Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

O, engel, verdriet en onmacht resteert

(voor Inés Zorreguieta (1984 - 2018))

Je bent geboren in 1984. Jouw vader was Jorge Horacio Zorreguieta Stefanini (1928 - 2017) en jouw moeder is Maria del Cármen Cerruti Carricart (8 september 1944).
Jouw 13 jaar oudere zus is Máxima Zorreguieta Cerruti (17 mei 1971), sinds 2013 de koningin van Nederland. Jouw broers zijn Martin (1972) en Juan (1982). Jouw halfzussen zijn Maria (1956), Ángeles (1958) en Dolores (1965).
Kort na jouw geboorte verhuisde jouw familie naar de bovenste verdieping van een flatgebouw in de straat Presidente Uriburu. Je speelde daar nooit op straat en je ging naar tennis- en muzieklessen, waardoor jouw voorliefde voor de muziek ontkiemde. Je was een kunstenares, zangeres en gitariste.

Na de middelbare schooltijd studeerde je psychologie aan de Universiteit van Belgrano. Je studeerde cum laude af, met gemiddeld een 9,5. Máxima wilde graag dat jij jouw studie in Nederland zou voortzetten, maar dat voorstel weigerde je. Je voelde de bui van de zusterlijke zorg al hangen. In 2002 was jij als 17-jarige één van de bruidsmeisjes bij het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.
In 2007 droeg jij in de Kloosterkerk in Den Haag prinses Ariane naar binnen, die gedoopt werd. Je zag er beeldschoon uit en je straalde bijzonder liefdevol. Ik zag hoe je zelf ook graag moeder had willen worden. Je bent de peettante van prinses Ariane, die als vierde naam jouw naam draagt.

In 2009 ging je naar Panama, waar je bij het regionale VN-kantoor van Latijns-Amerika en het Caribische gebied ging werken. Daar werd je smoorverliefd op een jonge Argentijn, maar die liefdesrelatie werd in 2012 verbroken, waarna je gebroken naar Argentinië terug keerde.
In 2012 werd je opgenomen in een psychiatrische kliniek in Buenos Aires. Je leed aan anorexia nervosa, zware depressies en achtervolgingswaanzin. De koninklijke familie bezocht jou in de kliniek. Prins Claus had immers ook met zware depressies te maken gekregen, waarvoor hij succesvol in een Duitse kliniek is behandeld, waarna hij zijn beroemde stropdassenverwijderingsactie toonde. Uit dat verdomde keurslijf.
Je kwam geregeld naar Amsterdam en Máxima heeft herhaaldelijk geprobeerd om jou permanent naar Nederland te halen.

In 2014 deed je mee aan het Festival Nuevas Voces, waar je songs van Jimi Hendrix, The Doors en The Beatles zong. Jimi en Jim van The Doors overleden beiden op hun 27-ste door een overdosis heroïne/cocaïne. Ooit schreef je een proefschrift over zelfdoding bij mannen en vrouwen.
In 2016 kwam je in opspraak, omdat je een baan bij de overheid kreeg, waarvoor je niet aan de functie-eisen voldeed. Je werd betrokken bij het coördineren van het sociale beleid van de Argentijnse president Mauricio Macri, maar je miste de juiste opleiding en werkervaring. Volgens de regering werd er voor jou 'een hoge uitzondering' gemaakt, omdat je de dochter van Jorge Zorreguieta was. De pers was ook gebelgd vanwege jouw hoge salaris. Je zou de baan door Máxima gekregen hebben, omdat zij een goede vriendin van president Macri is. Later ontkende Máxima iedere betrokkenheid.

Máxima maakte zich terecht vaak grote zorgen over jou en ze wilde jou zo graag in Nederland beschermen en doen genezen. Dat jouw grote zus ineens een koningin werd, moet afstandelijk hebben uitgewerkt en kan als verraad hebben aangevoeld, als een zeer pijnlijke afwijzing. Al heeft Máxima dat nooit zo bedoeld, want Máxima ging door het vuur voor jou.
Het overlijden van jouw geliefde vader zal ook hebben meegewerkt aan jouw plan om suïcide te plegen. In hoeverre jij het zwaarbeladen verleden van jouw vader hebt laten meewegen, blijft giswerk. Jouw psychologische inzichten waren niet genoeg om de wurggreep van jouw chronische depressie te weerstaan. Je werd ondanks jouw depressieve inslag toch geprezen om jouw humor en sympathieke inborst. Hoogstwaarschijnlijk het gevolg van de antidepressiva, die jij slikte, maar een medicinaal schild, dat van lieverlede scheurtjes, barsten en gaten ging vertonen.

Je kampte met een borderline persoonlijkheidsstoornis, een ernstige, psychiatrische geestesziekte, die grenst aan vele andere ernstige geesteszieken, zoals bijvoorbeeld schizofrenie. Vanwege het verschieten in diverse geestesziekten is borderline enorm ongrijpbaar, waardoor de psychiaters in de vorige eeuw veelal weigerden om borderliners te helpen, want de kans op genezing was klein. Door de Transactionele Analyse en de Linehan-methode zijn er deels wel successen geboekt. Borderline is nooit te genezen, echter wel wat draagbaarder te maken. De meeste borderliners gebruiken antidepressiva.
Achteraf gezien had je jezelf opnieuw moeten laten opnemen, maar dat heb je helaas niet kunnen en/of willen besluiten.

Op woensdag 6 juni 2018 heb je 's avonds zelfdoding gepleegd in de slaapkamer van jouw appartement in de wijk Almagro in het centrum van Buenos Aires. Je werd 33 jaar en je bent twee dagen later in besloten kring begraven in het Parque Memorial in Pilar, 50 kilometer vanaf Buenos Aires. Jouw vader ligt daar ook begraven.
Máxima was natuurlijk zeer geschokt en verdrietig over jouw tragische overlijden in onvoorstelbaar grote eenzaamheid en ondraagbaar zielslijden. Je was zo lief en mooi en ja, zo ontzettend kwetsbaar door jouw psychische toestand, incluis een chronische depressie, wat zeer belastend is. Máxima, Willem-Alexander en hun drie dochters waren bij jouw begrafenis aanwezig. Máxima heeft zelfs nog iets gezongen voor jou, omdat jij zoveel van muziek en zang hield.
Voor mij blijf jij de koningin van de onbaatzuchtige liefde, met veel mogelijke liefdesbronnen hopeloos achterlatend.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 juni 2018


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 6 stemmen 200Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)