze werd slechts 15 jaar. In 1922 schilderde je het mysterieuze schilderij 'The Blue Boat'. Jouw moeder bleef tot aan haar overlijden in 1935 bij jou wonen. Door jouw man woonde je in Portsmouth, San Diego, Long Beach en San Francisco. In de jaren dertig ging je permanent in San Mateo, Noord-Californië, wonen.

Door de Grote Depressie bleek een goede carrière in de schilderkunst zeer moeilijk te realiseren. Voor veel kunstenaars was het einde verhaal. Kunst werd nauwelijks gekocht en je profiteerde enkel van Nelson's stabiele baan bij de marine. In jouw vrije tijd reed je met de auto naar mooie plattelandslandschappen om die te schilderen. Je schilderde vooral de mooie natuur in Noord-Californië. Je schilderde in de wonderbaarlijk schone en betoverende Yosemite Valley, in Santa Fe, de hoofdstad van de staat New Mexico, in de stad Tucson in Arizona en in de Canadeze provincie Alberta.

Samen met jouw man en jullie dochter Mary reisde je in een Buick-auto, die een bed bevatte. Jullie reisden door vele, nationale parken, zoals Crater Lake, Mount Rainier, Glacier, Yellowstone, Grand Teton, Rainbow Bridge, Mesa Verde, Joshua Tree, Grand Canyon, Death Valley, Yosemite en Organ Pipe Cactus. Je werkte meestal in de open lucht, maar ook in jouw atelier. Je maakte talloze foto's tijdens jouw reizen, die je later gebruikte om jouw schilderijen te maken. In 1945 overleed jouw geliefde Archibald en stagneerde jouw schilderkunst.

Je kreeg een nieuwe relatie met Albert Cobb en hij stimuleerde jou om weer te gaan schilderen, wat in de jaren 50 inderdaad gebeurde. Jij overleed op 8 november 1989 in San Mateo. Je werd 103 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 juni 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 2.017Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)